Τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα είναι αρκετά συνηθισμένα στην περιοχή γύρω από το στόμα. Τι τα προκαλεί όμως; Πώς θα ξέρεις αν πρόκειται για περιφερική δερματίτιδα; Μια δερματολόγος έδωσε τις απαντήσεις που ψάχνεις στο Stylist.

Τα σπυράκια μπορούν να εμφανιστούν παντού στο πρόσωπό μας, ωστόσο η περιοχή του στόματος είναι αρκετά συνηθισμένη. Μπορεί να είναι μια περιοχή που σχετίζεται με τις ορμόνες, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι πιθανοί λόγοι που τα προκαλούν. Η Dr Alia Ahmed, ψυχοδερματολόγος και ειδική στην ευεξία του δέρματος, μιλώντας στο Stylist, εξήγησε τι προκαλεί τα σπυράκια στην περιοχή του στόματος και πότε πρόκειται για περιφερική δερματίτιδα.

Γιατί εμφανίζω ακμή στην περιοχή του στόματος;

«Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι η περιφερική δερματίτιδα, αλλεργική εξ’επαφής δερματίτιδα, χειλίτιδα, έκζεμα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μόλυνση από μύκητες, θυλακίτιδα, ροδόχρος ακμή και απλή ακμή».

Τα σπυράκια γύρω από το στόμα είναι πιο συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου;

«Τα σπυράκια γύρω από το στόμα μπορεί να φουντώσουν κατά την έμμηνο ρύση σου ασχέτως του λόγου που τα έχεις. Για παράδειγμα, άτομα με προβλήματα στο δέρμα όπως η ακμή και η ροδόχρους ακμή, οι οποίοι έχουν σπυριά γύρω από το στόμα τους, αναφέρουν εξάρσεις σε συγκεκριμένες στιγμές του κύκλου τους, λόγω των ορμονών».

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσω τα σπυράκια γύρω από το στόμα;

«Καταρχάς, είναι σημαντικό να διαγνωστεί ο λόγος για τον οποίο τα έχεις. Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με τη διάγνωση. Αν δεν έχει γίνει σωστή διάγνωση, μπορεί κάποιες θεραπείες να κάνουν χειρότερη την κατάσταση. Για παράδειγμα, οι κρέμες με στεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία για σπυράκια που έχουν προκληθεί από έκζεμα, αλλά μπορούν να επιδεινώσουν αυτά της περιφερικής δερματίτιδας».

Τι είναι η περιφερική δερματίτιδα και πώς μπορώ να ξέρω αν την έχω;

«Η περιφερική δερματίτιδα, είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, η οποία εμφανίζεται ως μικρά σπυράκια ή μικροσκοπικές φουσκάλες με κόκκινο χρώμα ως βάση γύρω από το πρόσωπο και ίσως γύρω από τα μάτια σε κάποιες περιπτώσεις.

Πλήττει συνήθως άτομα μεταξύ 16 και 45 χρονών – σε κάποιες περιπτώσεις και παιδιά- και επηρεάζει πιο πολύ τις γυναίκες από τους άντρες». Αν υποψιάζεσαι ότι έχεις περιφερική δερματίτιδα, απευθύνσου στον δερματολόγο σου πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο.

Τι προκαλεί την περιφερική δερματίτιδα;

«Η περιφερική δερματίτιδα είναι αποτέλεσμα φλεγμονής γύρω από τους θύλακες τριχών και τα αιμοφόρα αγγεία, η οποία δημιουργεί τα μικρά σπυράκια γύρω από το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Ο ακριβής λόγος που δημιουργούνται είναι άγνωστος, αλλά είναι συνδυασμός γενετικής, ορμονών και περιβαλλοντικών συνθηκών.

«Μπορεί να χειροτερέψει χρησιμοποιείς κρέμα με στεροειδή ή αν έρθει σε επαφή με εισπνευστήρες στεροειδών. Άλλοι λόγοι που μπορούν να την δημιουργήσουν είναι οι μύκητες και ακάρεα τα οποία ζουν φυσιολογικά στο δέρμα. Επίσης κάποιοι ορμονολογικοί παράγοντες, αν και η χρήση αντισυλληπτικών σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να μειώνει την περιφερική δερματίτιδα».

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσω την περιφερική δερματίτιδα;

Η Dr Ahmed μοιράστηκε κάποιες συμβουλές:

1. Απόφυγε τα τοπικά στεροειδή. Η χρήση τους μπορεί να γίνει λανθασμένα, αν γίνει τυχαία διάγνωση από κάποιον άλλο πέρα του γιατρού σου, μπορεί στην αρχή να έχουν αποτέλεσμα, ωστόσο η μακροχρόνια χρήση μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. 2. Αζελαϊκό οξύ. Το συγκεκριμένο λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες και βοηθά στην απόφραξη των πόρων. 3. Τοπικά αντιβιοτικά. Τα πιο συνηθισμένα είναι η μετρονιδαζόλη, η κλινδαμυκίνη και η κλινδαμυκίνη (συζήτησέ το με τον δερματολόγο σου πριν από οποιαδήποτε χρήση, καθώς μόνο αυτός μπορεί να σου δώσει την ιατρική συνταγή). 4. Δια του στόματος αντιβιοτικά. Σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα θεραπείας (τρεις με έξι μήνες ή και περισσότερο). Επίσης πρέπει να σου γράψει συνταγή ο δερματολόγος σου, ανάλογα με τις ανάγκες σου. 5. Άλλες θεραπείες που περιέχουν τοπικά ανοσοκατασταλτικά, τοπικά ή μικρή δια του στόματος χρήση ρετινοειδών και φωτοδυναμική θεραπεία. 6. Ψυχολογική θεραπεία. Πολλές παθήσεις του δέρματος οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες για κάποιους ανθρώπους. Για την περιοδική δερματίτιδα η καλή ποιότητα της ζωής κάποιου, είναι εξίσου σημαντική με την ιατρική θεραπεία.

featured image: Byrdie