Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι τα ωράρια εργασίας τους και οι δουλειές στο σπίτι μετά -ειδικά όταν έχεις οικογένεια- δεν αφήνουν περιθώρια για γυμναστική. Όντως οι ρυθμοί είναι ζόρικοι. Ακόμα και αν θέλεις να τα δώσεις όλα σε μια προπόνηση, με το που γυρίζεις το κλειδί στην εξώπορτα (βασικά και πιο πριν) ονειρεύεσαι τον ωραίο σου καναπέ.

Και εδώ είναι που θέτεις το ερώτημα: Τι να διαλέξεις; Την ξεκούραση ή τον χορό των ενδορφινών; Μάλλον καλύτερα: Τι πρέπει να διαλέξεις;

Δες τι συνιστά ο κλινικός ψυχολόγος Michael J. Breus, ειδικευμένος στα θέματα ύπνου-και γι αυτό γνωστός ως «the Sleep Doctor» στο Mindbodygreen. Θεωρεί πως υπάρχουν αρκετοί τομείς που επηρεάζονται από την έλλειψη ποιότητας και ποσότητας στον ύπνο, σαμποτάροντας την απόδοσή σου. Όπως αυτοί που ακολουθούν:

1. Μειωμένη ενέργεια

Η έλλειψη ύπνου (συγκεκριμένα στα στάδια 3 και 4) μειώνει την αποθήκευση του γλυκογόνου. Κατά συνέπεια, δεν έχεις την απαιτούμενη ενέργεια, για να ανταπεξέλθεις στις δραστηριότητές σου.

2. Μειωμένη προσοχή

Μερικές ασκήσεις και προπονήσεις, όπως αυτές με βάρη ή το τρέξιμο στον διάδρομο, χρειάζονται την προσοχή και τη συγκέντρωσή σου στην εκτέλεσή τους. Κυρίως, για να αποφύγεις κάποιον τραυματισμό. Το να μην έχεις κοιμηθεί καλά δυσκολεύει το να παρακολουθείς τις κινήσεις σου.

3. Μειωμένη ακρίβεια

Ο Δρ. Breus σημειώνει επίσης, ότι ο συντονισμός των χεριών με τα μάτια συνδέεται άμεσα με τη στέρηση ύπνου – όταν κοιμάσαι λιγότερο, επηρεάζεται και ο συντονισμός σου. Κάτι που δε θέλεις, όταν γυμνάζεσαι.

4. Κακή λήψη αποφάσεων

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Δρ. Breus, είναι ότι «τα άτομα που στερούνται τον ύπνο, γνωρίζουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Ωστόσο, αδιαφορούν και παίρνουν αδικαιολόγητα ρίσκα».

5. Διακόπτεται η ανάκαμψη του οργανισμού

Η ανάκαμψη μετά από μια προπόνηση είναι πολύ σημαντική, για τους μύες και γενικά για ολόκληρο το σώμα. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, διακόπτεται ή επηρεάζεται αρνητικά αυτή η διαδικασία.

Όπως το θέτει ο Δρ. Breus, «Η στέρηση του ύπνου, η διαταραχή του ύπνου και η διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού, επηρεάζουν όλα τα αποκαταστατικά οφέλη που αυτός μας χαρίζει».

6. Αυξημένη αντίληψη του πόνου

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, ο Δρ. Breus λέει ότι ο ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τον πόνο. Γίνεται πιο οδυνηρός.

Να κοιμηθείς ή να γυμναστείς λοιπόν;

Εάν πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε μια ωριαία προπόνηση ή μια ώρα επιπλέον ύπνο, ο Δρ. Breus θεωρεί πως ο ύπνος είναι η καλύτερη επιλογή. Όπως κατάλαβες και από τα παραπάνω, πολλές ψυχολογικές και φυσικές διεργασίες, αλλά και ικανότητες υποβαθμίζονται, όταν στερείσαι τον ύπνο. Η άσκηση δεν θα βελτιώσει την κατάσταση. Αντιθέτως, υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα σου.

«Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά» λέει ο Breus, «μπορούν να σου συμβούν τα εξής»:

1.Να τραυματιστείς: Ο κίνδυνος τραυματισμών αυξάνεται, όταν ένα άτομο στερείται ύπνου.

2. Να αντιληφθείς ότι η προπόνηση «βγαίνει» πιο δύσκολα. Οπότε θα χρειάζεται να καταβάλεις μεγαλύτερη προσπάθεια.

3. Το πιθανότερο, να μην εκτελείς τις ασκήσεις σωστά.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς, αν πρέπει να πας στο γυμναστήριο ή να μείνεις κάτω από το πάπλωμα, σκέψου πρώτα τις συνέπειες. Στη συνέχεια, προσπάθησε να κοιμάσαι καλά το βράδυ. Μην έχεις ενοχές. Καλή προπόνηση είναι η σωστή προπόνηση.

Δες ακόμα:

5 λόγοι που δυσκολεύεσαι να χάσεις κιλά


featured image: Byrdie