Έχεις βρεθεί στη θέση να έχεις περιττά κιλά, να θέλεις να τα χάσεις, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός προγράμματος γυμναστικής και να μη μπορείς να απαλλαγείς από αυτά; Διαβάζοντας παρακάτω θα σου λυθούν όλες οι απορίες για τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Δεν τρως καθόλου υδατάνθρακες

Έχεις την εσφαλμένη εντύπωση πως αν αποκλείσεις τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σου θα χάσεις ευκολότερα βάρος. Όταν δε παίρνεις αρκετούς υδατάνθρακες από τη διατροφή σου, το σώμα σου αναγκάζεται να κάψει το μυϊκό γλυκογόνο. Οπότε η απώλεια βάρους που βλέπεις στην αρχή οφείλεται στην απώλεια νερού που περιέχεται στο γλυκογόνο. Άρα, αν θέλεις να χάσεις βάρος πρέπει να δίνεις σημασία και στην απώλεια λίπους και όχι μόνο νερού και γλυκογόνου. Επομένως, ο αποκλεισμός των υδατανθράκων από τη διατροφή συνιστά μια μη ρεαλιστική απώλεια βάρους. Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (όσπρια, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης) βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης/ινσουλίνης στο αίμα, στην απώλεια κιλών και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ασκείσαι υπερβολικά

Έχεις ξεκινήσει μια ρουτίνα γυμναστικής και είσαι συνεπής σ’αυτή. Ωστόσο, αυξάνονται οι μέρες και οι ώρες στο γυμναστήριο με στόχο τη γρηγορότερη απώλεια βάρους. Αυτό είναι λάθος. Αν δεν αφήσεις το σώμα να ξεκουράζεται, το βάζεις σε μια κατάσταση έντονου stress. Με αποτέλεσμα να εκκρίνονται ορμόνες που εμποδίζουν την απώλεια βάρους. Επιπλέον, η έντονη προπόνηση εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει και τραυματισμούς.

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Οι ελλιπής ύπνος δημιουργεί στο σώμα το ίδιο σύνδρομο με την υπερβολική προπόνηση. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και εκκρίνει ορμόνες του stress σε υψηλότερα επίπεδα. Έτσι, καθιστά την απώλεια βάρους μια δύσκολη υπόθεση. Υιοθέτησε συνήθειες που θα σου επιτρέπουν ύπνο 7-8 ωρών χωρίς διακοπές.

Δεν τρως αρκετά

Αυτό μπορεί να σου φανεί παράδοξο, αλλά όταν καταναλώνεις πολύ λίγη ποσότητα φαγητού, το σώμα αποθηκεύει λίπος και ο μεταβολισμός μειώνεται αρκετά. Ο οργανισμός είναι μια μηχανή που χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει σωστά και να χάσει βάρος.

Αισθάνεσαι αγχωμένος

Το stress προάγει την έκκριση ορμονών όπως η κορτιζόλη, η οποία αυξάνει την τάση μας για γλυκά που προκαλούν στιγμιαία απόλαυση και ενέργεια. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης παραμένουν υψηλά για μεγάλο διάστημα αυξάνεται το ποσοστό λίπους. Κυρίως το κοιλιακό.

Δες ακόμα:

19 υγιεινά snacks για απώλεια βάρους


featured image: Elite Daily