Διανύουμε μια χρονική περίοδο, όπου πολλές από τις αξίες γύρω μας περνούν από μια κρίση ύπαρξης και χρησιμότητας για τον άνθρωπο. Επί καθημερινής βάσης, γινόμαστε μάρτυρες νέων εξελίξεων και καταστάσεων (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά), με βάση τις οποίες καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τη σπουδαιότητα και χρησιμότητα τους σε εμάς, υπενθυμίζοντας μας πως μοναδικός κριτής της σπουδαιότητας όλων των “υποτιθέμενων” αξιών, είναι η ικανότητα τους να επιβιώνουν και να προσαρμόζονται στην πορεία του χρόνου.

111

Καθώς λοιπόν οι οικονομικές κυρίως εξελίξεις, μας προ(σ)καλούν να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση και τη σκέψη μας, στο διαχωρισμό των αξιών σε κατηγορίες λιγότερης ή περισσότερης σημασίας, ίσως αξίζει να αφιερώσουμε λίγα λεπτά γύρω από τη μόδα. Πολλά έχουν ειπωθεί, και θα συνεχίσουν να λέγονται τόσο από φανατικούς “οπαδούς” όσο και από αποστασιοποιημένους “εχθρούς”, για ένα τόσο ιδιαίτερο θεσμό. Ανεξάρτητα από την εικόνα που σχηματίζεται στο μυαλό του καθενός μας, στο άκουσμα του όρου της μόδας, αρχικά θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε πως δεν πρεσβεύει-αντιπροσωπεύει κάτι το φαινομενικό και επιφανειακό. Δεν πρόκειται για άθλημα της “ελίτ” των οικονομικά ισχυρών, για χόμπι των ανθρώπων με άπλετο ελεύθερο χρόνο, ούτε σαν όρος προσδιορίζει ένα σύνολο ανθρώπων, που ενδυματολογικά διαφέρουν από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

Αρχικά, ας προσπαθήσουμε να αποδεχτούμε την ιδέα, πως όλοι μας ασχολούμαστε με τη μόδα, είτε επιλέγοντας ρούχα που μας εντάσσουν στην κατηγορία των “ενήμερων” είτε επιλέγοντας ρούχα που μας “αποστασιοποιηθούν” από αυτή και τις τρέχουσες τάσεις. Η μόδα αφορά όλους τους ανθρώπους του κόσμου, όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτου φύλου και σεξουαλικής προτίμησης, απλούστατα γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του καθενός μας. Η προέκταση όλων των προσωπικών μας επιλογών, πεποιθήσεων, μουσικών ακουσμάτων, χρωματικών προτιμήσεων, καθρεφτίζονται και προβάλλονται μέσα από τον καθημερινό τρόπο που εμείς είτε αφιερώνοντας λίγο παραπάνω χρόνο, είτε μηχανικά, επιλέγουμε να φορέσουμε και να συνδυάσουμε τα ρούχα από τη γκαρνταρόμπα μας.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της μόδας, εντοπίζεται στην καλλιέργεια της αντίληψης της διαφορετικότητας. Αποτελεί την αιχμή του δόρατος ενάντια σε μια ενιαία και κοινή αισθητική και βρίσκεται διαθέσιμη για όλους μας, 365 μέρες το χρόνο, “αναβαθμιζόμενη” ανά έξι μήνες, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στις χρονικές κοινωνικές και εικαστικές εξελίξεις. Ολόκληρος ο κόσμος, έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τη διαφορετικότητα του με τόσο προσωπικό, έντονο, εθνικό, πολιτισμικό και κυρίως εικαστικό τρόπο έχοντας ως σημαία τις εμπειρίες, τα θέλω, τα πιστεύω, τα ιδεώδη και τα ιδανικά του, συνθέτοντας έτσι ένα πίνακα που αν τον παρατηρήσουμε από μακριά θυμίζει ένα μωσαϊκό πολλών διαφορετικών στοιχείων, που κατά ένα πολύ παράδοξο τρόπο, παρουσιάζεται ταιριαστός, αρμονικός και το σημαντικότερο όλων αυθεντικός.

Την επόμενη λοιπόν φορά που επιλέξετε ή θα απορρίψετε ένα ρούχο, ένα χρώμα, μια σιλουέτα, ένα τραγούδι σκεφτείτε πιο απλά. Είναι η τάση της τωρινής μόδας ή απλά δεν με αντιπροσωπεύει; Όπου και αν καταλήξετε, σημασία έχει να ξέρετε πως η μόδα θα αλλάζει όπως θα αλλάζετε και εσείς, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο.. μέχρι τη στιγμή εκείνη, που όποια φάση της ζωής σας και αν δείτε μέσα από το φωτογραφικό σας άλμπουμ, θα σας γίνει ξεκάθαρο πως το προσωπικό σας μωσαϊκό, συνθέτει απόλυτα τη μοναδικότητα σας. Ίσως τότε συνειδητοποιήσουμε πως μόδα είναι οι επιλογές μας και όχι απλά τα ρούχα που φοράμε.