Εάν δυσκολεύεσαι να πάρεις εύκολα μία απόφαση για κάτι που μπορεί να αφορά τη δουλειά σου ή για οτιδήποτε άλλο και δεν είσαι τόσο σίγουρ@ για το εάν θα πεις «ναι θα το κάνω», τότε μπορεί να σου ακουστεί αστείο αλλά πες το «ναι», γιατί ποτέ δεν ξέρεις εάν δεν τολμήσεις. Εάν κάνεις το αντίθετο, αργότερα ίσως μετανιώσεις για το «όχι» που είχες πει τότε.

Μήπως πάντα φοβάσαι ότι θα κάνεις τη λάθος επιλογή – ακόμη και για κάτι τόσο απλό (φαινομενικά) όπως το δείπνο; Σκέφτεσαι: Τι θα συμβεί αν παραγγείλω φαγητό και αργήσει να έρθει; Τι θα γίνει αν μετανιώσω για αυτό που παραγγέλνω και καταλήξω να σπαταλάω χρήματα; Κι αν αυτή η λεγόμενη ασήμαντη απόφαση έχει στην πραγματικότητα σοβαρές συνέπειες για όλη μου τη ζωή; Όλα αυτά τα «αν» μόνο κακό θα σου κάνουν και στη ψυχολογία σου αλλά και στις λήψεις αποφάσεων.

Γιατί η λήψη αποφάσεων είναι τελικά τόσο δύσκολη;

Ο τυπικός άνθρωπος κάνει περίπου 35.000 επιλογές κάθε μέρα, σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Health Psychology. Παρόλο που μπορεί να μη συνειδητοποιείς καν ότι παίρνεις πολλές αποφάσεις συνεχώς, ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με την καθημερινή ζωή, είναι πολύ φυσιολογικό να κολλάς μερικές φορές για τις λίγο πιο σημαντικές. Όταν είσαι αναποφάσιστ@, είναι επειδή πρέπει να αναλάβεις τον έλεγχο μιας κατάστασης για την οποία αισθάνεσαι απροετοίμαστ@ ή πρέπει να επιδείξεις βεβαιότητα σε κάτι που δεν έχεις απαραίτητα τον έλεγχο. Αντίθετα, οι καλύτερες αποφάσεις σου λαμβάνονται όταν είσαι ανοιχτ@ στην πιθανότητα ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά ή ότι μπορεί να πάνε άσχημα οπότε είσαι προετοιμασμέν@ και για τα δύο αποτελέσματα. Επομένως, όταν δεν ξέρεις ακριβώς τι σε περιμένει δυσκολεύεσαι να πεις το ναι ή το όχι, καθώς νιώθεις ότι κινδυνεύεις και αυτό σε κάνει να είσαι σε αυτό το τεράστιο δίλλημα.

Μήπως δεν έχεις αυτοπεποίθηση;

Το πιο σημαντικό μέρος της καλής λήψης αποφάσεων δεν είναι απαραίτητα η εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα, αλλά η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου ότι μπορείς να είσαι αρκετά ανθεκτικ@ ώστε να τα καταφέρεις να διαχειριστείς και τις λάθος επιλογές. Θυμήσου εξάλλου εκείνες τις φορές που έκανες αφέλειες μετά το χωρισμό ή έβαψες τα μαλλιά σου κάποιο άλλο χρώμα; Έζησες για να πεις την ιστορία! Κατάλαβε ότι αυτό που περνάς είναι για τώρα, η αλλαγή είναι μια σταθερά και η αβεβαιότητα και η αδυναμία που νιώθεις δε θα είναι για πάντα. Έχεις ξεπεράσει κάθε χειρότερη μέρα της ζωής σου μέχρι στιγμής, σωστά; Εμπιστεύσου ότι θα ξεπεράσεις και αυτή εάν δεν βγει σε καλό.

Τι να σκεφτείς πριν πάρεις μία απόφαση;

Όπως είδες και παραπάνω, όταν είσαι σε δίλημμα για κάτι πες ναι αντί για όχι. Ακόμα, είναι σημαντικό να σταματήσεις να σκέφτεσαι το πρόβλημα αλλά να κοιτάξεις να εστιάσεις και στα θετικά που ίσως θα σου προσφέρει αυτή η απόφαση. Σίγουρα, είναι σημαντικό να ακούς και τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι πριν από μία απόφαση, όμως πάντα να θυμάσαι να ακολουθείς το ένστικτό σου, διότι αυτό ποτέ δεν πέφτει έξω.

Εξάλλου, αυτό που τώρα σε προβληματίζει δες το με μία άλλη οπτική, ως μια νέα αλλά και θετική εμπειρία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έχει. Ρίσκαρε λοιπόν!