Όταν είσαι ερωτευμένος πιθανότατα δεν σκέφτεσαι ποτέ πώς θα ήταν να σταματήσεις να είσαι ερωτευμένος, αλλά μπορεί να συμβεί.

Στην πραγματικότητα, είναι φυσικό με την πάροδο του χρόνου τα ζευγάρια να περνούν από την παθιασμένη σχέση σε μια πιο “συμπονετική” αγάπη ή μια πιο «στερεή και σταθερή μορφή αγάπης» που μπορεί να μην έχει το φλογερό πάθος του πρώτου καιρού. Έχει όμως θεμέλια.

Οι σύντροφοι που είναι μαζί πολλά χρόνια συχνά περνούν από μεγάλες αλλαγές στη ζωή και αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα από αυτούς με διαφορετικούς τρόπους.

Μερικές φορές, αυτές οι εμπειρίες μπορούν να φέρουν δύο ανθρώπους πιο κοντά, αλλά κάποιες φορές, μπορεί να δημιουργήσουν απόσταση στη σχέση και, ως αποτέλεσμα, τα συναισθήματα αγάπης μπορεί να εξασθενήσουν.

Μερικές φορές σταματάμε να νιώθουμε ερωτευμένοι επειδή έχουμε προσαρμόσει υπερβολικά τον εαυτό μας για να ταιριάζει σε αυτό που πιστεύουμε ότι αναμένεται από εμάς να είμαστε στη σχέση μας, και ως αποτέλεσμα, νιώθουμε σαν μια παραμορφωμένη εκδοχή του εαυτού μας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pexels (@pexels)

Όταν περνάς αυτή τη φάση, που ‘’ξε-ερωτεύεσαι’’, ίσως αισθάνεσαι έντονη πίεση και μπορεί να χρειαστεί να καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια να αλληλεπιδράσεις με τ@ σύντροφό σου καθώς τα εσωτερικά σου συναισθήματα και αυτά που εξωτερικεύεις όντως γίνονται όλο και πιο ασυμβίβαστα.

Εκεί οι λύσεις είναι δύο. Ή προχωράς παρακάτω ή αποφασίζεις να δουλέψεις από την αρχή τη σχέση σου.

Το να αναζωογονήσεις τη σχέση σου με τ@ σύντροφό σου μπορεί να φαίνεται μάταιο αλλά είναι απολύτως εφικτό, σύμφωνα με τη Michelle Herzog, LMFT, θεραπεύτρια ζευγαριών με έδρα το Σικάγο.

Η ίδια πιστεύει ότι, ναι, μπορείς να ερωτευτείς ξανά τον σύντροφό σου — αλλά δεν θα είναι εύκολο, καθώς θέλει δουλειά και με τον εαυτό σου.

«Όταν κοιτάξουμε βαθύτερα, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι οι ανάγκες μας δεν ικανοποιούνταν ή ότι δεν νιώθαμε πρόκληση, επομένως δεν αναπτυσσόμαστε ως άτομο».

Αν εστιάσεις σε άλλες πτυχές της σχέσης σου, θα ήταν κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναζωπυρώσει την αγάπη. Κι αυτό γιατί θα επικεντρωνόσουν σε κάτι θετικό κι ευχάριστο.

Όταν τα ενδιαφέροντα που κάποτε έφεραν κοντά ένα ζευγάρι αρχίζουν να αποκλίνουν, είναι φυσιολογικό να υπάρξει έλλειψη σύνδεσης. Αλλά αν ένα ζευγάρι θέλει να ξαναερωτευτεί, απαιτείται να ξανασκεφτούν και οι δύο σύντροφοι τα κοινά τους σημεία.

Είναι επίσης χρήσιμο για τα ζευγάρια οποιουδήποτε σταδίου της σχέσης τους να καταβάλουν προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι η ζωή τους έχει ποικιλία και εκπλήξεις- πτυχές που οι ψυχολόγοι γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι είναι βασικές για επιτυχημένες μακροχρόνιες σχέσεις.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pexels (@pexels)

Είναι αδύνατο όμως να ξέρεις αν θα ερωτευτείς ξανά μέχρι να το δοκιμάσεις. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να κάνεις είναι να αναρωτηθείς αν είσαι διατεθειμέν@ να ξεκινήσεις από την αρχή και να γνωρίσεις ξανά και τ@ σύντροφό σου αλλά και να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σας.

Η ενεργή εξερεύνηση είναι ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψεις πραγματικά αν μπορείς να ξαναερωτευτείς.

Δεν μπορείς να δεις τι υπάρχει στο μονοπάτι που θέλεις να βαδίσεις, αλλά πρέπει να εμπιστευτείς ότι είναι εκεί και δεν είναι πάντα δύσβατο.