Παρακολουθώντας τα νέα, διαβάζοντας εφημερίδα και σκρολλάροντας στο Twitter, βλέπουμε παντού περιπτώσεις διαφορετικότητας στη σημερινή κουλτούρα (διαφορές έθνους, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού) αλλά, απ’ ότι φαίνεται, δεν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διαφορετικότητα των γενεών. Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι πλέον, καθιστώντας τη σημερινή εποχή ιδανική για να γιορτάσουμε τις διαφορές μας και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο – παρά τη διαφορά ηλικίας.

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να εκτιμούμε τις σχέσεις μας με άτομα διαφορετικών γενεών και μερικές συμβουλές ώστε να καλλιεργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτές τις σχέσεις στη ζωή μας:

1. Μας προσφέρουν σοφία

Το να έχουμε δίπλα μας κάποιον που έχει πραγματικά βιώσει τη ζωή, την αγάπη, τον πόνο και την αποτυχία μας δίνει μια πιο ολοκληρωμένη οπτική για τη ζωή από οποιαδήποτε έρευνα ή βιβλίο. Όταν κάποιος έχει βρεθεί εκεί που είσαι και πιστεύει ότι μπορείς να τα καταφέρεις, τότε αποκτάς αυτοπεποίθηση που δεν μπορείς να βρεις στη στήριξη των συνομηλίκων σου. Το να δέχεσαι την ενθάρρυνση και την πρόκληση από κάποιον που σέβεσαι και εκτιμάς μπορεί να σου δώσει το κουράγιο που χρειάζεσαι για να κυνηγήσεις τα όνειρα σου.

2. Προλαμβάνουν την κατάθλιψη και την μοναξιά

Η αλλαγή από μια ζωή ανεξαρτησίας στη συνταξιοδότηση και πιθανότατα στην ανάγκη να βασίζεσαι σε άλλους, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας νιώθουν πως χάνουν την ταυτότητα τους ή τον έλεγχο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και μοναξιά. Το να είσαι νέος και γεμάτος όνειρα για το μέλλον μπορεί να θυμίσει, σε κάποιον που βιώνει αυτή την “κρίση” ταυτότητας, το ποιος είναι και να αναζωπυρώσει παλαιότερα ενδιαφέροντα.

Αφιερώνοντας χρόνο στο να ακούσεις τις ιστορίες τους (ακόμη και αν είναι οι ίδιες ξανά και ξανά και ξανά) τους υπενθυμίζεις ότι έχουν αξία και ότι ακούγεται η φωνή τους.

3. Σε συμβουλεύουν για το μέλλον

Όταν είσαι νέος, νιώθεις πως ο χρόνος περνά πολύ αργά. Ανυπομονείς να εργαστείς και να αναλάβεις τις υποχρεώσεις ενός ενήλικα. Ωστόσο, ο χρόνος γρήγορα σε ρίχνει στην ενήλικη ζωή και δεν σου επιτρέπει να την ευχαριστηθείς. Το να μεγαλώνεις είναι η φυσική συνέχεια της ζωής και η παρέα με όσους έχουν ήδη ζήσει όλο αυτό το πέρασμα του χρόνου, αποτελούν μια υγιής υπενθύμιση του τι ακολουθεί. Αυτό μας βοηθά να γιορτάσουμε το σήμερα καθώς προετοιμαζόμαστε για το αύριο – παίρνοντας μια μικρή γεύση του πώς θα μοιάζει η ζωή στη συνέχεια.

4. Μας προσφέρουν μια διαφορετική οπτική

Όταν κάποιος διαφωνεί με τις ιδέες σου, σε κάνει να αναλογιστείς και να αναγνωρίσεις ότι τελικά, ίσως υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να δεις τα πράγματα. Όσο περνάς χρόνο με άτομα διαφορετικής γενιάς, αργά ή γρήγορα θα υπάρξει μια διαφωνία. Οι περισσότεροι θα ήθελαν να αποφύγουν αυτή τη σύγκρουση, μπορεί όμως να αποτελέσει μια θαυμάσια ευκαιρία για να έχετε έναν υγιή διάλογο. Μπορούμε να μάθουμε, να αναπτυχθούμε και να συνεχίσουμε να διαφωνούμε ή να δημιουργήσουμε μια νέα ιδέα από την αρχή. Αυτή η διαφωνία είναι σημαντική για να καταλάβουμε πως αυτοί με τους οποίους ερχόμαστε σε αντιπαράθεση έχουν μια ιστορία να διηγηθούν επίσης. Οι απόψεις τους έχουν σημασία.

Μπορούμε να επιδιώξουμε ενεργά αυτές τις σχέσεις, ανακαλύπτοντας κοινά ενδιαφέροντα, συμμετέχοντας σε προγράμματα καθοδήγησης, χτίζοντας σχέσεις με όσους εκτιμούμε και απλά, περνώντας χρόνο με μεγαλύτερους φίλους και συγγενείς που ήδη γνωρίζουμε.

Είτε είσαι νέος, είτε μεγαλύτερος ή κάπου στη μέση, είναι πολλά αυτά που μπορείς να κερδίσεις από μια σχέση με κάποιο άτομο διαφορετικής γενιάς. Είναι σημαντικό να μην περιοριζόμαστε στη δική μας γενιά αλλά να μαθαίνουμε και να μεγαλώνουμε μαζί, να μοιραζόμαστε ιστορίες, απόψεις και οπτικές.

Έχεις φίλους διαφορετικής ηλικίας; Πώς γνωριστήκατε και τι σου έχουν μάθει;

Πηγή: darlingmagazine.org

Δες επίσης: Τα 10 πράγματα που δείχνουν πως έχεις τη σωστή φίλη.

featured image: darlingmagazine.org