1. Να μιλάς για εσένα όσο μιλάει και εκείνη για τη ζωή της. Σίγουρα έχεις βιώσει με φίλες σου την αίσθηση ότι εκτελείς χρέη ψυχοθεραπευτή και μάλιστα for free. Δεν είσαι εκεί για να τη καθησυχάζεις σε κάθε της δυσκολία και να της λες πόσο τέλεια είναι όταν το έχει ανάγκη. Το σωστό θα είναι να μοιράζεστε από κοινού τις αγωνίες και τις δυσκολίες σας. Να σε προσέχει όσο τη προσέχεις, να δίνει χώρο ώστε να της εκφράσεις όσα σε κάνουν να προβληματίζεσαι, να σε σέβεται.

2. Να ζητάτε εξίσου η μία στην άλλη να βρεθείτε. Όλοι έχουμε βαρύ πρόγραμμα, με σπουδές και δουλειά και δεκάδες υποχρεώσεις μέσα στη μέρα. Όμως πόσο ωραίο είναι να σου προτείνει η φίλη σου να τα πείτε πάνω από ένα ποτήρι κρασί μετά τη δουλειά; Αν συνεχώς της λες εσύ να βρεθείτε και εκείνη είναι πάντα too busy, ξανασκέψου το.

3. Να είναι αυθεντικά χαρούμενη για την επιτυχία σου. ΟΚ, έχεις δει και εσύ αυτές τις φίλες που σε λατρεύουν όσο η ζωή σου βρίσκεται σε κρίση, και ξαφνικά απομακρύνονται όταν εσύ αρχίζεις και πετυχαίνεις τους στόχους σου; Ε λοιπόν τέτοιοι φίλοι να μας λείπουν.

4. Να βρίσκει χρόνο ακόμη και όταν βρίσκεται σε σχέση. Αχ κορίτσια, γιατί το κάνουμε αυτό αλήθεια; Λες και όλη μας η ύπαρξη γυρίζει γύρω από τους άντρες και μόλις τελικά βρούμε έναν παρατάμε τα πάντα γύρω. Η φίλη που θες να έχεις δίπλα σου είναι ένας ολοκληρωμένος και ισορροπημένος άνθρωπος που έχει χώρο στη καρδιά του και για μία σχέση και για τη παρέα του.

5. Να μην σε αγχώνει όταν θες να φέρεις και άλλους φίλους στη παρέα. Μούτρα, ζήλιες και ατάκες του τύπου “αχώνευτη η φίλη σου απ’τη σχολή” δεν επιτρέπονται. Είναι πάρα πολύ ωραίο αντίθετα να μπαίνουν και νέα άτομα στη ζωή σας και να διευρύνετε τον κύκλο σας. Το να είστε πάντα δυο σας και πάντα αυτοκόλλητες δεν είναι εφικτό, ούτε και πολύ νορμάλ μεταξύ μας.

6. Να μπορείτε να περνάτε καλά χωρίς να μεθάτε. Στη δεκαετία των 20 είναι πολύ φυσικό να περνάς τη φάση του party girl με τις κολλητές σου, όμως μπορείτε να κάνετε και κάτι άλλο μαζί; Ή όλες σου οι αναμνήσεις από εκείνες περιλαμβάνουν σφηνάκια τεκίλας και ατελείωτα hangover; Με τους δικούς σου ανθρώπους θα έπρεπε να περνάς καλά και βλέποντας μία παράσταση ή τρώγοντας ένα παγωτό ή ακόμη και στην απόλυτη σιωπή.

7. Να κάνετε διακοπές μαζί χωρίς να μαλλιοτραβηχτείτε. Οι κοινές διακοπές λειτουργούν κάπως σαν test για όλων των ειδών τις σχέσεις. Είτε αυτές είναι ερωτικές είτε φιλικές. Εάν λοιπόν με τη φίλη σου μπορείτε να συμφωνήσετε στο τι ώρα θα ξυπνήσετε/πού θα πάτε για μπάνιο/ποια θα πλύνει τα πιάτα, είναι ένα πολύ καλό σημάδι.

8. Να ξέρεις ότι η κριτική της έχει μόνο καλή πρόθεση. Και αν το ξέρεις, να το εκτιμάς. Γιατί όσοι μας αγαπούν και νοιάζονται για εμάς θέλουν να εξελισσόμαστε, να προχωράμε, να πετυχαίνουμε και μας ωθούν με τα λόγια τους σε αυτή τη κατεύθυνση.

9. Να έχετε μια drama free σχέση. Έχουμε ήδη αρκετό δράμα να χειριστούμε σε αυτή τη ζωή, αγαπητές φίλες, παρακαλώ ας απαλλάξουμε η μία την άλλη από σκηνές, φωνές, τσακωμούς και κλάματα. Όποιο πρόβλημα υπάρχει σίγουρα μπορεί να λυθεί μέσω μιας ήρεμης συζήτησης και να λήξει με μια ειλικρινή απολογία. So simple.

10. Να μεγαλώνετε μαζί. Οι άνθρωποι αλλάζουν, οι τόποι και οι συνθήκες μεταβάλλονται, όμως οι αληθινές, ουσιαστικές σχέσεις κρατούν. Είναι μοναδικό να ξέρεις ότι η φίλη σου και εσύ είστε κοντά, παρότι είστε τελείως διαφορετικά άτομα απ’ότι στο λύκειο και ότι η καθεμία σέβεται και δέχεται την άλλη ακριβώς έτσι όπως είναι σήμερα.