Τα οικονομικά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και τα λάθη που κάνουμε εμείς οι 20-κάτι, είναι μάλλον αρκετά. Δεν ξέρω αν φταίει η εξάρτηση που έχουμε από τους γονείς μας ή κάτι άλλο αλλά σίγουρα έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε. Όπως ανέφερε και πρόσφατα η CEO του Learn Vest, Alexia von Tobel στη συνέντευξή της στη Vogue (δες εδώ): “Αν δεν ήσουν ποτέ δρομέας, τότε μάλλον το τρέξιμο θα σου φαίνεται αρκετά τρομακτικό.” και συνέχισε λέγοντας “Δεν είμαστε εκτεθειμένοι στην προσωπική οικονομία. Παρόλα αυτά, μόλις μάθεις τις βασικές αρχές της, συνειδητοποιείς ότι δεν είναι τόσο περίπλοκη.

Αυτά είναι τα 3 λάθη που κάνουμε στα 20-κατι με τα οικονομικά μας
spinning-ar0und.tumblr.com

Όπως κάθε πρόβλημα, έτσι και σε αυτό της μη αποταμίευσης και της κακής διαχείρισης των χρημάτων το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή και η αναγνώριση. Ας αρχίσουμε με τα βασικά:

1. Τα χρήματα του ενοικίου

Μπορεί το σπίτι στο οποίο μένεις να είναι η φωλιά σου και μπορεί ένα καλό περιβάλλον να σε κρατάει ήρεμη και μακριά από τις σκοτούρες της καθημερινότητας αλλά παρόλα αυτά αν το μηνιαίο budget σου είναι περιορισμένο, τότε μια αρχή είναι να βρεις να μείνεις κάπου πιο οικονομικά. Αυτή η κίνηση μπορεί να σου εξοικονομήσει ακόμη και 1.500 ευρώ το χρόνο. Ο κανόνας λέει πως το ενοίκιο σου δεν πρέπει να ξεπερνάει το το 30% του μισθού. Η ίδια η Von Tobel προτείνει τον κανόνα “50, 20, 30” ο οποίος ορίζει πως χρειάζεσαι τα μισά σου χρήματα για να τα απαραίτητα της καθημερινότητας, 20% για αποταμίευση (ω ναι) και 30% για όσα αγαπάς να κάνεις.

2. Οι οικονομίες

Μπορεί εν έτει 2018 αυτή η φράση να ακούγεται αστεία αλλά σε διαβεβαιώνω πως ακόμη και με ελάχιστο μισθό οφείλεις να βάζεις μερικά χρήματα στην άκρη. Πολλές φορές στη ζωή μπορεί να τύχει μια κατάσταση στην οποία αυτές οι λίγες οικονομίες θα σου φανούν χρήσιμες. Η Von Tobel προτείνει να βάλεις στόχο για έναν λογαριασμό που να έχει μισθούς έξι μηνών για να είσαι εξασφαλισμένη αν: απολυθείς, αποτύχεις σε όλες τις δουλειές σου, αποφασίσεις να κάνεις διάλειμμα έξι μηνών, συμβεί κάτι με την υγεία σου.

3. Η υπερκατανάλωση

Πλέον δε χρειάζεται να κάνεις βόλτα στα μαγαζιά για να γεμίσεις ανάγκες. Η τεχνολογία το έχει φέρει στα χέρια σου. Η γενιά μας έχει γεμίσει πλασματικές ανάγκες για ρούχα, παπούτσια αλλά και καλλυντικά μόνο και μόνο από αυτά που βλέπει κάθε μέρα στο feed της. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να αντισταθείς στη θέα αυτού του φορέματος της Emily Ratajkowski που κοστίζει μόνο 50 ευρώ αλλά μάλλον πρέπει.