Το ghosting είναι ένα συχνό φαινόμενο, που οι περισσότεροι έχουν βιώσει. Το να προσεγγίσεις κάποιον μετά από αυτό, θέλει σίγουρα τρόπο. Και ίσως λίγο κόπο.

Το ghosting αποτελεί μία τάση στις σχέσεις. Ή απλώς είναι ο καλύτερος όρος για να περιγράψεις τη συμπεριφορά κάποιου που εξαφανίστηκε από μία σχέση ή γνωριμία. Μπορεί να έπαιξε ρόλο η πανδημία ή το γεγονός ότι απλά δεν ήταν/ήσουν έτοιμος/η για μία σχέση.  Συνήθως, οι ghosters, αυτοί που εξαφανίζονται είναι τα άτομα που αποφεύγουν τις πολύ βαθιές και intimate συζητήσεις για τα συναισθήματα σου. Το ghosting είναι μία άμυνα για να αποφύγουν όλα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν αν μείνουν σε μία σχέση. Παρόλα αυτά, μπορεί κάποιος ghoster να θέλει να προσεγγίσει ξανά κάποιον ghosted. Από όποια πλευρά κι αν είσαι, το κλειδί είναι ο διάλογος και η εμπάθεια.

Πριν όμως φτάσεις εκεί, πώς μπορεί κάποιος που εξαφανίστηκε από τη ζωή κάποιου, να ξανά εμφανιστεί;

Πάρε την ευθύνη

Από τη στιγμή που εσύ εξαφανίστηκες, οφείλεις να το κάνεις. Αποδέξου ότι αυτό που έκανες πολύ πιθανόν να πλήγωσε τον άλλον και να του έχει αφήσει κάποιο θυμό. Αυτό σημαίνει πως το πιο casual, χαλαρό ύφος “χαθήκαμε εμείς”, δεν θα περάσει εύκολα. Εξαρτάται από το πως άφησες τη σχέση να εξελιχθεί. Από το αν δεν εμφανίστηκες ποτέ στο ραντεβού σας ή δεν απάντησες στα τελευταία μηνύματα, υπάρχουν αρκετά επίπεδα ghosting. Όπως και να έχει, είναι καλό να έχεις αναγνωρίσει τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά πριν προσεγγίσεις το άλλο άτομο.

Ετοιμάσου να ακούσεις το πώς ένιωσε και ο άλλος για αυτό

Σε μία σχέση υπάρχουν δύο άτομα, όπως και στο ghosting. Αφού λοιπόν αναγνωρίσεις γιατί εξαφανίστηκες, προετοίμασε τον εαυτό σου για όσα θα ακούσεις από εκείνον/η. Πιθανώς να έχουν ήδη δημιουργήσει κάποιο σενάριο για να αποκτήσουν το λεγόμενο closure και να προχωρήσουν. Όταν όμως εμφανίζεσαι ξαφνικά, οι μνήμες θα ανασυρθούν. Πρέπει να είσαι ανοιχτός/ή στη συζήτηση, προκειμένου να συνειδητοποιήσεις κατά πόσο και πως αυτή η συμπεριφορά επηρέασε και κάποιον άλλο.

Αναθεώρησε

Αναλογίσου το τι θα κάνεις ή δεν θα κάνεις από εδώ και στο εξής. Μην δώσεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να κρατήσεις όμως. Να είσαι ειλικρινής χωρίς να ωραιοποιήσεις καταστάσεις που ξέρεις που θα οδηγηθούν. Αντί για παράδειγμα. να οδηγείσαι στην ανάγκη να εξαφανίζεσαι, πες αυτά που νιώθεις. Συζήτησε περισσότερο και μοιράσου τις σκέψεις σου. Αυτό θα φέρει πιο γόνιμα αποτελέσματα από το ίδιο το ghosting.

Τέλος, αν έχεις αποφασίσει πως θέλεις να είσαι ξανά με κάποιον, πρέπει να είσαι σίγουρος/η για την απόφαση σου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην το δεχτεί. Θα χρειαστεί να είσαι έτοιμος/η να αποδεχτείς ακόμη και αυτό το καθυστερημένο closure. Μετά από αυτό τουλάχιστο, θα γνωρίζεις καλύτερα τι να κάνεις ή μη, στις επόμενες σου σχέσεις.