Δεν ξέρω τι είναι αυτό που έχει κάνει το γαλλικό σινεμά τόσο αγαπητό σε όλους τους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία αν έχεις μία παραπάνω αγάπη στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο ή στις μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές. Δε μας νοιάζει καν αν είσαι σινεφίλ. Ό,τι κι αν αγαπάς να βλέπεις, όποιο κι αν είναι το γούστο σου, σίγουρα καμία ταινία δε σε έχει κάνει να ονειρευτείς τόσο, όσο η Amélie. Ανεξαρτήτως ώρας, διάθεσης, ψυχικής κατάστασης ή εποχής ένα γαλλικό φιλμ είναι πάντα επίκαιρο.

Και τώρα εσύ, δικαίως, θα ρωτήσεις μετά την Amelie τι; Ειδικά αν δεν έχεις ψάξει τόσο τη φάση «γαλλικό σινεμά». Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ και σου εναποθέτουμε μία λίστα γεμάτη επιλογές.

Bande à part (1964) – Jean – Luc Godard

Το σινεμά, τι γαλλικό, τι παγκόσμιο, δε θα ήταν ίδιο αν δεν είχε υπάρξει σε αυτόν τον κόσμο ο Godard. Στη συγκεκριμένη ταινία ο Franz (Sami Frey) και ο Arthur (Claude Brasseur) πείθουν την Odile (Anna Karina) να καταστρώσουν όλοι μαζί μία ληστεία, και συγκεκριμένα τη ληστεία του σπιτιού της θείας της Odile. Η παρουσία του αφηγητή καθιστά την ταινία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ενώ πολύ γνωστή είναι η σκηνή που οι πρωταγωνιστές τρέχουν μέσα στο μουσείο του Λούβρου.

Jean-Luc Godard GIF - Find & Share on GIPHY

La Vie D’ Adele (2012) – Abdellatif Kechiche

Η πολυβραβευμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη ταινία του Kechiche που μας σημάδεψε. Και θα σημαδέψει και εσένα. Όχι μόνο γιατί love is love, που ισχύει, αλλά γιατί έκτοτε κυνηγάμε όλες τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί η Léa Seydoux και δεν έχουμε άλλη τέτοια αδυναμία σε ηθοποιό. Το συγκεκριμένο φιλμ είναι κάτι παραπάνω από δύο κορίτσια που ερωτεύονται. Είναι ένας ύμνος στον έρωτα, στην εφηβεία, στη μοναδικότητα και στην αποδοχή.

Αποτέλεσμα εικόνας για La Vie D' Adele gif

Jeux D’ Enfants (2003) – Yann Samuell

Με τις φίλες σου αυτήν την ταινία θα τη λες “cap ou pas cap”, και δε θα ντρέπεσαι καθόλου για αυτό. Όλοι πέσαμε σε αυτήν την παγίδα, όλες έτσι γνωρίζουμε την ταινία. O Julien (Guillaume Canet) και η Sophie (Marion Cotillard) συνεχίζουν να παίζουν ένα παιχνίδι που ανακάλυψαν ως παιδιά. Ένα παιχνίδι θάρρους, το οποίο μάλλον είναι ένας τρόπος να αγνοήσουν το γεγονός πως είναι κρυφά ερωτευμένοι μεταξύ τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για jeux d'enfants gif

La Vie En Rose (2007) – Olivier Dahan

Η ταινία που χάρισε στη Marion Cotillard το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, αφηγείται τη ζωή της Édith Piaf, την οποία τυχαία ανακάλυψαν να τραγουδά στους δρόμους όταν ήταν μόλις 19 ετών, και της οποίας η ζωή ήταν εξαιρετικά δύσκολη παρά τη μεγάλη της επιτυχία και τις σημαντικές διακρίσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για la vie en rose movie gif

Όποια ταινία κι αν επιλέξεις τελικά να δεις, το σίγουρο είναι πως θα τη λατρέψεις. Ο γαλλικός κινηματογράφος άλλωστε δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν.


featured image: Letterboxd