Τώρα που η Disney πήρε φόρα και βλέπουμε όλα μας αγαπημένα παιδικά σε live-action εκδοχές, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί η Μουλάν. Βέβαια, με την ανακοίνωση και το τρέιλερ που κυκλοφόρησε πολλοί ήταν αυτοί που δεν χάρηκαν, μιας και λείπει ο Μούσου. Κι εκτός από τον Μούσου υπάρχουν αρκετές ανακρίβειες, ωστόσο δεν πρέπει να βιαστούμε να κρίνουμε. Μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα η πρεμιέρα – κι ας περιμένουμε ένα χρόνο.

Η Μουλάν αναμφίβολα ήταν η αγαπημένη μου ηρωίδα. Κι έγινε η αγαπημένη μου χωρίς να είναι ξανθιά και λευκή και χωρίς να φοράει πριγκιπικά φορέματα. Ίσως να είναι και η μοναδική που πρέπει να αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά σήμερα. Όσο να πεις, η ιστορία της ήταν λίγο περισσότερο ρεαλιστική και διδακτική σε σχέση με τα παλάτια και τους πρίγκιπες πάνω στα άλογα. Και με αφορμή τη κυκλοφορία της νέας ταινίας έκατσα να θυμηθώ όλα εκείνα που συνειδητοποίησα χάρη στη Μουλάν, ούσα κορίτσι.

Δεν χρειάζεται να είσαι αγόρι για να κάνεις πολεμικές τέχνες ή να σώσεις μια χώρα

Τρανή απόδειξη η αγαπημένη μας ηρωίδα. Κατάφερε σε λίγο χρόνο να χειρίζεται άψογα το σπαθί της και να εξολοθρεύει τους εχθρούς της. Πολύ περισσότερο όμως έμαθε να χρησιμοποιεί το μυαλό της και να μη βασίζεται απλά στη μυϊκή της δύναμη. Κάπως έτσι κατάφερε να σώσει την οικογένειά της και μια ολόκληρη χώρα. Δεν το λες και λίγο.

Τα μαλλιά σου δεν είναι η θηλυκότητα σου – είναι απλά τρίχες

Η στιγμή που κόβει με μιας τα μακριά μαλλιά της με το σπαθί νομίζω καρφώθηκε όσο καμία άλλη στο παιδικό μου μυαλό τότε που πρωτοείδα την ταινία. Ήταν μια βδομάδα πριν τελικά ζητήσω από τη μαμά μου το πρώτο μου καρέ. Λέγαμε κάτι για πρότυπα; Α, ναι. Η Μουλάν απέδειξε ότι τα μαλλιά σου δεν καθορίζουν ούτε τη δύναμη ούτε τη θηλυκότητά σου. Κάνε τελικά εκείνο το κούρεμα που πάντα ήθελες και μη φοβάσαι. Αρκεί να το θες και να το αγαπάς εσύ η ίδια.

Σημασία έχει να υπερασπίζεσαι τα πιστεύω σου

Φαντάσου η Μουλάν να μην είχε πιστέψει στον αγώνα για τον οποίο ρίσκαρε και τη ζωή της. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει στην ταινία και τώρα δε θα μιλούσαμε για όλα αυτά. Αν κάτι πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν αξίζει να προδίδεις τις αξίες σου και αυτά που θες. Όσο επιμένεις, τόσο πιο κοντά φτάνεις στους στόχους σου. Κι όταν τα καταφέρεις κανείς δεν μπορεί να το πάρει αυτό από εσένα. Όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο απίθανο κι αν φαίνεται.

https://www.instagram.com/p/BznzYOOp9xF/

Έχεις περισσότερη δύναμη από όση νομίζεις

Είναι το σημείο που λες: δεν αντέχω άλλο – δε θα τα καταφέρω. Το πέρασε και η Μουλάν, δεν είναι κάτι. Λίγο πριν τα παρατήσει, αποφάσισε να συνεχίσει και να γίνει τελικά η καλύτερη πολεμίστρια. Έλα τώρα. Αφού μπόρεσε ένα κινούμενο σχέδιο, γιατί να μην μπορούμε εμείς;

Να σ’αγαπάς

Και να σε εμπιστεύεσαι. Για τις επιλογές σου, για τη δύναμη σου, για το μυαλό σου – που είναι η δύναμη σου, για όλα εκείνα που σε κάνουν ξεχωριστή από τα δισεκατομμύρια εκείνα άλλα πλάσματα σε αυτόν εδώ τον πλανήτη. Να σε αγαπάς τόσο όσο πρέπει, χωρίς αυταρέσκεια και αλαζονία. Να σε αγαπάς για να σε προσέχεις ακόμα κι αν τα ρισκάρεις όλα. Αν σε αγαπάς, τουλάχιστον ξέρεις ότι έγινε συνειδητά και για καλό. Ακόμα κι αν τα χάσεις όλα. Βέβαια -μεταξύ μας- αν κάνεις και όλα τα υπόλοιπα μαζί που είπαμε πιο πάνω, σίγουρα θα τα καταφέρεις. Δεν τίθεται αμφιβολία.


Featured Image: imdb.com