Σε μια εποχή όπου η αξία του εθελοντισμού και της κοινωνικής οικονομίας αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο · σε μια χώρα η οποία περνάει δυσκολίες όλων των ειδών, όπου κι αν στραφεί το βλέμμα σου μπορείς να διακρίνεις ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικού Εθελοντισμού ξεχωρίσαμε 6 ενδιαφέροντες φορείς/εθελοντικές κινήσεις που προσφέρουν άμεση βοήθεια και θα λέγαμε ‘συναισθηματική φροντίδα’ σε όσους το χρειάζονται.

Blood-e ( Application και διαδικτυακή πλατφόρμα | (http://bloode.org):

Στόχος της ομάδας είναι η αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών και η κάλυψη της ανάγκης για αίμα. Με την εγγραφή στη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών του Blood-e μπορείς να ενημερωθείς για τις ανάγκες για αίμα και να βοηθήσεις κάποιον που έχει ανάγκη προσφέροντας το δικό σου. Ομοίως, αν χρειαστείς εσύ, μπορείς να κάνεις αντίστοιχα έκκληση για αίμα. Η εφαρμογή υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες της πλατφόρμας που επιπλέον της άμεσης έκκλησης για αιμοδοσία, αφορούν τη διοργάνωση αιμοδοσιών, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημέρωση γύρω από την αιμοδοσία και τον αιμοδότη κλπ.

GIVMED (Application και διαδικτυακή πλατφόρμα | https://www.givmed.com/team):

Πρόκειται για το πρώτο δίκτυο αξιοποίησης φαρμάκων, το οποίο συνεργάζεται με κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία και ΜΚΟ ώστε να καταχωρεί τις ανάγκες που υπάρχουν σε φάρμακα ανά περιοχή. Κατεβάζοντας την εφαρμογή GIVEMED στο κινητό σου (Android & iOS) μπορείς να δωρίσεις τα περισσευούμενα φάρμακά σου. Αρχικά σκανάρεις το barcode ή πληκτρολογείς τον κάθετο κωδικό του κουτιού (ή των κουτιών) που δε χρειάζεσαι, ενημερώνεις την εφαρμογή αν το φάρμακο λήγει άμεσα ή έχει ακόμη περιθώριο 3 μηνών μέχρι τη λήξη του (αν ναι, τότε το GIVEMED σου το υπενθυμίζει έγκαιρα για να μη ξεχαστείς και τελικά λήξει). Στη συνέχεια, μπορείς να δεις ποιος φορέας έχει ανάγκη από τα φάρμακά σου και να επικοινωνήσετε ώστε να γίνει η δωρεά. Ταυτόχρονα, μέσω αυτής της διαδικασίας μπορείς να διαμορφώσεις το online προσωπικό σου φαρμακείο γνωρίζοντας κάθε στιγμή τι φάρμακα έχεις στο ντουλαπάκι σου, πότε λήγουν και πολλά ακόμα! Win win situation λοιπόν, με έναν τόσο απλό και ταυτόχρονα ευφυή τρόπο που είναι για καλό!

Ο άλλος άνθρωπος (Κοινωνική κουζίνα | http://oallosanthropos.blogspot.gr):

Ο κύριος Κώστας Πολυχρονόπουλος φαίνεται πως είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που νομίζεις πως έχουν έρθει από άλλον πλανήτη, αφού έχουν αγάπη τόση που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν εσύ ο ίδιος έχεις μάθει ποτέ σου να αγαπάς και να δίνεις και από αυτό που δεν έχεις. Γυρίζει τους δρόμους της Αθήνας (και όχι μόνο) και μαζί με εθελοντές και όποιον περαστικό επιθυμήσει να βοηθήσει, μαγειρεύει μπροστά από ένα πανό που λέει Δωρεάν φαγητό για όλους / Free food for all (άστεγους, άπορους, μετανάστες κλπ ). Μπορείς να συνεισφέρεις στην προσπάθεια προσφέροντας τρόφιμα για μαγείρεμα, χρήματα για την αγορά υλικών ή και το χρόνο σου για να μαγειρέψεις κι εσύ.

Donate Hair Donate Love (Κοινωνικό σωματείο | http://donatehair.gr):

Έργο και σκοπός του σωματείου που ξεκίνησε το 2015 είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δωρεά μαλλιών και η δημιουργία στη συνέχεια περουκών για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, αλωπεκία κλπ. Τα μαλλιά που θα κοπούν και θα προσφερθούν ως δωρεά χρειάζεται να είναι πάνω από 20 εκατοστά και να είναι καθαρά από τεχνικές εργασίες όπως βαφές, περμανάντ κλπ. Η ομάδα του Donate Hair στον πρώτο κύκλο δωρεών 2015-2016 δέχθηκε 10.000 δωρεές μαλλιών, ενώ συνεργάστηκε με περίπου 200 κομμωτήρια! Για την ώρα δεν έχει ανοίξει ακόμη ο νέος κύκλος δωρεών για το 2017. Ωστόσο, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κόψει και να φυλάξει τα μαλλιά του ώστε να τα διαθέσει όταν ανοίξει ο νέος κύκλος. Πριν πας στο κομμωτήριο την επόμενη φορά λοιπόν, ξανασκέψου το! Μπορεί τα μαλλιά που θες να κόψεις ή να αλλάξεις χρώμα να φανούν τόσο όμορφα και χρήσιμα σε πολλά παιδιά που χάνουν τα δικά τους.

Πέρα από τις πρώτες, βασικές ανάγκες που ο άνθρωπος αναζητά να καλύψει, υπάρχουν και πιο εσωτερικές ή υψηλότερες ανάγκες που σχετίζονται με τη νοητική και ψυχική του καλλιέργεια. Αυτό ευτυχώς το έχουν αναγνωρίσει αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω και έχουν συντονίσει τις δυνάμεις τους ώστε να προσφέρουν στιγμές χαράς και ψυχαγωγίας σε ανθρώπους που οι συνθήκες ζωής τους ως ένα βαθμό τους το στερούν.

Διαβάζω για τους άλλους (Μη κερδοσκοπικό δίκτυο | http://www.giatousallous.gr):

Οι εθελοντές του ‘Διαβάζω για τους άλλους’ με γνώμονα την πεποίθηση πως η πρόσβαση στη λογοτεχνία πρέπει να είναι δυνατή σε όλους, διοργανώνουν ζωντανές αναγνώσεις και ηχογραφήσεις βιβλίων λογοτεχνίας και παραμυθιών στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (πχ. Χανιά, Θεσσαλονίκη). Αυτές οι δράσεις απευθύνονται σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή με άλλες παθήσεις, οι οποίες τους εμποδίζουν να διαβάσουν μόνοι τους κάποιο βιβλίο. Οι εθελοντές ωστόσο μπορούν να συμμετάσχουν όχι μόνο μέσω αναγνώσεων ή ηχογραφήσεων αλλά και με άλλους τρόπους, ανάλογα με την ειδικότητα ή την κλίση τους.

Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά (Εθελοντική κίνηση | http://zografoisedrasi.wixsite.com/giatapaidia):

Αυτή την ομάδα, της οποίας μέλος είμαι κι εγώ, την αγαπώ τόσο γιατί συνδυάζει τρεις μεγάλες για πολλούς ανθρώπους αγάπες: τη δημιουργία, την προσφορά και τα παιδιά. Αποτελείται κυρίως από εικαστικούς ή ερασιτέχνες ζωγράφους με κοινό σκοπό να ομορφύνουν τους λευκούς, ψυχρούς και παραμελημένους τοίχους ιδρυμάτων, ειδικών σχολείων, νοσοκομείων και γενικώς χώρων όπου φιλοξενούνται ‘μη προνομιούχα’ παιδιά, ώστε να ζωγραφίσουν με αυτόν τον τρόπο περισσότερα χαμόγελα στα πρόσωπά τους!

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η ουσία είναι πως υπάρχουν τόσες διαφορετικές ανάγκες και ταυτόχρονα ευκαιρίες να συνεισφέρουμε και να εκφράσουμε την αγάπη μας γι’ αυτόν τον κόσμο και τα πλάσματά του. Αρκεί να βγούμε για λίγο έξω από το μικρόκοσμό μας, ώστε να παρατηρήσουμε πόση αξία έχει η αλληλεγγύη ανάμεσά μας. Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε και αυτό το κάτι που μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας.