Ο χωρισμός είναι δύσκολο πράγμα, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν εξακολουθείς να συμπαθείς πραγματικά το άτομο εκείνο ή αν έχετε πολλούς κοινούς φίλους. Παρακάτω, θα μάθεις τα πάντα για το πως μπορεί να λειτουργήσει μία φιλική σχέση με τον πρώην σου και αν είναι πραγματικά εφικτό.

1. Γιατί θες να παραμείνεις σε επαφή μαζί του;

Είναι σημαντικό να κάνεις μια ενδοσκόπηση και να προσπαθήσεις να ξεδιαλύνεις τα πραγματικά σου κίνητρα πριν μπεις σε μια φιλία με έναν πρώην ερωτικό σύντροφο. Ο καλύτερος και υγιέστερος λόγος για να συνεχίσεις μια φιλία με έναν πρώην, είναι επειδή πραγματικά απολαμβάνεις την παρέα του άλλου ατόμου και εκτιμάς τις πλατωνικές πτυχές της σχέσης που μοιραστήκατε. Αυτές οι πτυχές όμως, μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωριστούν από άλλα περίπλοκα συναισθήματα. Έτσι, η αυτοκριτική είναι το κλειδί για να διασφαλίσεις ότι δεν μπαίνεις σε μια φιλία, απλώς επειδή έχεις ανεπίλυτα συναισθήματα ή παλεύεις να προσαρμοστείς στην καθημερινή ζωή χωρίς το άλλο πρόσωπο.

2. Είσαι έτοιμη συναισθηματικά να διατηρήσεις μια φιλία με τον πρώην σου;

Τα άλυτα συναισθήματα όπως ο πόνος, η δυσαρέσκεια ή η ζήλια είναι μια ένδειξη ότι ίσως δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να επιχειρήσεις μια φιλία. Και το ίδιο ισχύει και για τα παρατεταμένα ρομαντικά συναισθήματα. Έτσι, αν ανατριχιάζεις στη σκέψη ότι ο πρώην σου, σου μιλάει για μια άλλη γυναίκα που βλέπει ή βγαίνεις εκτός εαυτού όταν θυμάσαι έναν καυγά που είχατε πριν από πέντε χρόνια, μάλλον είναι καλύτερα να πάρεις λίγο χώρο για να επικεντρωθείς στον εαυτό σου προς το παρόν. Εξάλλου, το να βλέπεις κάποιον άλλον να προχωράει όταν εσύ δεν έχεις φτάσει ακόμα εκεί, είναι απλά δύσκολο και σίγουρα δεν ευνοεί μια ανέμελη φιλία.

3. Σε έχει ακούσει κάποιος από τους σημερινούς ερωτικούς σου συντρόφους να αναφέρεις ότι θέλεις να γίνετε φίλοι με τον πρώην σου;

Είναι ζωτικής σημασίας να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής σχετικά με την επιθυμία σου να διατηρήσεις μια φιλία με έναν πρώην, αν αυτή τη στιγμή βγαίνεις με κάποιον. Και αυτό γιατί α) θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα συναισθήματά τους και β) αν διστάζεις να πεις στο νέο σου αγαπημένο για τη φιλία, τα κίνητρά σου για την επιδίωξή της, μπορεί να μην συνάδουν με τις προαναφερθείσες κατευθυντήριες γραμμές. Το με ποιον θα αποφασίσεις να γίνεις φίλη εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα, αλλά η διαφάνεια είναι κρίσιμη, αν δεν θέλεις η επαναπροσδιορισμένη σχέση σου με έναν πρώην να σαμποτάρει τις τρέχουσες προοπτικές σου.

9 κανόνες που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μία φιλική σχέση με τον πρώην σου

1. Θέσε σαφή όρια

Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ γρήγορα περίεργα στα πρώτα στάδια της φιλίας με έναν πρώην, γι’ αυτό θα πρέπει να θέσεις σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη φιλία σας, όσον αφορά το ποια συμπεριφορά είναι ή όχι αποδεκτή από την αρχή. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να αξιολογήσουν το επίπεδο άνεσής τους και να θέσουν όρια. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα και μοιράζεστε παρόμοιες προσδοκίες, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα μελλοντικών συγκρούσεων.

2. Πάρε το χρόνο σου

Είναι καλό αυτός ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης να προχωρήσει αργά και προσεκτικά για να αποφύγετε να προκαλέσετε τυχόν παρατεταμένες συναισθηματικές αντιδράσεις.

3. Να είστε διακριτικοί

Αυτό είναι κάπως αυτονόητο – είναι, άλλωστε, η αναμενόμενη συμπεριφορά σε κάθε φιλία. Παρ’όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάσαι να σέβεσαι τα συναισθήματα του άλλου και να αποφεύγεις να ενεργείς με τρόπο που μπορεί να προσβάλει ή να εκνευρίσει τον άλλο.

4. Άφησε το παρελθόν εκεί που ανήκει

Επικεντρώσου στην ανάπτυξη μιας φρέσκιας φιλικής σχέσης αντί να ανατρέχεις σε παλιά ρομαντικά συναισθήματα ή διαφωνίες, τα οποία το μόνο που θα κάνουν είναι να σας οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

5. Μην βασίζεσαι αποκλειστικά στον πρώην σου για συναισθηματική υποστήριξη

Μπορεί να είναι δελεαστικό να καλείς τον πρώην σου κάθε φορά που υπάρχει ένα οικογενειακό δράμα, μια αδικία στο χώρο εργασίας ή ακόμα και μια διαφωνία σε μια νέα σχέση, αφού γνωρίζετε τόσο καλά ο ένας τον άλλον. Είναι η μεγάλη παγίδα στην οποία μπορείς να πέσεις πολύ εύκολα. Καλό θα είναι όμως, να αναζητήσεις βοήθεια από άλλους φίλους ή έναν ψυχολόγο. Και αυτό έχει να κάνει με το σεβασμό των ορίων.

6. Να σέβεσαι την ιδιωτική ζωή του άλλου

Το αν εσύ και ο πρώην σου αισθάνεστε άνετα να μιλάτε ο ένας στον άλλο για τα προσωπικά σας, είναι κάτι που μπορείτε να αποφασίσετε μαζί. Παρ’όλα αυτά, ένας κανόνας είναι να αποφεύγεις να ρωτάς για τις προσωπικές υποθέσεις ή τις επόμενες γνωριμίες του άλλου, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ειδικά εάν το άλλο άτομο δεν έθεσε το θέμα και δεν έδωσε πρώτα εθελοντικά τις πληροφορίες.

7. Μην επιστρέφεις σε παλιές συμπεριφορές

Υπάρχει ένα προηγούμενο μεταξύ σας, οπότε είναι εύκολο να γλιστρήσεις σε γνώριμες συμπεριφορές, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσεις. Σκέψου προσεκτικά πώς μπορεί να ερμηνεύσει ο πρώην σου τις πράξεις και τη συμπεριφορά σου όταν περνάτε χρόνο μαζί, για να αποφευχθεί οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ρομαντικό ή φλερτ. Έτσι, δε θα προκύψει κάποια αμήχανη παρεξήγηση.

8. Διαχειρίσου τις δικές σου προσδοκίες

Είναι θεμιτό να θέλεις να δοκιμάσεις μια φιλία μετά από έναν χωρισμό, αλλά είναι σημαντικό να ελέγχεις τις προσδοκίες σου. Η καλύτερη και πιο λογική προσέγγιση είναι όταν και τα δύο μέρη κατανοούν ότι υπάρχει πιθανότητα η φιλία να μην διαρκέσει και είναι έτοιμα να αποδεχτούν αυτό το αποτέλεσμα αν συμβεί.

9. Επαναξιολόγησε τακτικά

Οι σχέσεις εξελίσσονται με τον καιρό και υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να δοκιμάζεις μια φιλία με έναν πρώην για πρώτη φορά και του να διατηρείς μια σταθερή μακροχρόνια φιλία. Για το λόγο αυτό, πρέπει να ελέγχεις τακτικά αν η φιλία εξακολουθεί να λειτουργεί και να ικανοποιεί τις ανάγκες και των δύο σας.