Μία έκθεση που αντικατοπτρίζει το διάσημο Chanel στυλ και αποδεικνύει γιατί εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς στη μόδα. Ένα σύμβολο casual chic, γοητείας, στυλ, κάτι αόριστο, αλλά απαραίτητο για τη μόδα στο Παρίσι αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Τι παρουσιάζει η έκθεση Fashion Manifesto

STEPHANE DE SAKUTIN, STEPHANE DE SAKUTIN AFP, AFP or licensors

Το «Fashion Manifest» αναφέρεται σε δύο σημαντικές στιγμές, κατά τις οποίες η Gabrielle αντιτέθηκε ριζικά στη μόδα της εποχής της. Αρχικά τη δεκαετία του 1910, όταν πρότεινε ένα νέο όραμα για τη γυναικεία κομψότητα που βασίζεται σε αρχές όπως η άνεση, η απλότητα, η ελευθερία κινήσεων και η φυσικότητα. Η δεύτερη στιγμή αντιστοιχεί στην επιστροφή της, το 1954, όταν πρότεινε το δικό της κοστούμι, που είναι η σύνθεση των αρχών που έθεσε σε εφαρμογή κατά την πρώτη φάση της καριέρας της.

Η ιστορία της Chanel

Η Gabrielle Chanel αφιέρωσε τη ζωή της στο να δημιουργεί, να τελειοποιεί και να προμοτάρει μια νέα μορφή κομψότητας. Όλο της το έργο ήταν βασισμένο σε συγκεκριμένες και αδιαπραγμάτευτες αρχές: την άνεση της κίνησης, το ανέμελο στυλ και τη διαχρονική κομψότητα της σύγχρονης γυναίκας. Η απόλυτη ηρεμία των ρούχων της έρχεται σε αντίθεση με την πολυτέλεια και την αφθονία των κοσμημάτων της, τα οποία ήταν εμπνευσμένα από αρχαίους και μακρινούς πολιτισμούς.

To Chanel No 5

Το άρωμά της Νο 5 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της αρωματοποιίας, από τη δημιουργία του το 1921. Αυτό το iconic άρωμα έγινε το αόρατο αλλά απαραίτητο αξεσουάρ για τη σύγχρονη γυναίκα.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε δύο μέρη. Το χρονολογικό και στη συνέχεια το θεματικό μέρος. Το χρονολογικό και θεματικό tour είναι δομημένα γύρω από έννοιες που χαρακτηρίζουν το έργο της Gabrielle Chanel. Μερικές από αυτές τις έννοιες, όπως η απλότητα, η νεανική διάθεση, η κίνηση, έχουν καταγραφεί ομόφωνα ως τα βασικά στοιχεία της καριέρας της. Η σταθερότητα και η συνέπεια των θέσεών της και στον βαθμό στον οποίο οι δημιουργίες της Chanel – ρούχα, καλλυντικά, αξεσουάρ, κοσμήματα – σχηματίζουν ένα σύνολο και συμβάλλουν στην ενότητα του στυλ της, αποτέλεσε βασικό γνώμονα στον τρόπο που παρουσιάζεται η συγκεκριμένη έκθεση. Ακόμη και η σκηνογραφία της έκθεσης αντικατοπτρίζει το προσωπικό στυλ της Chanel.

Όσον αφορά τη σκηνογραφία της έκθεσης, διερευνήθηκε σε βάθος το γούστο της Gabrielle Chanel για τη σκηνοθεσία με την εκ νέου παρουσίαση ή την ενίσχυση ορισμένων χαρακτηριστικών μοτίβων της Chanel, όπως οι οθόνες, η αγάπη της για τρίπτυχα, οι αιχμηρές γραμμές, οι σπασμένοι καθρέφτες, η βαθιά μαύρη λάκα. Όλα αυτά τα στοιχεία ενώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, εκτρέπονται, αναδιαμορφώνονται, προσαρμόζονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε δωμάτιο.

Για την παρουσίαση τα έργα γίνονται ξεχωριστά, είτε μέσω της μοναδικότητας είτε της πολλαπλότητας. Για παράδειγμα, το πρώτο μπουκάλι Νο. 5 κατέχει εξέχουσα θέση σε ένα δωμάτιο και το Comet Brooch σε ένα άλλο. Παράλληλα, τα δύο δωμάτια ανταποκρίνονται αισθητικά και χωρικά μεταξύ τους. Μέσα από προβαλλόμενα πορτρέτα, η συνεχής παρουσία της δημιουργού τονίζει το ταξίδι, ενώ επιβεβαιώνει την προσωποποίηση του στυλ της.

lofficielbaltics.com

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ambassadors του οίκου Vanessa Paradis, Marion Cotillard, Anna Mouglalis, Angèle, Caroline de Maigret και Charlotte Cardin. Η έκθεση για την Coco Chanel θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαρτίου 2021.

featured photo: Left} Dress, autumn-winter 1964-1965 Paris, Palais Galliera / {Right} Dress, spring-summer 1959 Patrimoine de CHANEL, Paris © Julien T. Hamon anel. Δημιουργός: STEPHANE DE SAKUTIN, STEPHANE DE SAKUTIN. Συντελεστές: AFP, Πνευματικά δικαιώματα: AFP or licensors