Δεν μπορείς να κάνεις focus; Δυσκολεύεσαι να κρατήσεις το μυαλό σου σε ένα πεδίο πληροφοριών για ώρα; Το να αποσπάσαι συχνά επεκτείνεται σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητας σου. Υπάρχει λύση ωστόσο.

Σου έχει τύχει να είσαι πολύ παραγωγική και μέσα σε λίγα λεπτά σου φεύγει όλος αυτός ο ζήλος; Να ξεκινάς ένα task και τελικά να δίνεις την ενέργεια σου και αλλού. Πάνω που έπεισες τον εαυτό σου να δουλέψει περισσότερο, απαντάς σε Instagram notifications που είχες ξεχάσει. Και πάλι από την αρχή.

Υπάρχουν βέβαια τρόποι να συγκεντρωθείς και να αποσπάσαι λιγότερο. Όπως επίσης και να “σπάσεις” την αναβλητικότητα και την άρνηση που συνοδεύουν την έλλειψη προσοχής σου.

Αυτογνωσία και παρατήρηση

Για να αλλάξεις κάτι πρέπει να το έχεις εξετάσει πρώτα. Δεν έχεις λοιπόν παρά να παρατηρήσεις τι ακριβώς κάνεις. Πώς διαχειρίζεσαι το φόρτο εργασίας και τις πολλαπλές υποχρεώσεις σου. Πώς επίσης, αντιδράς όταν έχεις λιγότερα καθήκοντα να σε περιμένουν. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου όποιο χειρισμό κι αν κάνεις. Προσπάθησε να είσαι υποστηρικτική, όπως θα ήταν κι ένας καλός φίλος μαζί σου.

Θυμήσου γιατί ξεκινάς καθετί

Όταν γνωρίζεις τους λόγους που κάνεις κάτι, οι πιθανότητες να το διακόψεις θα είναι ελάχιστες. Ο λόγος σου δίνει κίνητρο να συνεχίσεις και να μην αφήσεις κάτι μισό. Ξεχώρισε λοιπόν ποια είναι τα projects που επείγουν και αφοσιώσου περισσότερα σε αυτά, ξέροντας γιατί τα εκτελείς.

Υποστήριξε το μελλοντικό εαυτό σου

Είσαι αρκετά μεγάλη πια. Ξέρεις πως κάποιες πράξεις θα έχουν συνέπειες, βραχυπρόθεσμες ή όχι. Μάθε λοιπόν να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Πώς θα επηρεάσει τη ζωή σου αύριο αυτό που κάνεις σήμερα; Κάνε ένα pause και αναλογίσου πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσεις αυτό που έχεις αναλάβει. Σκέψου πόσα θα κερδίσεις μελλοντικά αν δεν εγκαταλείψεις κάτι στη μέση επειδή απλώς ήθελες να κάνεις scroll στο κινητό σου.

Θέσε συγκεκριμένους και απτούς στόχους

Μερικές φορές, οι αφηρημένοι και απροσδιόριστοι στόχοι σου δημιουργούν σύγχυση. Άσε την τελειομανία και το άγνωστο. Αντίθετα, επικεντρώσου σε αυτό που θέλεις και αυτό που είναι εφικτό. Κάνε μικρά βήματα τη φορά. Απλά και ξεκάθαρα. Θα δεις πολύ σύντομα ότι όλα θα αρχίσουν να μπαίνουν σε σειρά.

featured photo: Τwenty20.com/jjjjjujjjjj