Παρασκευή σήμερα, μέρα να μορφωθούμε λίγο. 9 πράγματα, όχι 10. Όλα όσα δεν ήξερες (ελπίζω δηλαδή) για την ιστορία της μόδας. Μερικοί θα τα θεωρήσετε άχρηστες πληροφορίες, αλλά εγώ συγκλονίστηκα.

Ήξερες λοιπόν ότι:

1. Το bikini πήρε το όνομά του από το νησί Bikini Atoll στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου ο Αμερικάνικος στρατός δοκίμαζε τις ατομικές βόμβες του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Ο σχεδιαστής του, Louis Leard, πίστευε ότι το αποκαλυπτικό αυτό μαγιό θα δημιουργούσε σοκ όπως μία ατομική βόμβα. Πιασάρικο, δε λέω.

atom-bomb-bikini-atoll_8003_990x742

2. Vintage θεωρούνται τα ρούχα που είναι σχεδιασμένα από το 1920 μέχρι το 1980, ενώ retro αυτά που είναι πρόσφατα σχεδιασμένα και το style τους παραπέμπει σε άλλη εποχή.

3. Αν έβλεπαν μέχρι και το 1920 το σοκολατένιο χρώμα που με τόσο κόπο αποκτάς το καλοκαίρι και κάνεις τα αδύνατα δυνατά να διατηρήσεις, θα σε περνούσαν το λιγότερο για εργάτρια χωριάτα. Γιατί μέχρι πριν η υπέροχη Coco Chanel αποκτήσει καταλάθος ένα ελαφρύ μαυρισματάκι από τις διακοπές της στη Γαλλική Ριβιέρα, το ηλιοκαμένο δέρμα θεωρούταν δείγμα κατώτερης κοινωνικής τάξης. Όσο πιο άσπρη, τόσο πιο πλούσια. Τώρα όσο πιο άσπρη, τόσο λιγότερη άδεια. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. kingtut1

4. Tα jeans πήραν το όνομα τους από το ύφασμα που χρησιμοποιούσαν οι ναύτες στη Γένοβα για να καλύψουν τα πράγματα τους από την κακοκαιρία και κατά τη διάρκεια της επανάστασης το εισήγαγαν στην Γαλλία, όπου τα ονόμαζαν “Genes”. Στην Γαλλική πόλη Nimes, οι υφαντές προσπάθησαν να το αντιγράψουν, χωρίς όμως επιτυχία. Παρόλα αυτά προέκυψε ένα άλλο ύφασμα που έμεινε γνωστό ως denim, γαλλιστή “de nimes”. Στο τέλος του 19ου αιώνα τα jeans έφτασαν στην Αμερική και το 1970, πρώτος ο Yves Saint Laurent παρουσίασε το jean παντελόνι σε catwalk του Παρισιού.

5. Στα αντρικά πουκάμισα τα κουμπιά είναι στην δεξιά μεριά, ενώ στα γυναικεία αριστερά. Μη με ρωτήσετε γιατί, δεν ξέρω, εγώ απλά μεταφέρω πληροφορίες.

6. Βλέπεις εσύ τώρα την Rihanna, την Pink, την Ηalle Βerry και άλλες κοντομαλλούσες, και λες «α τι ωραία τα κοντά μαλλιά, μακάρι να μου πήγαιναν και μένα» και μπλα μπλα μπλα. Που να’ ξερες όμως ότι τα παλιά παλιά τα χρόνια, κούρευαν έτσι τις άπιστες γυναίκες, για να τις τιμωρήσουν. Μήπως σε έβαλα σε σκέψεις;

7. Έχουμε και τον Napoleon Bonaparte. Έβαλε λέει τους ράφτες να ράψουν κουμπιά στα μανίκια των στρατιωτών του, για να μην σκουπίζουν την μύτη τους. Μιλάμε ο άνθρωπος ήταν πολύ μπροστά.

8. Η εφεύρεση του αυτοκινήτου επηρέασε τη γυναικεία μόδα. Από το 1900, οι φούστες έγιναν κοντύτερες ώστε οι γυναίκες να μπορούν να μπουν εύκολα στο όχημα.

9. Από το 1941 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά, πόλεμοι, καταστροφές, χαμοί, αλλά η Ruth Finley είναι όλα αυτά τα χρόνια υπεύθυνη προγράμματος στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης. Έχει περάσει κόσμος και κοσμάκης αλλά η εν λόγω κυρία είναι λέει ζωντανό βιβλίο της ιστορίας μόδας της πόλης. jfr_finley-590x885