Ο έμμηνος κύκλος και τα συνυφασμένα με αυτόν συμπτώματα, είναι αυτό που ενώνει κάθε γυναίκα εκεί έξω. Οι ανασφάλειες και οι ενοχλήσεις που μας καταλαμβάνουν μπορεί να διαφέρουν στη καθεμία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε διάφορες φάσεις του κύκλου. Καιρός είναι λοιπόν να τις αποκωδικοποιήσουμε και να προετοιμαστούμε για αυτές αναλόγως.

Ημέρα 1-5 

  • 1-2 χαμηλά οιστρογόνα – κούραση – έντονες ενοχλήσεις
  • 3-5 αύξηση οιστρογόνων – το σώμα επιστρέφει στα κανονικά του επίπεδα

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, όπως κράμπες, αλλαγές της διάθεσης, κούραση, ευερεθιστότητα, πόνος στην πλάτη και πολλά άλλα. Για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα μη σταματήσεις τη γυμναστική. Βέβαια λόγω της απώλειας αίματος οι αντοχές σου θα πέσουν, οπότε μείωσε την ένταση της άσκησής σου. Η κίνηση θα συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων. Επίσης σημαντικό είναι να μένεις ενυδατωμένη. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις κράμπες και ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα, εφάρμοσε ζεστές κομπρέσες. Αν όμως οι πόνοι είναι αφόρητοι, αφού συμβουλευτείς τον παθολόγο και τον γυναικολόγο σου, θα μπορούσες να πάρεις κάποιο αναλγητικό.

Ημέρα 6-15

  • 6-9 υψηλά οιστρογόνα – αύξηση τεστοστερόνης
  • 10-13 τα οιστρογόνα φτάνουν το peak τους 
  • 14-15 περίπου η φάση που αρχίζει η ωορρηξία (όμως αυτή είναι μια προσέγγιση που βασίζεται στη μέση γυναίκα)

Η φάση αυτή του κύκλου είναι η φάση στην οποία νιώθεις ανεβασμένη. Αυξάνεται η παραγωγή οιστρογόνων για να προετοιμάσει το σώμα σου για την ωορρηξία. Παρότι όμως η διάθεσή σου είναι ανεβασμένη, μπορεί να νιώσεις ότι έχεις χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Μερικές γυναίκες ακόμα παρουσιάζουν πόνους στην κοιλιακή χώρα. Προτείνεται λοιπόν να συνεχίσεις τις ζεστές κομπρέσες.

8 πιθανοί λόγοι που η περίοδός σου διαρκεί τόσο πολύ
Elite Daily

Ημέρα 16-30 

  • 16-18 κούραση και απαισιοδοξία
  • 19-22 οι ορμόνες σου χορεύουν και το δέρμα σου σε απογοητεύει
  • 23-30 (ανάλογα με τον κύκλο της κάθε γυναίκας) απαισιοδοξία

Αυτή είναι η φάση μετά την ωορρηξία κατά τις ημέρες 16-30 του κύκλου σου. Τα επίπεδα της προγεστερόνης σας κορυφώνονται περίπου στο μισό της φάσης αυτής και μπορεί να σας προκαλέσουν συμπτώματα PMS (προεμμηνορυσιακού συνδρόμου), όπως φούσκωμα, μεταβολές της διάθεσης, αύξηση βάρους, προβλήματα ύπνου, πονοκέφαλο, ακμή και ούτω καθεξής. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αυξήσεις τις πρωτεΐνες, τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σου. Καλό είναι να περιορίσεις το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά. Και φυσικά κατανάλωσε άφθονο νερό για να καταπολεμήσεις την κατακράτηση.

featured image: Unsplash | Vladislav Muslakov | @entersge