Αν είσαι τόσο σινεφίλ όσο θες να λες, όλο και κάποια φορά θα έχεις αναρωτηθεί τι πραγματικά μεταφέρεται στην οθόνη από το τελικό σενάριο. Και δε σε κατηγορούμε γι’αυτό. Ευτυχώς, υπάρχει ο λογαριασμός Screenplayed που μας δίνει κάποια περαιτέρω στοιχεία για να λύσουμε αυτά τα ερωτηματικά.

Εκεί που είχαμε γεμίσει στο Instagram με fashion influencers και food bloggers, ο John με το Screenplayed έρχεται να δώσει κάτι και στους υπόλοιπους που κάθονται με τις ώρες να χαζεύουν σκηνές από ταινίες ξανά και ξανά. Ο ίδιος είναι ένας νέος σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Όπως καταλαβαίνεις, έχει περάσει πολύ χρόνο να μελετά και ξαναβλέπει ταινίες που οι περισσότεροι έχουμε αγαπήσει. Αυτό που εξιτάρει τόσο τον ίδιο όσο και τους περισσότερους από εμάς είναι το πόσα τελικά φτάνουν πραγματικά από τη σελίδα στην οθόνη. Ξέρουμε πως πολλές φορές οι σκηνοθέτες δεν ακολουθούν κατά γράμμα τα όσα έχουν γραφτεί. Ή ακόμη ενθαρρύνουν τους ηθοποιούς τους να αυτοσχεδιάσουν σε κάποια σημεία.

Στο Screenplayed γίνονται οι συγκρίσεις σε σκηνές που μπορεί να έχει όντως αναρωτηθεί “μα καλά, ποιος το σκέφτηκε αυτό;”.

Και ίσως τις περισσότερες φορές να ανακαλύψεις ότι ήταν απλά μια αυθόρμητη αντίδραση που πήγε καλά. Το καλό είναι ότι το Screenplayed το έχουν ανακαλύψει και οι ίδιοι οι δημιουργοί των ταινιών. Έτσι μπορούν και επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι τις παρεκκλίσεις τους από το σενάριο. Όπως για παράδειγμα εδώ που ο Jordan Peele το δημοσίευσε στο Twitter σαν να παραδέχεται συνειδητά τις επιλογές του σε αυτή τη σκηνή.

https://twitter.com/JordanPeele/status/984256688269099009

Ίσως από τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις που έχει κάνει ποτέ το Screenplayed να αφορά το Joker. Εκεί κάπως το σενάριο μας πρόδωσε μια σχέση ανάμεσα στον σημερινό Joker και σε εκείνον του Heath Ledger. Κι ας μην το είδαμε αυτό τελικά στην ταινία, και μόνο η σκέψη μας ικανοποιεί αρκετά.

Κι αν εσένα σε έχουν κερδίσει οι σειρές, το Screenplayed έχει φροντίσει και για σένα. Συγκρίσεις σκηνής με σενάριο στο Stranger Things, αλλά και στο Euphoria. Κι αν δεν σου φτάνουν όλα αυτά, στην original ιστοσελίδα του Screenplayed θα βρεις τα σενάρια για τις περισσότερες γνωστές ταινίες.