Στην προσπάθεια απώλειας βάρους, σχεδόν όλες οι μικρές λεπτομέρειες έχουν σημασία και φυσικά, κάνουν την διαφορά. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από τι ώρα πρέπει να καταναλώνεις τα γεύματα σου, μέχρι ποια ώρα μπορείς να απολαύσεις το τελευταίο-βραδινό σου γεύμα αλλά και πόσα γεύματα τελικά θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος.

Κιρκάδιος ρυθμός- Φαγητό

Το 24ωρο ρολόι του σώματος, γνωστό και ως κιρκάδιος ρυθμός, είναι ο λόγος που μπορεί η κατανάλωση του φαγητού αργά την νύχτα να σαμποτάρει την απώλεια βάρους. Το σώμα αντιλαμβάνεται ότι οι νυχτερινές ώρες είναι για ξεκούραση και όχι για φαγητό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μελέτες σε ζώα που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ δεν ευνοεί την απώλεια βάρους, αλλά μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι σημασία δεν έχει απαραίτητα η ώρα που τρως, αλλά το “τι” και το “πόσο” τρως! Συμπερασματικά, οι επιπλέον θερμίδες που καταναλώνονται από όσους τρώνε αργά την νύχτα, είναι υπαίτιες για αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου, κακή γλυκαιμικό διαχείριση με αποτέλεσμα εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, κακή πέψη και προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Αν τρώω αργά το βράδυ το γεύμα μου θα παχύνω;

Γενικά, όχι. Ειδικά όμως, έχει σημασία τι θα περιέχει το γεύμα σου και κυρίως τι έχεις καταναλώσει την υπόλοιπη μέρα. Μια εξήγηση για τη συσχέτιση μεταξύ του νυχτερινού φαγητού και της αύξησης βάρους είναι η τάση για όσους τρώνε αργά να τρώνε συνολικά και περισσότερες θερμίδες.Ανεξάρτητα από τις ώρες, η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζεσαι θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους.Έτσι, το φαγητό το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μόνο όμως εάν έχεις καταναλώσει συνολικά περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεσαι για να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος.

Σχετίζονται οι ορμόνες με το νυχτερινό φαγητό;

Οι ορμόνες στις οποίες εστίασαν οι περισσότερες έρευνες είναι η γκρελίνη, η οποία διεγείρει την όρεξη και η λεπτίνη, η οποία βοηθά στην αίσθηση κορεσμού μετά το φαγητό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, η γκρελίνη κορυφώθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ενώ η λεπτίνη κορυφώθηκε αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόγραμμα φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας δυνητικά απέτρεπε την υπερκατανάλωση τροφής βοηθώντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι προς το τέλος της ημέρας.

The Bottom Line..

Φυσιολογικά, οι θερμίδες δεν μετρούν περισσότερο τη νύχτα. Δεν θα πάρεις βάρος τρώγοντας απλώς αργότερα, εάν τρως εντός των ημερήσιων αναγκών σου σε θερμίδες. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε τη νύχτα κάνουν συνήθως φτωχότερες διατροφικές επιλογές και τρώνε περισσότερες θερμίδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Εάν πεινάς μετά το δείπνο, επέλεξε τροφές με θρεπτικά συστατικά και ποτά με λίγες θερμίδες χωρίς ζάχαρη. Κάτι άλλο που θα σε βοηθήσει είναι ένα πρωινό με περισσότερες θερμίδες ή συχνά, μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διαχειριστείς την όρεξη και να αποτρέψεις τη λαχτάρα σου για τσιμπολόγημα αργά το βράδυ.