Αυτές οι δίαιτες, στην ουσία, σε οδηγούν να αλλάξεις δραστικά τον τρόπο που τρέφεσαι, περιορίζοντας συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων ή επιτρέποντας σου να καταναλώσεις μόνο ορισμένα τρόφιμα για 5 ή 10 ημέρες συνεχόμενα.

Γιατί όμως αυτές οι αυστηρές και στερητικές δίαιτες δεν είναι κάτι που πρέπει να ακολουθήσεις όσο δελεαστικές κι αν ακούγονται;

-Στην πραγματικότητα, δεν λειτουργούν

Οι δίαιτες detox και οι “fad diets” είναι πολύ προσωρινές. Δεν πρόκειται να σε βοηθήσουν να πετύχεις απώλεια βάρους και λίπους μακροπρόθεσμα. Μπορεί να δεις παροδική μείωση του αριθμού στη ζυγαριά σου, αλλά δεν θα βελτιώσει τα συνολικά αποτελέσματα της υγείας σου και της εικόνας σώματος σου. Το βάρος που χάνεται κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας express είναι πιθανόν από άπαχους μύες και νερό, αλλά όχι από σωματικό λίπος. Όταν ακολουθείς μια δίαιτα τέτοιου είδους, το χαμηλό νούμερο στη ζυγαριά δεν θα μπορέσεις να το διατηρήσεις για πολύ καιρό. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ συνηθισμένο να παίρνεις βάρος μετά από μια δίαιτα express, γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να συνεχίσεις να τρέφεσαι με αυτόν τον τρόπο.

-Η άσκηση δεν είναι κομμάτι της “detox diet” που επέλεξες

Αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα, όλες αυτές οι δίαιτες απαιτούν να καταναλώσεις μόνο συγκεκριμένα τρόφιμα ή απαγορεύουν κάποια άλλα, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις το οτιδήποτε στο κομμάτι της άσκησης. Αυτός ο ισχυρισμός όμως είναι red flag .Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η άσκηση δεν σε βοηθά απλώς να χάσεις βάρος αλλά βοηθά στην πρόληψη της ανάκτησης βάρους και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου. Όταν ασκείσαι η ποσότητα του λιπαρού οξέος που χρησιμοποιείται από τους σκελετικούς μύες αυξάνεται, γεγονός που διευκολύνει το σώμα να διατηρήσει το νέο, χαμηλότερο βάρος χωρίς να πρέπει να ακολουθείς ακραία διατροφικά προγράμματα.

-Ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους για την ψυχολογία και την υγεία σου

Οι αυστηρές δίαιτες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Μπορούν να εξαντλήσουν το σώμα από βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, οδηγούν σε καρδιακά προβλήματα όπως αρρυθμία – ακανόνιστο καρδιακό παλμό, αυπνία και αίσθημα stress. Όταν κάποιος χάνει βάρος γρήγορα, χάνει ηλεκτρολύτες, οι οποίοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν αρρυθμίες, αφυδάτωση, νεφρική βλάβη και ζαλάδες. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν αποφασίσεις να τις ακολουθήσεις για λίγες μέρες. Τέλος, μία διατροφή που τελικά σπυ προκαλεί όλα αυτά τα συμπτώματα συχνά οδηγεί σε νεύρα, στεναχώρια, θλίψη και γενικότερα κακή ψυχολογική κατάσταση. Για αυτούς τους λόγους, σου προτείνω την επόμενη φορά να το σκεφτείς καλύτερα, αν τελικά αξίζει τον κόπο..

-Ένα και μόνο είδος δίαιτας δεν ταιριάζει σε όλους

Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, και ακριβώς για αυτόν τον λόγο, δεν θα έπρεπε να είναι και η διατροφή μας. Κάθε δίαιτα express δεν συνυπολογίζει καθόλου σε ποιον απευθύνεται. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, κάποια διατροφική έλλειψη, το πραγματικό βάρος σου, την ηλικία και το φύλο σου, γεγονός που δεν φανερώνει ότι κάτι δεν θα λειτουργήσει σωστά με ένα τέτοιο διατροφικό πλάνο.

Όμως, last but not least, υπάρχουν πιο υγιεινές εναλλακτικές

Δεν μου αρέσει, προσωπικά ο όρος «δίαιτα». Προτιμώ να την αντικαταστήσω με μία διατροφή που να έχει μέσα της νοστιμιά, γεύση, ευχαρίστηση, συγκεκριμένο σχέδιο διατροφικής εκπαίδευσης και να αφήνει τους διαιτώμενους καλύτερα (σωματικά και ψυχικά) και όχι χειρότερα στο τέλος αυτού του ταξιδιού. Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για να χάσεις βάρος, επομένως ο προγραμματισμός είναι το κλειδί. Ναι, η μακροπρόθεσμη αλλαγή μπορεί να χρειαστεί πολλή προσπάθεια. Πρέπει να αφοσιωθείς στην αλλαγή του τρόπου ζωής σου, αλλά να θυμάσαι ότι πρόκειται για τη βελτίωση της υγείας σου “συνολικά” και όχι για ένα φόρεμα που πρέπει να βάλεις ή στη σύγκριση που σε βομβαρδίζουν όλα τα social media.

Η σωστή απώλεια βάρους σχετίζεται με τη δημιουργία ενός τρόπου ζωής και διατροφής με τον οποίο μπορείς να ζήσεις ευχάριστα χωρίς τύψεις και ενοχές, και το πιο σημαντικό, να σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.