Σκέψου μια καθημερινή μέρα: Δουλειά, προθεσμίες, υποχρεώσεις, οικονομικά ζητήματα. Και το κυρίαρχο συναίσθημα; Άγχος. Δεν είναι, όμως, απλά ένα συναίσθημα. Είναι μια κατάσταση, μια χρόνια συνθήκη, που «φωλιάζει» μέσα στο μυαλό, την ψυχή, αλλά και το σώμα και, σιγά σιγά, αθόρυβα, κάνει τη ζημιά του.

Ο οργανισμός αμύνεται, όσο όμως μεγαλώνει η επίθεση, τόσο δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει. Πολλές φορές, ο αντίκτυπος μιας κακής ψυχολογικής κατάστασης δεν τυγχάνει της απαραίτητης προσοχής ή σημασίας, μόνο μέχρι να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα.

Ευτυχώς, ο κόσμος δείχνει να εξελίσσεται σταδιακά και η σημασία της ψυχικής υγείας έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται, βοηθώντας τους ανθρώπους να εντοπίζουν τις πληγές της ψυχής τους και να τις διαχειρίζονται.

Για να γίνει, όμως, αυτό, η ψυχική υγεία έπρεπε να ξεφύγει από το «στίγμα» που την κυνηγά εδώ και αιώνες. Δεν είναι «τρελός» όποιος αντιμετωπίζει μια ψυχική δυσκολία. Αντίθετα, όλοι κρύβουμε ένα συναισθηματικό βάρος. Στην αποδοχή αυτής της αλήθειας βοήθησε η εισαγωγή του όρου «συναισθηματική υγεία».

Σύμφωνα με την δρ. Anisha Patel-Dunn, η «απενοχοποίηση» των ψυχικών διαταραχών με τη βοήθεια αυτού του όρου έχει βοηθήσει τους ανθρώπους να συμφιλιωθούν, σε κάποιο βαθμό, με την ιδέα των ψυχικών τραυμάτων και να κινητοποιούνται, ώστε να τα αντιμετωπίζουν.

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να δώσουν προτεραιότητα στη συναισθηματική ευημερία τους και να αναζητούν θεραπεία όταν αισθάνονται ότι «βυθίζονται» σε μια κακή ψυχολογία», λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Yahoo.

Ποια τα χαρακτηριστικά της συναισθηματικής υγείας;

Σύμφωνα με την δρ. Patel – Dunn, τα χαρακτηριστικά της συναισθηματικής υγείας διαφέρουν ανάλογα με το άτομο και εξηγεί: «Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και χρειάζονται ένα ορισμένο επίπεδο αλληλεπίδρασης, αλλά αυτό είναι διαφορετικό για τον καθένα. Ένας καλός δείκτης συναισθηματικής υγείας είναι το κατά πόσο καλύπτεις τις συναισθηματικές σου ανάγκες. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι όποιος είναι εσωστρεφής ή απολαμβάνει τον χρόνο που περνά με τον εαυτό του βιώνει μοναξιά ή κατάθλιψη. Πρόκειται για ισορροπίες μοναδικές για κάθε άτομο».

Πώς θα βελτιώσεις τη συναισθηματική σου υγεία

Σύμφωνα με την δρ. Lauren Ng, βοηθό καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι άνθρωποι δεν αφιερώνουν συνήθως τον απαιτούμενο χρόνο στην αναζήτηση της κατάλληλης βοήθειας, ενώ πολλές φορές το κόστος των υπηρεσιών ψυχοθεραπείας είναι επίσης ένας αποθαρρυντικός παράγοντας.

Ακόμη, όμως, κι αν δεν απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, υπάρχει τρόπος να βελτιώσεις τη συναισθηματική σου ευεξία. «Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να αφιερώνεις πέντε λεπτά την ημέρα κάνοντας μια πρακτική διαλογισμού και να ακολουθείς ένα υγιεινό μοτίβο ζωής, όπως να ασκείσαι και να τρέφεσαι καλά, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή και ποιοτικό ύπνο. Βάλε, επιπλέον, όρια στις ώρες που εργάζεσαι και φρόντισε να περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο κάνοντας πράγματα που αγαπάς, με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Η αλληλεπίδραση με αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και ο ποιοτικός χρόνος που περνάς με τον εαυτό σου είναι δύο απαραίτητες πτυχές για τη συναισθηματική σου υγεία», προτείνει η δρ. Patel – Dunn.