Ο χώρος της εργασίας σου, είναι το μέρος που περνάς τον περισσότερο χρόνο σου μετά το σπίτι. Θέλοντας και μη γίνεται όχι μόνο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες αιτίες του άγχους σου.

Είναι κοινό μυστικό βέβαια πως ο χώρος της δουλειάς αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές χρόνιου στρες, όμως δεν θα έπρεπε. Αλλά πως ξετυλίγεις μια και καλή το κουβάρι του άγχους, καλωσορίζοντας ξανά την παραγωγικότητα και την καλή εργασιακή διάθεσή σου;

Διαχώρισε την ψυχική και σωματική κούραση

Η ανάγκη του να είναι κανείς τέλειος σε πολλούς τομείς της ζωής του, δημιουργείται πολλές φορές ακούσια. Κάπως έτσι το άγχος αρχίζει να χτίζεται, να πολλαπλασιάζεται ώσπου στο τέλος ακόμα και αν σου αρέσει η δουλειά σου θα γίνει κουραστική.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις την κούραση σου και να τη διαχωρίσεις σε ψυχική και σωματική. Δεν είναι ντροπή ούτε αδυναμία το να παραδεχτεί κανείς ότι είναι κουρασμένος αντίθετα αν προσποιηθείς ότι είσαι καλά θα καταπιέζεις ακόμα περισσότερο την παραγωγικότητα σου και κατ’επέκτασην τον εαυτό σου.

Υπάρχει μια περίεργη αίσθηση ικανοποίησης όταν ισχυρίζεσαι ότι είσαι «πολύ απασχολημένος». Σε κάνει να νιώθεις πιο απαραίτητος.

Θέσε ένα στόχο τη φορά

Όταν προσπαθείς να διεκπεραιώσεις ή να οργανώσεις πολλά πράγματα μαζί, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά, αφού η προσοχή σου μοιράζεται. Και έτσι η απογοήτευσή αλλά και το άγχος σου, αν κάτι συμβεί θα σου φανούν βουνό χωρίς να χρειάζεται. Το μυστικό είναι να θέτεις ένα στόχο τη φορά. Έτσι θα σου είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθείς αλλά και να τον φτάσεις πιο γρήγορα, πιο εύκολα και χωρίς άγχος.

Να έχεις αυτοπεποίθηση

Να γνωρίζεις την αξία και τις δυνάμεις σου. Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ βασικός παράγοντας στον εργασιακό χώρο. Κι όταν ξέρεις πώς να κάνεις κάτι το αίσθημα της πληρότητας και της ικανοποίησης θα σου δώσει το boost που χρειάζεσαι. Ακόμα όμως κι αν κάτι δεν το γνωρίζεις, μπορείς πάντα να ζητήσεις βοήθεια από έναν αξιόπιστο συνάδελφο.

Μη φέρνεις τη δουλειά στο σπίτι

Το ξέρω είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν ουτοπικό. Ειδικά με την τηλεργασία, που το σπίτι έγινε πολλά παραπάνω απ’ότι θα περίμενε κανείς. Όμως τη στιγμή που θα κλείσεις το laptop ακόμα κι αν δουλεύεις από το σπίτι, πρέπει να σχολάσει και το μυαλό σου. Απομακρύνσου από κάθε είδους συσκευή και αφιέρωσε χρόνο στο self-care σου. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Φαντάσου το άγχος σαν ένα σκάφος στη θάλασσα το οποίο τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Δεν είναι λύση να πηδήξεις σε άγνωστα νερά, πρέπει απλώς να μειώσεις ταχύτητα και να οδηγήσεις το σκάφος εσύ. Όχι το σκάφος εσένα.