Η ενσυναίσθηση είναι μια έννοια, που συχνά την μπερδεύουμε με την κατανόηση.

Αυτά τα δύο όμως, είναι δύο διαφορετικά πράγματα, με κοινές μόνο ρίζες. Και τα δύο βέβαια, είναι προσόντα, που όλοι θα θέλαμε να έχουμε και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε και στα παιδιά μας.

Αλλά, αν τα συγκρίνεις, η ζυγαριά γέρνει περισσότερο στην ενσυναίσθηση. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτή την εποχή, χρειάζεται κάτι παραπάνω από κατανόηση. Είναι αναγκαίο να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι, πώς ακριβώς αισθάνεται ο άλλος. Να νιώθεις μέσα σου την ποιότητα και την ένταση του συναισθήματός του.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @astral.dimension

Η ενσυναίσθηση λοιπόν, είναι μια ανώτερη αρετή, γιατί σου επιτρέπει να νιώθεις, όπως νιώθει ο άλλος. Η κατανόηση δεν φτάνει όμως, ως εκεί. Είναι πιο επιδερμική προσέγγιση κατά κάποιο τρόπο. “Σε καταλαβαίνω”, σημαίνει ότι αντιλαμβάνεσαι τι περνάει ο άλλος, αλλά δεν το νιώθεις.

Επίσης, η ενσυναίσθηση είναι μια ποιότητα χαρακτήρα πιο σπάνια και πιο “επικίνδυνη”. Αυτό σημαίνει ότι, αν μπορείς να έχεις συναισθηματική αντίληψη, μπορείς και να τη χρησιμοποιείς όχι μόνο για καλό, αλλά και για κακό σκοπό.

4 τρόποι για να δεις σε ποια ”κατηγορία” ανήκεις.

1. Η ενσυναίσθηση δεν είναι απλά μια ειλικρινής προσπάθεια να καταλάβεις τον άλλο, να έρθεις στη θέση του. Είναι μια διαδικασία που όντως διεισδύεις στον ψυχικό κόσμο του.

Κι αυτό μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες. Γιατί ουσιαστικά, το συναίσθημα δεν είναι γνήσιο δικό σου. Είναι κάποιου άλλου κι εσύ πρέπει να βάζεις όρια, αν δεν θέλεις να καταλήξεις με κατάθλιψη και ψυχολογικά τραύματα.

Προσοχή λοιπόν, στο πως εισπράττεις και πώς διαχειρίζεσαι αυτά τα συναισθήματα.

2. Η ενσυναίσθηση είναι ένα είδος υπερδύναμης. Πολλές φορές, μπορεί να αντιλαμβάνεσαι συναισθήματα, που οι άλλοι να νιώθουν, αλλά να κρύβουν ή να αρνούνται την ύπαρξή τους.

Είναι κάτι λοιπόν, σαν τηλεπάθεια, το οποίο μπορεί όμως να σε κουράζει ή να σε πνίγει. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε, που έχουμε έρθει σε επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι λένε ότι είναι καλά, αλλά τα vibes τους διαψεύδουν.

Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν, να μπουκώνεις από αγωνία και στρες.

3. Το ευαίσθητο νευρικό σύστημα είναι ένδειξη ότι ανήκεις στην κατηγορία των ενσυναισθηματικών ατόμων. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως ευαισθησία ή όχληση από ήχους, θορύβους, συμπεριφορές κ.α.

Πρόκειται για μια γενικότερη υπερευαισθησία, η οποία σε επηρεάζει και μπορεί να σε ρίξει για μέρες στο κρεβάτι, ως ψυχολογικό breakdown.

4. Το να έχεις ενσυναίσθηση σημαίνει ότι έχεις εκπαιδευτεί να την έχεις. Δηλαδή, έχεις εξαναγκαστεί κατά μια έννοια, να αναπτύξεις αυτές τις συναισθηματικές κεραίες, για να επιβιώσεις.

Η κατανόηση από την άλλη, είναι μια ιδιότητα, που μπορείς και πρέπει να την καλλιεργείς, αν θέλεις να είσαι πολιτισμένος και να αναπτύσσεις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η μια ιδιότητα λοιπόν σε καλύπτει, η άλλη σε αφήνει εκτεθειμένη. Μπορείς να είσαι και τα δύο, αλλά δεν μπορείς να μην διαθέτεις καμία.