Δεν γίνεται να μην έχεις παρατηρήσει την έξαρση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά όσον αφορά τα λειτουργικά ποτά. Αναρωτιέσαι που πήγαν οι μέρες της σόδας ή του χυμού και των αναψυκτικών και γιατί υπάρχουν, πλέον, τόσες επιλογές εναλλακτικών ποτών στην αγορά;

Τι είναι τα ενεργειακά (fuctional) ποτά;

Ο όρος «ενεργειακή ή λειτουργικά ποτά» περιλαμβάνει μια μεγάλη κατηγορία αναψυκτικών και ποτών. Στην ουσία, «τα ενεργειακά ποτά είναι μη αλκοολούχα ποτά που παράγονται χρησιμοποιώντας μη συμβατικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πρεβιοτικών, προβιοτικών, βιταμινών, μετάλλων και φυτοθρεπτικών συστατικών”, εξηγεί η διαιτολόγος Ami Sheward στο Sunday Edit.  Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λειτουργικών ποτών, όπως τα νερά βιταμινών, τα ενεργειακά ποτά, ο ενισχυμένος χυμός, τα αθλητικά ποτά, τα γαλακτοκομικά και γαλακτοκομικά εναλλακτικά ποτά, τα βελτιωμένα προϊόντα νερού, το έτοιμο για κατανάλωση τσάι και ο συσκευασμένος ready-to-drink καφές. Αυτό που τα διαφοροποιεί από τα τυπικά ποτά είναι ότι μπορούν και ενισχύουν την υγεία με κάποιο τρόπο, π.χ. επιλέγοντας ένα νερό εμπλουτισμένο με βιταμίνες, έναντι του κλασικού εμφιαλωμένου νερού. Η επιλογή του λειτουργικού ποτού θα μπορούσε να γίνει ανάλογα με τον στόχο που θέτεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η υποστήριξη της πεπτικής υγείας, η αύξηση της ενέργειας, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βελτίωση του δέρματος ή ο έλεγχος του άγχους και ο βελτιωμένος ύπνο.

Ποια είναι τα οφέλη;

Η επιλογή ποτών, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με πρόσθετα θρεπτικά συστατικά ή βιταμίνες μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσεις αβίαστα αυτά τα συστατικά στη διατροφή σου. Κάποιοι το βρίσκουν ευκολότερο να καταναλώσουν έτοιμα ποτά συγκριτικά με κάψουλες συμπληρωμάτων ή σκόνες. Ακόμη, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι διαφορετικοί τύποι ενεργειακών ποτών έχουν διαφορετικά οφέλη. “Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία λειτουργικών τσαγιών από πράσινο τσάι έως τσάι με φρούτα-εμποτισμένα μείγματα και όλα περιέχουν τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία των φυτοθρεπτικών συστατικών, ενώσεις που δίνουν στα φυτά τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα τους, δηλαδή”, σημειώνει ο Sheward. Επιπλέον, στην κατηγορία των αθλητικών ποτών, έχουμε ποτά που περιέχουν αμινοξέα και ηλεκτρολύτες που είναι ιδανικά για όσους θέλουν να βοηθήσουν το σώμα τους κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης. “Αυτά θα σε βοηθήσουν να διατηρείσαι ενυδατωμένους και να αντικαταστήσεις τα άλατα και τους ηλεκτρολύτες που χάνεις όταν ιδρώνεις”, εξήγησε η διαιτολόγος Lisa Monger, η οποία εξειδικεύεται στην αθλητική διατροφή. Από την άλλη, τα ποτά με CBD μπορεί να είναι εξαιρετικά για τις ημέρες που νιώθεις σύγχυση και άγχος ή για το βράδυ, καθώς προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση, ενώ τα ποτά με προβιοτικά, όπως το kombucha μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι ανησυχίες και τι να προσέξεις

Ενώ όλα αυτά τα ποτά μπορεί να ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την υγεία, είναι σημαντικό να προσέξεις το τι ακριβώς θα επιλέξεις να καταναλώσεις. Tα διάφορα brands τροφίμων γνωρίζουν ότι οι ισχυρισμοί υγείας βοηθούν στην πώληση των προϊόντων τους, οπότε είναι πιθανό να τα υπερβάλλουν λίγο στο marketing και την διαφήμιση του εκάστοτε ποτού. Για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι να ελέγχεις πάντοτε την ετικέτα και να βλέπεις τα συστατικά του προϊόντος που ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις. Αρχικά, δώσε σημασία στο αν το δραστικό συστατικό που βρίσκεται στο προϊόν, π.χ. βιταμίνη Β12 και μαγνήσιο, στην πραγματικότητα περιλαμβάνεται σε επαρκείς ποσότητες. Δεύτερον, ποια άλλα συστατικά περιέχονται στο ποτό. Για παράδειγμα, σε πολλά τέτοια ποτά είναι υψηλή η περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Επίσης, δεν είναι όλα τα συστατικά κατάλληλα για όλους και ενώ μπορεί να ωφεληθούν από μια κατάσταση, μπορεί να επιδεινώσουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Μία τέτοια περίπτωση, είναι το τσάι γλυκόριζας. «Είναι υπέροχο όταν έχεις μια λαχτάρα για ζάχαρη, αλλά δεν συνιστάται για εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση», συμβουλεύει η διαιτολόγος Anne Iarchy. Η υπερκατανάλωση είναι επίσης ένα ζήτημα. Όπως και με τα περισσότερα δραστικά συστατικά «η δόση κάνει το δηλητήριο». Μερικές φορές η συχνή κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, ειδικά σε ποτά με βάση την καφεΐνη. Ομοίως, αυτά τα ποτά δεν πρέπει να θεωρούνται ως υποκατάστατα της διατροφής. “Μπορούν να είναι μια καλή προσθήκη στην διατροφή σου για να συμπληρώσουν μια υγιεινή προσέγγιση στα τρόφιμα και έναν υγιεινό τρόπο ζωής”, προσθέτει. Γενικότερα, είναι καλό να δοκιμάσεις τα ενεργειακά ποτά και να δεις τον αντίκτυπό τους στην υγεία σου, αλλά πάντα με μέτρο και με προσοχή.