Λίγες ημέρες μετά την τελευταία παρουσίαση του Alexander Wang στον οίκο Balenciaga για το καλοκαίρι του 2016, ο όμιλος Kering, αφού αποδεσμεύει τον Wang, διορίζει στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή τον Demna Gvasalia. Απασχολεί εδώ και καιρό τον κόσμο της μόδας, αφού προτού ακόμη αυτά  τα νέα έρθουν στην επιφάνεια, ο εν λόγω σχεδιαστής από τη Γεωργία, τραντάζει το κοινό του στις εβδομάδες μόδας με τις απεριόριστα κουλ συλλογές του για το brand ‘Vetements΄. Vetements στα γαλλικά  σημαίνει ΄ρούχα΄ και επιλέχθηκε, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, διότι ήθελε οι πελάτες του να δουν πέρα από το branding που διακατέχει τη βιομηχανία της μόδας.

O Gvasalia στις συλλογές του εμπνέεται συχνά από πολυφορεμένα ρούχα που όλοι έχουμε στη ντουλάπα μας, όπως ένα biker jacket, ένα  τζην ή ένα πουλόβερ και μας βάζει στο τριπάκι να το δούμε με ένα διαφορετικό τρόπο από ό,τι πριν.  Χαρακτηριστικό της ετικέτας είναι το urban streetstyle που εκπροσωπεί και τα αντισυμβατικά υλικά που χρησιμοποιεί πάνω σε oversized αντρικά σακάκια και floral φορέματα. Πρόκειται για μια από τις πιο κουλ ετικέτες που έχει αναδυθεί στο Παρίσι τις πρόσφατες εποχές.

Vetements Spring.Summer 2016

Ο οίκος Balenciaga ιδρύθηκε το 1937 από τον Cristobal Balenciaga και είναι γνωστός μέχρι σήμερα για τη διακριτική φινέτσα του και τα θηλυκά σύνολα (βλέπε το θρυλικό  baby doll, το cocoon coat, το sack dress κ.α.), γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με συλλογές που μας έχει συνηθίσει ο Gvasalia. Πριν μερικές εβδομάδες στο Παρίσι, ο Gvasalia παρουσίασε τη συλλογή του για το καλοκαίρι του 2016 σε ένα κιτς κινέζικο εστιατόριο στο Belleville και το μοντέλο που άνοιξε την επίδειξη φορούσε ένα κίτρινο T-shirt με το logo της γνωστής αλυσίδας κούριερ DHL. Παρόλα αυτά, τόσο ο προκάτοχός του, Alexander Wang, όσο και η πρόεδρος του οίκου Balenciaga, Isabelle Guichot, φαίνεται να πιστεύουν στις δυνατότητες και στο όραμα του πρωτοποριακού αυτού νέου σχεδιαστή. Η τελευταία μάλιστα έχει δηλώσει τα εξής: << Γρήγορα αναδείχθηκε ως η καλύτερη επιλογή. Με τη μαεστρία, τις τεχνικές, την εμπειρία και τις γνώσεις του πάνω στη μόδα -σε συνδυασμό με την πρωτοποριακή και προσεκτικά μελετημένη προσέγγισή του-, ο Gemna Gvasalia υιοθετεί ένα μοναδικό όραμα για το ρόλο του σχεδιαστή και υπενθυμίζει ταυτόχρονα το όραμα του Cristobal Balenciaga>>.

4 πράγματα που δεν ήξερες για τον Gemna Gvasalia

  • Κατάγεται από τη Γεωργία και σπούδασε στο Royal Academy of Fine Arts της Αμβέρσας στο Βέλγιο.
  • Ξεκίνησε την πρώτη του συλλογή για το Vetements στο Τόκυο στην εβδομάδα μόδας του 2007.
  • Πριν ιδρύσει τη δική του ετικέτα, υπήρχε στο επιτελείο του Maison Martin Margiela και μάλιστα επί Mr. Margiela αλλά και η Luis Vuitton τον είχε επιλέξει ως senior designer για τα ready-to-wear.
  • Η πρώτη του παρουσίαση στον οίκο Balenciaga θα γίνει το Μάρτιο του 2016 στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού.