Αν υπάρχει ένα πράγμα που όλοι γνωρίζουμε καλά, είναι πως, ο κινηματογράφος αγαπά τα ζευγάρια… καλών εχθρών. Σε πολλές παραγωγές έχουμε δει φιλίες να παίρνουν μια πιο εχθρική τροπή και στην προκειμένη περίπτωση το παράδειγμα αυτό παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την αγαπημένη σειρά του Netflix «Emily In Paris» και τη σχέση της Emily με την Camille.

Για να σε μεταφέρω στην πηγή των δεινών της φιλίας των δύο κοριτσιών αυτών θέλω να σου θυμίσω πως η Emily κοιμάται με τον φίλο της Camille Gabriel στο τέλος της πρώτης σεζόν. Και, όπως μπορείς να φανταστείς, αυτή δεν είναι ακριβώς μια ιδανική φιλική σχέση.

Αυτό το παράπτωμα αιωρείται στον αέρα για μερικά επεισόδια προτού η φίλη της ανακαλύψει την αλήθεια και αντιδράσει. Η Camille καταλήγει στον δεύτερο κύκλο να την αντιμετωπίζει μπροστά σε ένα τραπέζι καλεσμένων κάτι που αποδεικνύει πραγματικά ότι η εκδίκηση σερβίρεται καλύτερα κρύα, και με ακριβή σαμπάνια.

Από τη μία πλευρά, παρόλο που η σειρά δεν φημίζεται ακριβώς για την προοδευτική πολιτική της, το γεγονός ότι η Camille και η Emily καταλήγουν να καταστρέψουν τη φιλία τους εξαιτίας ενός άνδρα και στη συνέχεια να ανταγωνίζονται για τον ίδιο άνθρωπο φαίνεται σαν μια αρκετά κουρασμένη πλοκή. Στην πραγματικότητα, μοιάζει με μια αρκετά οπισθοδρομική πλοκή, μια αναδρομή σε μια εποχή που οι γυναίκες ενθαρρύνονταν να ανταγωνίζονται η μία την άλλη.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emily In Paris (@emilyinparis)

Αυτή, σίγουρα, είναι η «παράδοση» των μεγάλων φιλικών ανταγωνισμών στην pop κουλτούρα –κυρίως μεταξύ νέων, όμορφων, γυναικείων χαρακτήρων. Όπως είπαμε και στην αρχή, ο κινηματογράφος λατρεύει να μισεί τέτοιες φιλίες. Γιατί όμως;

Από την άλλη πλευρά, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε, η πρόσφατα τεταμένη σχέση της Camille και της Emily μοιάζει να έχει κοινά με τις περισσότερες ανθρώπινες σχέσεις στον “πραγματικό” κόσμο και μάλιστα έχει πολλά να μας διδάξει. Φιλίες με κύριο γνώμονα τον ανταγωνισμό και τον φθόνο, τυλιγμένες με ένα λαμπερό περιτύλιγμα. Να διευκρινίσω πάντως σε αυτό το σημείο πως αυτές οι σχέσεις ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική έννοια της φιλίας.

Η Dr Melanie Ross Mills, ειδικός σε θέματα φιλίας και σχέσεων και συγγραφέας του The Friendship Bond, τονίζει πως μια υγιής φιλία χρειάζεται γερά θεμέλια για να κρατήσει χρόνια. Ο τοξικός φίλος σίγουρα δεν έχει στο μυαλό του το καλό σου και αναπόφευκτα η φιλία αυτή θα διαλυθεί.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emily In Paris (@emilyinparis)

Και αν συνειδητοποιήσουμε πως η φιλία μας δεν είναι και τόσο υγιής, πως το άτομο που έχουμε απέναντί μας μας χρησιμοποιεί κατά το συμφέρον του αλλά παρόλα αυτά θέλουμε για χίλιους λόγους να τον κρατήσουμε στη ζωή μας;

Στην απεικόνιση της φιλίας των δύο πρωταγωνιστριών, παρά το «ανακάτεμα» που γίνεται στην αρχή βλέπουμε πως συνεχίζουν και διατηρούν τη σχέση τους. Βέβαια, η κάθε μία για το δικό της συμφέρον. Τι μπορεί να μας διδάσκει αυτή η στάση τους;

Από ό,τι αναφέρει η Melanie, το να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τους «εχθρούς» ή αν θες τους όχι και τόσο πιστούς φίλους μπορεί ακόμη και να μας διδάξει για τις δύσκολες σχέσεις με άτομα που μπορεί να εκτιμούμε, να αγαπάμε και να θέλουμε να κρατήσουμε, αλλά που μας έχουν πληγώσει –για παράδειγμα μέλη της οικογένειας που δεν μπορούν να μας δεχτούν καθώς μεγαλώνουμε και διαμορφώνουμε τον δικό μας χαρακτήρα.

Το να βάλουμε όρια με τους ανθρώπους που δεν ανταποδίδουν τα συναισθήματά μας και την εμπιστοσύνη μας με υγιή τρόπο, μας δίνει τη δύναμη να επαναπροσδιορίσουμε αυτές τις σχέσεις ανάλογα με το τι χρειαζόμαστε.

Οι φιλίες και οι σχέσεις δεν χρειάζεται να είναι μια δεξαμενή στην οποία χύνουμε αμείλικτα τον εαυτό μας μέχρι να ξεχειλίσει. Αντιθέτως, έχοντας γνώση της πραγματικότητας μπορούμε να επενδύσουμε, τόσο όσο, αλλά και να πάρουμε πολλά περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς.

Σε τελική ανάλυση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας περνούν αμέτρητοι άνθρωποι, με τους οποίους δενόμαστε, επενδύουμε, τρώμε τα μούτρα μας, ή και βαδίζουμε παράλληλα μαζί τους. Όλοι μας αξίζουμε βαθύτερες φιλίες, αλλά δεν χρειάζεται να διώξουμε όλους εκείνους από τη ζωή μας που δεν καθρεπτίζουν τα συναισθήματά μας. Κάθε σχέση έχει κάτι διαφορετικό να μας προσφέρει αρκεί να έχεις καθαρό μυαλό ώστε να ξεχωρίσεις τι είναι αυτό.