Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι σειρές και οι ταινίες με θέμα την περίοδο αυτή κατακλύζουν τις streaming πλατφόρμες. Το Netflix μπαίνοντας στο πνεύμα των ημερών κυκλοφόρησε τη σειρά δανέζικης παραγωγής Elves (ή Nisser στα δανέζικα) συνολικής διάρκειας έξι επεισοδίων.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα nisser, μυθολογικά πλάσματα της δανέζικης παράδοσης τα οποία συχνά παρουσιάζονται με μακριές άσπρες γενειάδες. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν καμία ομοιότητα με τους γνωστούς μας καλικάντζαρους.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Netflix Nordic (@netflixnordic)

Elves

Το τρέιλερ της σειράς δείχνει μία ευτυχισμένη οικογένεια που φεύγει για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές της σε ένα νησί της Δανίας. Παρ’ όλα αυτά τα σχέδιά τους για χαρούμενες στιγμές γίνονται εφιάλτης όταν η οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με έναν αρχαίο θρύλο. Οι κάτοικοι που ζουν απομονωμένοι στο νησί προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά αυτή την κατάρα έχουν απαγορεύσει στους ελάχιστους ξένους την είσοδο στο δάσος. Το ίδιο προειδοποιούν και την οικογένεια να κάνει.

Όλα αυτά μέχρι που η νεαρή κόρη της οικογένειας βρίσκει ένα παράξενο πλάσμα και το παίρνει με σκοπό να το προστατεύσει. Δεν ξέρει όμως πως το φαινομενικά άκακο, μικρό πλασματάκι είναι στην πραγματικότητα μία μεγάλη απειλή που κατάφερε να ξεγλιστρήσει.

Η κριτική των θεατών

Σίγουρα για τους περισσότερους πρόκειται για μία σειρά μακριά από τα χαρούμενα εορταστικά shows των προηγούμενων ετών. Μόνο και μόνο η περίληψη που υπάρχει στο Netflix αρκεί για να σε κάνει να καταλάβεις πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό και σίγουρα πιο τρομακτικό από ότι έχεις συνηθίσει.

Πρέπει βέβαια να αναγνωρίσουμε πώς είναι μία σειρά από τις λίγες που αναφέρονται σε πραγματικές και συνάμα διαφορετικές παραδόσεις γύρω από το θέμα των Χριστουγέννων. Οι λαϊκές δοξασίες βρίσκονται στο επίκεντρό της και τα πραγματικά τερατώδη πλάσματα που ενέπνευσαν τις παραδόσεις, έρχονται τώρα για να αλλάξουν τις ισορροπίες και να δείξουν τη μάχη των ανθρώπων στο νησί για την επιβίωση.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απομονώσουμε εκείνους που θεώρησαν πως η σειρά δεν παρουσίασε κάτι αρκετό για να τους τρομάξει. Τα πλάσματα που απεικονίζονται τους έμοιασαν περισσότερο ανόητα, αν και υπήρξαν κάποιες στιγμές που τους φόβισαν. Όλοι όμως συμφωνούν πως δεν είναι θέαμα κατάλληλο για παιδιά.

Σίγουρα, πρόκειται για μία διαφορετική οπτική χριστουγεννιάτικης παραγωγής μακριά από τα τετριμμένα. Θα λέγαμε πως αγγίζει τα όρια του τρομακτικού.

Κι αν δεν σε ενθουσίασε αυτή η ιδέα μία εναλλακτική είναι η σειρά 8-Bit Christmas που παίζει αυτή την περίοδο στο HBO MAX. Τοποθετείται στο Σικάγο στα τέλη του 1980 όπου ένα δεκάχρονο αγόρι ο Jake προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκτήσει ένα καλύτερο video game ως δώρο Χριστουγέννων.