Είναι συχνό φαινόμενο η έλλειψη σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις. Αναπόφευκτα, όταν περάσει ο πρώτος καιρός του ανεξέλεγκτου πάθους, το σεξ μεταξύ του ζευγαριού όλο και εξασθενεί.

Αυτή η κατάσταση είναι φυσιολογική, μέχρι όμως ενός σημείου. Γιατί σε μία ολοκληρωμένη σχέση, το σεξ είναι ένα μεγάλο και αναπόσπαστο κομμάτι που καθορίζει τη φύση και την εξέλιξη της σχέσης, μαζί με άλλα πολλά.

Τι σημαίνει όμως έλλειψη σεξ σε μία ερωτική σχέση;

Δεν εννοούμε ότι πρέπει το σεξ να είναι καθημερινό. Αρχικά η πράξη αυτή είναι κάτι πολύ προσωπικό για το ζευγάρι και οι ίδιοι γνωρίζουν την ποσότητα και τη συχνότητα που επιθυμούν. Παρόλαυτά, μιλάμε για έλλειψη σεξ όταν αυτό γίνεται λιγότερο από τέσσερις φορές τον μήνα, ή ούτε μία φορά την εβδομάδα.

Είναι ανησυχητικό όμως το φαινόμενο αυτό ή πρόκειται για φάση που περνάει;

Συνήθως, το ζευγάρι το οποίο σταματά να έρχεται κοντά ερωτικά, δύσκολα γυρνά στην προηγούμενη κατάσταση της φυσιολογικής ή και έντονης σεξουαλικής ζωής. Πίσω από αυτό όμως κρύβονται λόγοι που είναι κάθε άλλο παρά σωματικοί. Δεν σταματά να ελκύεται ο ένας από τον άλλον. Απλώς υπάρχει έλλειψη της επικοινωνίας των επιθυμιών και των παραπόνων από την πλευρά του ενός ατόμου ή και των δύο.

Έτσι, αυτός που νιώθει ότι απορρίπτεται σεξουαλικά από τον σύντροφό του, κλείνεται στον εαυτό του και δεν εκφράζει ό,τι τον απασχολεί. Έτσι ξεκινά ένας κύκλος τύψεων που βασανίζουν το άτομο αλλά και τη σχέση. Το άτομο αποφεύγει να πει άμεσα το πρόβλημά του, ότι αισθάνεσαι παραμελημένος, ή ότι κάτι δεν πάει καλά γύρω από το σεξ στη σχέση, και έτσι αρχίζει να αφήνει υπονοούμενα, τα οποία συνήθως αγνοούνται από την άλλη πλευρά.

Από αυτήν την κατάσταση είναι πολύ πιθανό να προκύψουν εντάσεις και διενέξεις. Για θέματα όμως που δεν αφορούν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αλλά γύρω από όλα τα άλλα, επειδή δημιουργείται μια τεταμένη γενικότερη ατμόσφαιρα.

Υπάρχει λύση τελικά;

Ενώ οι περισσότεροι αποφεύγουν να μιλήσουν με τον σύντροφό τους για την έλλειψη του σεξ στη σχέση τους, αυτή είναι η πιο αποτελεσματική λύση. Μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για τους λόγους και τις συνέπειες αυτής της έλλειψης στην καθημερινότητα μπορεί να αποβεί σημαντική για τη συνέχιση της σχέσης.

Στις μακροχρόνιες σχέσεις, συχνά η έλλειψη του σεξ προκύπτει από φαινομενικά άσχετους λόγους

Για παράδειγμα, αν μία γυναίκα νιώθει ότι ο σύντροφός της δεν ενδιαφέρεται για την οικογένειά της, μπορεί συναισθηματικά να μην καλύπτεται. Οπότε και αποστασιοποιείται από τον σύντροφό της και στον σεξουαλικό τομέα. Ακόμη, όταν ένας νιώθει ότι η γυναίκα ζητά πολλά και αγνοεί τις προσπάθειές του να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή, μπορεί να συμβεί ακριβώς το ίδιο. Όταν όμως εξηγεί ο ένας τις προσδοκίες του από τον άλλον, τα πράγματα βελτιώνονται σημαντικά. Αν υπάρχει ακόμα ο έρωτας, η αγάπη και το ενδιαφέρον, θα προσπαθήσουν και οι δύο πλευρές να διορθώσουν τις συμπεριφορές που ενοχλούν το άλλο τους μισό. Και έτσι είναι πιθανότερο να αποκατασταθεί η σχέση μεταξύ τους.

Πολύ συχνά το σεξ σε μια μεγάλη σχέση γίνεται ρουτίνα και γι’αυτό δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον όσο στην αρχή

Γι’αυτό οι ειδικοί συνήθως προτείνουν στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, να είναι ανοιχτόμυαλοι και να πειραματίζονται. Είναι λογικό. Αν κάνεις κάθε μέρα κάτι, εν τέλει θα το βαρεθείς. Αν όμως υπάρχει ποικιλία και φαντασία, τότε η κατάσταση αλλάζει, το σεξ γίνεται δημιουργικό και το απολαμβάνουν ξανά και οι δύο πλευρές.

Πολλοί δυσκολεύονται να μιλήσουν για αυτά τα θέματα, παρόλο που έχουν την απαραίτητη -και μερικές φορές παραπάνω- οικειότητα με τον σύντροφό τους. Μια καλή λύση για ανοιχτή επικοινωνία σε αυτήν την περίπτωση είναι η καταγραφή όλων των συναισθημάτων, παραπόνων, προβλημάτων. Έτσι, έχεις τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτείς τι είναι αυτό που φταίει και καταλήγει στην ανυπαρξία του σεξ στη σχέση. Ο άλλος έχει αντίστοιχα τον απαραίτητο χρόνο να διαβάσει, να αναλογιστεί και να καταλάβει.

Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι είναι δύσκολο το έργο της αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού. Αν όμως είσαι πρόθυμος να παλέψεις για να διατηρηθεί η σχέση με τον αγαπημένο σου, είναι κάτι που αξίζει.

featured photo: hindustantimes.com