Θυμάμαι τη βραδιά που η Έλενα Παπαρίζου βγήκε στη σκηνή της Eurovision, τραγούδησε το “My number oneκαι κατέκτησε την πρώτη θέση. Δεν ήμουν fan του θεσμού, ούτε είμαι και μάλλον δεν θα γίνω, αλλά εκείνη τη χρονιά, παρακολούθησα το διαγωνισμό και τον χάρηκα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Παπαρίζου είχε λάβει μέρος στη Eurovision, καθώς το είχε δοκιμάσει και σε ακόμη μικρότερη ηλικία, ως μέλος των Antique με το κομμάτι “I would die for you” με το οποίο κατέκτησε την τρίτη θέση στον θεσμό.

Η 20χρονη Έλενα Παπαρίζου το 2001 ήταν ένα πολύ όμορφο κορίτσι και όλοι αποθέωναν τη λευκή ολόσωμη φόρμα της η οποία κολάκευε την αψεγάδιαστη σιλουέτα της αλλά και τη σκηνική της παρουσία. Η 24χρονη ξανά η Έλενα Παπαρίζου δοξάστηκε με το mini Roberto Cavalli φόρεμά της και το εκπληκτικό μαύρισμά της. Και στις δυο της εμφανίσεις οι πάντες είχαν σταθεί αρκετά στο παρουσιαστικό της -όχι όμως ότι δεν σχολίασαν τις φωνητικές της ικανότητες- και η Παπαρίζου ήταν συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη τραγουδίστρια στα περιοδικά για τα επόμενα τουλάχιστον δυο χρόνια από τη νίκη της.

Στη Eurovision 2021, η Παπαρίζου επέστρεψε για να επανεκτελέσει το κομμάτι που της έδωσε την πρώτη θέση το 2005, στα 40 της πλέον και τα social media τη δίκασαν επειδή δεν είναι πια 55 κιλά. Είδαμε memes, είδαμε tweets, είδαμε αναρτήσεις, αρκετές καυστικές, πολλές υποτίθεται αστείες και ακόμα περισσότερες με φανερά επικριτική διάθεση, επειδή η 40χρονη Έλενα… έφαγεΉ και τελικά αν δεν έφαγε, πήρε κάποιο βάρος.

Το bodyshaming ξέφυγε

Και ξέφυγε τόσο πολύ, που αρχίσαμε να απορούμε με το πόσο τέλεια σώματα έχουν όλοι αυτοί που το ασκούν ώστε να έχουν τόσο μεγάλη αυστηρότητα στην κριτική τους. Υποψιάζομαι ότι απέχουν πολύ από το τέλειο, όπως όλοι μας άλλωστε, όμως δεν κοιτούν τη δική τους ζυγαριά ή τον καθρέπτη τους, αλλά είναι υπερβολικά απασχολημένοι με το να κρίνουν τους άλλους.

Ναι, η Έλενα μέσα σε 20 χρόνια άλλαξε, πήρε βάρος, και; Ήταν υποχρεωμένη μήπως να μην πάρει; Το είχε υποσχεθεί σε κάποιον από εμάς και δεν τήρησε την υπόσχεσή της; Και σε τελευταία ανάλυση, ως τι την κρίνουμε; Ως μοντέλο ή ως καλλιτέχνη; Ή μήπως έχουμε μπερδευτεί με τη γενικότερη εικόνα που παρουσιάζουν αρκετές pop τραγουδίστριες που επενδύουν πολύ στην εμφάνισή τους και απαιτούμε από όλες να το κάνουν;

Kανείς μας δεν μπορεί να ξέρει τους λόγους για τους οποίους η Έλενα Παπαρίζου μπορεί να πήρε αυτά τα κιλά μέσα σε μια εικοσαετία. Μπορεί να έφαγε, και καλά έκανε εφόσον ήθελε να φάει. Δεν θα μας ρωτούσε. Μπορεί να συνέτρεχαν λόγοι υγείας που την έκαναν να παχύνει ή ψυχολογικοί παράγοντες. Και πάλι όμως, δεν μας νοιάζει.

Είναι μια φυσιολογική γυναίκα, με φυσιολογικά κιλά η οποία εξακολουθεί να είναι καλή τραγουδίστρια και πολύ όμορφη στη σκηνή. Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος για όλη αυτή την κριτική- που άγγιξε το όριο του bullying- κι η οποία ήταν άδικη και κακοπροαίρετη. Τελικά όσο κι αν προσπαθούμε να μην βλέπουμε τους ανθρώπους ως αριθμούς -κιλά, πόντους, ηλικία- τόσο περισσότερο το κάνουμε μερικοί.

To μόνο νούμερο που μπορεί να συντροφεύει για πάντα την Έλενα, είναι το Number One, στη Εurovision και την καρδιά μας.