Ας είμαστε ειλικρινείς: Ποιος δεν θα ήθελε να είχε μερικές ώρες παραπάνω μέσα στη μέρα; Λίγες ώρες ανάμεσα στις αμέτρητες υποχρεώσεις σου και τις ατελείωτες λίστες με αυτά που έχεις να κάνεις. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι το να είσαι πιο αποδοτική σε λιγότερο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορείς να κάνεις περισσότερα. Αν συνέχεια πιστεύεις ότι μένεις πίσω σε αυτά που έχεις να κάνεις, υπάρχουν μερικές συμβουλές παραγωγικότητας που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο αποδοτική.

Εκτός από το ότι θα σε βοηθήσουν να οργανώνεις καλύτερα όσα έχεις να κάνεις, με αυτές τις 5 συμβουλές θα καταφέρεις να ξεχωρίσεις τα σημαντικά από αυτά που δεν χρειάζονται τόσο την προσοχή σου. Έτσι θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Η τεχνική Pomodoro

Η τεχνική Pomodoro, που δημιουργήθηκε από τον Francesco Cirillo στα τέλη του 20ου αιώνα, έχει ως στόχο να σε βοηθήσει να είσαι πιο αποδοτική. Πώς; Ορίζοντας χρονικές περιόδους που πρέπει να επικεντρώνεσαι και άλλες που πρέπει να χαλαρώνεις. Βάζοντας όρια στη μέρα σου και οργανώνοντάς την κατάλληλα θα γίνεις πιο παραγωγική. 

Προσπάθησέ το στο σπίτι: Διάλεξε κάτι που έχεις να κάνεις. Έπειτα βάλε χρονόμετρο 25 λεπτά. Δούλεψε -χωρίς διακοπές και αντιπερισπασμούς- μέχρι να τερματίσει ο χρόνος σου. Κάνε διάλειμμα 3 με 5 λεπτά και επανάλαβε τη διαδικασία για άλλες 3 φορές. Μόλις δουλέψεις για 3 συνεχόμενους κύκλους (γύρω στη 1 ώρα), κάνε ένα διάλειμμα 15-30 λεπτών και ξεκίνα και πάλι για άλλη μία ώρα μέχρι να τελειώσεις όλα όσα έχεις να κάνεις. 

Ο κανόνας των 3

Υπάρχει πάντα κάτι που απαιτεί λίγη παραπάνω προσοχή. Αλλά πριν ξοδέψεις όλη σου την ενέργεια σε αυτά, προσπάθησε να εφαρμόσεις τον κανόνα των τριών. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις τα 3 πιο σημαντικά πράγματα που έχεις να κάνεις μέσα στη μέρα. Οπότε δώσε βάση σε αυτά που πραγματικά χρειάζονται την προσοχή σου. 

Προσπάθησέ το στο σπίτι: Την προηγούμενη νύχτα, γράψε τα 3 πιο σημαντικά πράγματα που έχεις να κάνεις μέσα στη μέρα. Με σειρά σημαντικότητας. Αυτά λοιπόν είναι αυτά που έχεις να κάνεις. Το επόμενο πρωί, ρίξε μία ματιά στη λίστα και προσπάθησε να τα τελειώσεις μέχρι τις 10 το πρωί. 

9 εύκολες κυριακάτικες συνήθειες που σε προετοιμάζουν για μια παραγωγική εβδομάδα

Ο κανόνας του Pareto

Σύμφωνα με τον κανόνα του Pareto (γνωστό και ως ο κανόνας του 80/20), όπου το 20% των προσπαθειών μας έχει ως αποτέλεσμα το 80% της συνολικής μας επιτυχίας. Γνωρίζοντας αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αρχή του Pareto για να εμπνεύσετε τις ενέργειές σας και να δημιουργήσετε ακόμα μεγαλύτερη παραγωγικότητα στη ζωή σας. 

Έτσι, δούλεψε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά. 

Προσπάθησέ το στο σπίτι: Για να εφαρμόσεις αυτόν τον κανόνα, πρέπει να αναγνωρίσεις τους τομείς της ζωής σου που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Έπειτα θα πρέπει να επενδύσεις περισσότερο χρόνο σε αυτά που απαιτούν αποτέλεσμα. 

Αν πηγαίνεις γυμναστήριο τέσσερις φορές την εβδομάδα, αλλά η τάξη της Τρίτης σε βγάζει από τα νερά σου τότε πρέπει να αφήσεις στην άκρη κάποια δραστηριότητα μέσα στην εβδομάδα και να βάλεις τότε το γυμναστήριο. Αυτό ισχύει για τη δουλειά και για την καθημερινότητά σου.

Time Boxing 

Το Time Boxing είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι. Είναι μία τεχνική όπου οργανώνεις τον χρόνο σου, θέτοντας όρια στο ημερολόγιό σου ώστε να ολοκληρώσεις όλα αυτά που πρέπει να κάνεις. Λειτουργεί με δύο τρόπους: Πρώτον, δημιουργεί μικρές προθεσμίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας που περιορίζουν το χρόνο που αφιερώνεις. Δεύτερον, σε κρατά σε εγρήγορση σχετικά με τη διαχείριση του χρόνου σου. 

Προσπάθησέ το στο σπίτι: Κάνε μία λίστα με όλα όσα έχεις να κάνεις αύριο. Μετά κάνε ένα πρόγραμμα και κανόνισε τους χρόνους ανάλογα με τις ανάγκες σου. Υπολόγισε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για κάθε τι που έχεις να κάνεις.

Πες “όχι”

Μέσα στη μέρα έχεις 24 ώρες! Έχεις μόνο αυτές! Που σημαίνεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις όλα μέσα σε μία μέρα, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσεις. Όπως έχεις πει και η Oprah, “Δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Τουλάχιστον όχι όλα μαζί.”

Έχουμε περιορισμένο χρόνο, περιορισμένη ενέργεια και προσοχή μέσα στη μέρα. 

Προσπάθησέ το στο σπίτι: Όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να λες όχι. Γίνεται πιο εύκολο όσο εξασκείσαι. Για παράδειγμα, πες όχι στις κοινωνικές υποχρεώσεις που έχεις. Ρώτησε τον εαυτό σου: Αξίζει πραγματικά να παρευρεθείς στον γάμο ένας 4ου ξαδέρφου που δεν έχετε μιλήσει ποτέ; Εάν όχι, δεν θα σας κάνει κακό. Έτσι, επιλέγεις συνειδητά τον χρόνο σου μέσα στη μέρα και που θα τον ξοδέψεις. 

Featured image: mydomaine.com