Όλοι μας έχουμε λάβει εκνευριστικά email στη δουλειά. Μέτρησε μόνο πόσες φορές τη μέρα έχεις σηκώσει το βλέμμα σου ψηλά από αγανάκτηση με κάτι που διάβασες. Φράσεις που έχουν διπλή σημασία, όπως το “Δεν ξέρω αν διάβασες το προηγούμενο μου email”, τις συναντάς σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Μέσα σε αυτές τις άκρως επαγγελματικά ευγενικές φράσεις ο κάθε συνάδελφος κρύβει αυτό που πραγματικά θέλει να πει. 

Πίστεψέ με όμως, δεν είσαι η μόνη που θέλει να πετάξει το συρραπτικό σε όποιον ξεκινάει το email του με την φράση “Σχετικά με το προηγούμενο mail μου…”. 

Σε μία έρευνα που έκανε η Adobe βρέθηκε ότι υπάρχουν ολόκληρες λίστες με διφορούμενες φράσεις που εκνευρίζουν τους εργαζόμενους. Η εταιρεία ρώτησε 1000 υπαλλήλους ποια θεωρούν την πιο εκνευριστική φράση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε mail. Οι περισσότεροι φαίνεται ότι εκνευρίζονται με όσους τους υποδεικνύουν ότι δεν κάνουν την δουλειά τους αρκετά γρήγορα. 

Η φράση που κατέκτησε την πρώτη θέση με ποσοστό 29% ήταν το “Δεν ξέρω αν έχεις δει το προηγούμενο mail που έστειλα”. Και θεωρήθηκε ως η πιο λάθος πρόταση που θα μπορούσε κάποιος να στείλει. Η λιγότερο εκνευριστική θεωρήθηκε το “Επισυνάπτω τα αρχεία εκ νέου για διευκόλυνση.” 

Ας δούμε όμως αναλυτικά την λίστα με τις πιο εκνευριστικές φράσεις:

  • “Δεν ξέρω αν έχεις δει το προηγούμενο mail που έστειλα” με ποσοστό 29%
  • “Σχετικά με το τελευταίο mail μου…” με ποσοστό 25%
  • “Σχετικά με τη συζήτησή μας…” με ποσοστό 13%
  • “Έχεις κάτι νεότερο σχετικά με το θέμα;” με ποσοστό 11 %
  • “Με συγχωρείς που το έστειλα δύο φορές.” με ποσοστό 10%
  • “Θα μπορούσες να με συμβουλέψεις;” με ποσοστό 9%
  • “Όπως ανέφερα και προηγουμένως…” με ποσοστό 9%
  • “Όπως έχουμε συζητήσει…” με ποσοστό 6%
  • “Επισυνάπτω τα αρχεία εκ νέου για διευκόλυνση.” με ποσοστό 6%

Το ηλεκτρονικό περιοδικό Stylist διάλεξε 4 από αυτές τις φράσεις και έβαλε ψηφοφορία στο Twitter. Τα αποτελέσματα ήταν τελείως διαφορετικά από αυτά της Adobe. 

Σύμφωνα με τους αναγνώστες του Stylist, η πιο εκνευριστική φράση που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας συνάδελφος είναι το “Σχετικά με το τελευταίο mail μου…”, το οποίο είχε ποσοστό 36%.

Εκείνη που μάζεψε τις λιγότερες ψήφους ήταν το “Θα μπορούσες να με συμβουλέψεις;”, στην οποία συμφωνήσαμε κι εμείς πώς δεν ακούγεται και τόσο εκνευριστική. 

Τώρα σίγουρα ξέρεις τι δεν πρέπει να λες όταν στέλνεις κάποιο email σε κάποιον συνάδελφο. 

Πηγή & featured image: stylist.co.uk Μετάφραση: Εύα Τόλιου