Όταν ήμουν μικρή, όλα τα πράγματα στο μυαλό μου είχαν μια κάπως τετραγωνισμένη λογική: Αυτό οπωσδήποτε, εκείνο ποτέ, το ένα έτσι, το άλλο αλλιώς. Νόμιζα ότι είχα καταλήξει στις θέσεις που διέπουν τη νοοτροπία μου για τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Νόμιζα ότι τα ήξερα ήδη όλα για τη ζωή. Πόσο λίγα ήξερα στ’ αλήθεια.

Με αυτή την ίδια σιγουριά απαντούσα στις παρέες και τις διάφορες συζητήσεις πως εγώ «ποτέ δε θα έψαχνα το κινητό κάποιου», γιατί είναι «κατινιά και απαράδεκτο». Και, φυσικά, θα γινόμουν έξαλλη αν αντιλαμβανόμουν ότι ο σύντροφός μου παραβίασε την ιδιωτικότητά μου και έψαξε το κινητό μου.

Στον αντίποδα, υπάρχουν κι εκείνοι που ισχυρίζονται πως σε μια σχέση οι άνθρωποι τα μοιράζονται όλα κι αν αυτό δε συμβαίνει, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Στον σύγχρονο κόσμο των social media, όπου στην πραγματικότητα μοιραζόμαστε πολύ περισσότερα απ’ ότι πλέον στις ιδιωτικές μας συνομιλίες, οι κωδικοί του κινητού ισοδυναμούν με την απόλυτη ένδειξη εμπιστοσύνης και ανιδιοτελούς (;) αγάπης προς έναν σύντροφο. Κι όμως, οι έννοιες «ανακατεύονται», γιατί όσοι διαφωνούν με την πρακτική του μοιράσματος των κωδικών θα έρθουν να απαντήσουν πως η εμπιστοσύνη σε μια σχέση πρέπει να υπάρχει χωρίς να απαιτεί.

Και, τελικά, είναι το θέμα της πρόσβασης σε ένα ξένο κινητό ζήτημα εμπιστοσύνης ή μήπως υγιών ορίων;

Είναι εκεί, ελεύθερο, προσβάσιμο, χωρίς επίβλεψη. Σε προκαλεί. Πες την αλήθεια, ακόμη κι αν δε το ‘χεις κάνει, το έχεις σίγουρα σκεφτεί. Ίσως εκεί βρίσκεται κρυμμένη μια αλήθεια που θα σε λυτρώσει όλες εκείνες τις φορές που δεν νιώθεις σίγουρ@ για τον άνθρωπό σου, όλες εκείνες τις στιγμές που η ανασφάλεια σου τριβελίζει το μυαλό.

Κοιτάζοντας το ζήτημα από μακριά, θα συνειδητοποιήσεις, όμως, ότι το κινητό αποτελεί το δέντρο μέσα στο δάσος. Η εμπιστοσύνη χτίζεται μέσα από τόσα άλλα πράγματα και η αφοσίωση σε έναν σύντροφο καμία σχέση δεν έχει με το να αποκαλύπτεις κάθε εύρος και φάσμα των προσωπικών σου στοιχείων, για να «αποδείξεις» κάτι.

Και ξέρεις και κάτι άλλο; Τίποτα καλό δεν πρόκειται να βγει ψάχνοντας ένα ξένο κινητό. Γιατί, κατά πάσα πιθανότητα, όλο και κάτι που δεν θα σου αρέσει θα βρεις. Αυτό, όμως, δεν ενοχοποιεί απαραίτητα τον άλλον. Γιατί, σ΄ έναν κόσμο που έχει μάθει να εκθέτει όλα του τα προσωπικά στοιχεία ελεύθερα στο διαδίκτυο, θα υπάρξουν πολλά πράγματα που ενδεχομένως δεν θα σου αρέσουν. Μια φιλοφρόνηση, ένα σχόλιο, ένα αθώο φλερτ, πράγματα που αποτελούν μέρος μιας φυσιολογικότατης ανθρώπινης συμπεριφοράς και μπορεί να μην σημαίνουν τίποτε παραπάνω από αυτό που απλώς είναι.

Κι όμως, αν «τρυπώσει» το αγκάθι στο μυαλό σου, δεν βγαίνει. Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Μένεις να αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρεις, αν έχεις εξαπατηθεί. Πολλές φορές, σχέσεις χαλάνε για το τίποτα. Για ένα κινητό που, αν με ρωτάς, δεν έπρεπε να αγγίξεις.

Γι’ αυτό, πριν (ξανα)κάνεις το λάθος, λάβε υπόψη σου 3 πράγματα που ίσως θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις:

  • Μην αφήνεις τα κινητά να παρεμβαίνουν στον ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί

Η ανεμπόδιστη χρήση του τηλεφώνου μπορεί να υποβαθμίσει τη σύνδεση στις σχέσεις, όταν το ένα άτομο προτιμά να βυθίζεται στην κύλιση των κοινωνικών πλατφορμών από το να περνά ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό του. Πρόκειται για το φαινόμενο phubbing, το οποίο η ψυχοθεραπεύτρια Esther Perel χαρακτηρίζει μια μορφή διφορούμενης απώλειας: Μιας αντίφασης μεταξύ της σωματικής παρουσίας, αλλά της νοητικής ή συναισθηματικής απουσίας, που μπορεί να προκαλέσει αισθήματα μοναξιάς σε κάποιον.

Φυσικά, η ιδέα του καθενός για το τι συνιστά ποιοτικό χρόνο είναι διαφορετική, αλλά αν κάτι σε προβληματίζει στη σχέση σου, τότε είναι αρκετό για να το συζητήσεις και να διαμορφώσεις όρια γύρω από αυτό. Άλλωστε, ο κόσμος μπορεί να περιμένει, ο σύντροφός σου, όμως, και η στιγμή που μοιράζεστε δεν μπορούν.

  • Τα τηλέφωνα δεν ανήκουν στην κρεβατοκάμαρα

Τα τηλέφωνα μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ποιοτικό χρόνο στην κρεβατοκάμαρα, επηρεάζοντας τόσο τον ύπνο, όσο και την οικειότητα και τη σεξουαλική ζωή. Είτε κουβαλάς το κινητό σου στην κρεβατοκάμαρα για να κάνεις scroll μέχρι αργά, είτε για να το χρησιμοποιήσεις ως ξυπνητήρι για το επόμενο πρωί, ίσως αξίζει να επανεξετάσεις αυτές τις συνήθειες και να αφήσεις το κινητό σου έξω από το δωμάτιο.

  • Βρείτε μια χρυσή τομή στο πόσο και πώς χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Παρατηρείται συχνά ένα χάσμα όταν πρόκειται να καθοριστεί τι επιτρέπεται και τι όχι στο πλαίσιο μιας σχέσης. Σίγουρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για όλους, αλλά κάθε ζευγάρι θέτει τα δικά του όρια, αναλόγως με το τι θεωρεί αποδεκτό. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να συζητήσετε ανοιχτά σχετικά με το τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να ισχύει, πώς και με τι νιώθει ο καθένας καλά και τι θα θέλατε να αποφευχθεί. Η ανοιχτή επικοινωνία, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και η αμοιβαία κατανόηση των ορίων είναι το κλειδί. Θα πρέπει να θυμάστε ότι στόχος είναι να βρείτε μια χρυσή τομή, ικανοποιητική για όλα τα μέρη. Γι’ αυτό αφήστε στην άκρη τους εγωισμούς και τις ακρότητες και εργαστείτε από κοινού για να βρείτε λύσεις.