Επιστρέφοντας από τις διακοπες, πολλές από εμάς επιθυμούν ένα reset στη ρουτίνα περιποίησης τους. Έτσι, επανεξετάζουμε τα βήματα στο καθημερινό μας skincare, σκεπτόμενες αν είναι όντως όλα απαραίτητα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, επανεξετάσαμε τη σημασία της κρέμας ματιών σε μια σωστή ρουτίνα περιποίησης και μοιραζόμαστε παρακάτω όλα όσα ανακαλύψαμε. 

Τι είναι η κρέμα ματιών;

Πιάνοντας τα πράγματα από την αρχή, η κρέμα ματιών είναι μια κρέμα ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια μας. Παρόλο που μπορεί να έχει ορισμένα κοινά ή παρόμοια συστατικά με μια κρέμα προσώπου, η σύνθεση της είναι προσαρμοσμένη στο ευαίσθητο δέρμα των ματιών.

Δέρμα ματιών vs. Δέρμα προσώπου

Παρόλο που μπορεί να μην το συνειδητοποιείς, το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο. Παράλληλα, μπορεί να εμφανίσει τα σημάδια γήρανσης νωρίτερα από άλλες περιοχές του προσώπου. Γι’ αυτό και η καλή ενυδάτωση του είναι καίρια για την πρόληψη των ρυτίδων.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κρέμα προσώπου σου στην περιοχή των ματιών;

Παρόλο που η καλή ενυδάτωση είναι εξίσου απαραίτητη για το πρόσωπο και τα μάτια, η χρήση της κρέμας προσώπου σου στην περιοχή των ματιών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να έχεις μια ξεχωριστή κρέμα ματιών. 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κρέμα ματιών σου σε ολόκληρο το πρόσωπο;

Αν και οι κρέμες ματιών έχουν εξειδικευμένη δράση, μπορούν να εφαρμοστούν σ’ ολόκληρο το πρόσωπο σαν ενυδατική. Συνήθως, όμως, έχουν πιο ήπια δράση καθώς είναι σχεδιασμένες για ευαίσθητο δέρμα. 

Ποιες ανησυχίες μπορείς  να αντιμετωπίσεις με μια κρέμα ματιών;

Οι περισσότερες κρέμες ματιών παρέχουν συνδυαστική δράση σε περισσότερες από μια ανησυχίες. Συνήθως, βοηθούν στην αντιμετώπιση των παρακάτω:

Μαύροι κύκλοι

Εάν σε απασχολούν οι μαύροι κύκλοι, τότε μια κρέμα ματιών με νιασιναμίδη θα ενισχύσει τη φωτεινότητα της περιοχής κάτω από τα μάτια. Ακόμα, θα επωφεληθείς από μια κρέμα με αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, τα οποία φωτίζουν και προστατεύουν από τις φθορές των ελεύθερων ριζών. Τέλος, μπορείς να δοκιμάσεις μια κρέμα ματιών με ελαφρύ χρώμα ή λάμψη για ένα φρέσκο βλέμμα το πρωί.

Ole Henriksen – Banana Bright+ Eye Cream – Brightening Vitamin C Eye Cream

Kora Organics – Berry Bright Vitamin C – Eye Cream

Ρυτίδες

Όσοι έχουν ώριμη επιδερμίδα θα επωφεληθούν από κρέμες ματιών με ρετινόλη. Αυτές, εντείνουν την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Shiseido – Benefiance Wrinkle Smoothing Eye Cream

Σακούλες κάτω από τα μάτια

Αν επιθυμείς να μειώσεις τις σακούλες κάτω από τα μάτια, μπορείς να δοκιμάσεις μια κρέμα με καφεΐνη. 

The Ordinary – Caffeine Solution 5% + EGCG

Extra Tip: Άφησε το face roller σου στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ και χρησιμοποίησέ το το πρωί για να απλώσεις την κρέμα ματιών. Αυτό, θα τονώσει το δέρμα και θα μειώσει το πρήξιμο και τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Τέλος, όπως με κάθε νέα προσθήκη στη skincare ρουτίνα σου, συμβουλεύσου το δερματολόγο σου για βρεις το προϊόν που σου ταιριάζει.