Το τελευταίο άλμπουμ του Ed Sheeran, “Subtract”, αναμενόταν με μεγάλη προσμονή, έπειτα από την επιτυχία των προηγούμενων άλμπουμ του όπως το “Divide”, το “Equals” και το “No. 6 Collaborations Project”.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 5 Μαΐου 2023 και περιέχει συνολικά 18 κομμάτια. Περιγράφεται ως ένα μείγμα soft-pop και ακουστικής μουσικής, με έναν αυθεντικό και λεπτό ήχο που πολλοί θαυμαστές έχουν αγαπήσει από τον καλλιτέχνη.

Το άλμπουμ έχει γίνει αποδεκτό με θέρμη από τους θαυμαστές, με πολλούς να επαινούν τους συγκινητικούς στίχους του και το συναισθηματικό βάθος του. Οι κριτικοί επίσης έχουν επαινέσει το άλμπουμ για τον συνολικό του ήχο και τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζει τα γεγονότα από τη ζωή του Ed Sheeran.

Το Rolling Stone σημείωσε ότι το “Subtract” είναι το καλύτερό του άλμπουμ μέχρι σήμερα, ενώ το Pitchfork σχολίασε πώς τα τραγούδια της θλίψης είναι σχεδόν ακατανόητα, αλλά προς το τέλος του άλμπουμ, το λαμπερό “Sycamore” αφηγείται τα γεγονότα από τη ζωή της Cherry Seaborn, συζύγου του Sheeran.

Βρέθηκε αμέσως στην κορυφή στα Top Album Sales Chart στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έφτασε επίσης το νούμερο ένα σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας και του Καναδά.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα άλμπουμ του Ed Sheeran, το ‘Subtract’ είναι πολύ πιο ώριμο σε ό,τι αφορά το λυρικό περιεχόμενο και το μουσικό στυλ του. Ενώ διατηρεί ακόμη κάποια στοιχεία από τα πρώιμα του έργα, όπως ακουστικές κιθάρες και απολαυστικές μελωδίες, εισάγει επίσης μια πιο σκοτεινή χροιά που αντανακλά τη μάχη του Ed Sheeran με την κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ed Sheeran (@teddysphotos)

Ο ίδιος ο Sheeran αποκάλυψε πως δούλευε πάνω στο “-” για 10 χρόνια, “προσπαθώντας να διαμορφώσω το τέλειο ακουστικό άλμπουμ, γράφοντας και ηχογραφώντας εκατοντάδες τραγούδια με μια σαφή ιδέα του τι θεωρούσα ότι έπρεπε να είναι”.

Και συνέχισε λέγοντας ότι το προηγούμενο έτος “μια σειρά γεγονότων άλλαξε τη ζωή μου, την ψυχική μου υγεία και τελικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμουν τη μουσική και την τέχνη”.

Όλα αυτά τα γεγονότα, τα οποία όπως είπε συνέβησαν μέσα σε ένα μήνα, ήταν ο θάνατος του καλύτερου φίλου του Jamal Edwards, μια μήνυση που τον κατηγορούσε ότι αντέγραψε το επιτυχημένο τραγούδι του “Shape of You” – ένας βρετανός δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάσισε αργότερα τον Απρίλιο του 2022 ότι ο Sheeran “ούτε εσκεμμένα ούτε υποσυνείδητα” αντέγραψε το τραγούδι του 2015 των Sami Chokri και Ross O’Donoghue “Oh Why” – και μια σοβαρή ιατρική πρόκληση που αντιμετώπιζε η σύζυγός του Cherry Seaborn, η οποία τότε περίμενε το δεύτερο παιδί τους.

“Η έγκυος σύζυγός μου ενημερώθηκε ότι είχε όγκο, χωρίς δυνατότητα θεραπείας μέχρι μετά τη γέννηση”, εξήγησε ο Sheeran. “Κατέρρεα μέσα μου από τον φόβο, την κατάθλιψη και το άγχος. Αισθανόμουν σαν να πνιγόμουν, σαν να είχα το κεφάλι μου κάτω από την επιφάνεια του νερού, κοιτάζοντας προς τα πάνω αλλά χωρίς να μπορώ να πάρω ανάσα.”

Για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε, ο Ed Sheeran είπε ότι κατέφυγε στη σύνθεση τραγουδιών, την οποία αποκάλεσε “η θεραπεία μου” και το πράγμα που “με βοηθά να καταλάβω τα πράγματα”. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ο Sheeran είπε ότι είχε “αντικαταστήσει μια δεκαετία δουλειάς, με τις πιο βαθιές και σκοτεινές σκέψεις μου” απλώς γράφοντας “ό,τι βγαίνει στην επιφάνεια”.

“Ως καλλιτέχνης, δεν αισθανόμουν ότι θα μπορούσα να δώσω στον κόσμο κάτι που δεν αντιπροσωπεύει με ακρίβεια το σημείο στο οποίο βρίσκομαι και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εκφράσω τον εαυτό μου, σε αυτό το σημείο της ζωής μου,” είπε. “Αυτός ο δίσκος είναι ακριβώς αυτό. Είναι σαν να ανοίγω την πόρτα που οδηγεί στην ψυχή μου.”

Ο Sheeran πρόσθεσε, “Για πρώτη φορά δεν προσπαθώ να δημιουργήσω ένα άλμπουμ που θα αρέσει στους ανθρώπους, απλά βγάζω κάτι που είναι ειλικρινές και αληθινό για το πού βρίσκομαι στην ενήλικη ζωή μου.”

Συνολικά, το “-” (“Subtract”) του Ed Sheeran με τον συναισθηματικό του ήχο και τους φορτισμένους στίχους του, είναι μια εντυπωσιακή προσθήκη στη μουσική του κληρονομιά, που σίγουρα θα απολαμβάνουν οι θαυμαστές του για πολλά χρόνια.

To “-” (“Subtract”) του Ed Sheeran κυκλοφορεί φυσικά και στην Ελλάδα και μπορείς να το προμηθευτείς σε βινύλιο ή cd στο discobole.gr.