Όταν ξυπνάς το πρωί ακολουθείς μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Ίσως κάνεις διαλογισμό ή γυμναστική. Ή απλά ένα μπάνιο, ντύνεσαι και φεύγεις. Μπορεί πάλι να θεωρείς το πρωινό σου γεύμα ιεροτελεστία και να αφιερώνεις χρόνο στο να το ετοιμάσεις. Όποια βήματα και αν κάνεις καθημερινά, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο επηρεάζουν την υγεία σου αλλά και κατά πόσο είναι eco-friendly;

Σε μια εποχή που η αγάπη για το περιβάλλον δεν αποτελεί πολυτέλεια ή επιλογή, αλλά υποχρέωση, δεν είναι πάντοτε εύκολο ή βολικό να κάνεις φιλικές προς το αυτό επιλογές. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να μειώσεις τη ποσότητα του πλαστικού, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και τα μπουκάλια μίας χρήσης. Ίσως σου δώσουν κάποιες ιδέες για το πώς να κάνεις πιο «πράσινη» τη δική σου πρωινή ρουτίνα:

1. Εξασκήσου στην ευγνωμοσύνη

Βρες τρία λεπτά μόλις ξυπνήσεις, για να εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη. Προσπάθησε να γράψεις γρήγορα μερικά πράγματα που είσαι ευγνώμων. Αυτή η καθημερινή πρακτική σε κρατά σε μια λογική αφθονίας. Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να ψωνίσεις πράγματα που θα σε ικανοποιήσουν πρόσκαιρα, αλλά θα αφήσουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

2. Αγόρασε ένα φίλτρο νερού

Πίνε νερό, αλλά όχι από πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε από το ACS journal Environmental Science & Technology, διαπιστώθηκε η κατανάλωση 70.000 μικροπλαστικών ανά άτομο κάθε χρόνο. Όσοι πίνουν από πλαστικά μπουκάλια καταναλώνουν ακόμη περισσότερα. Ώρα να επενδύσεις σε ένα φίλτρο νερού και μερικές χαριτωμένες κούπες!

3. Κάνε «πράσινη» τη φροντίδα της προσωπικής σου υγιεινής

Προσπάθησε η ρουτίνα περιποίησής σου να γίνει πιο φιλική στο περιβάλλον. Μάθε, λοιπόν, να κάνεις ντους χωρίς πλαστικό. Υπάρχουν τόσες πολλές οικολογικές επιλογές για σαμπουάν και σαπούνι. Είναι εύκολα στη χρήση, στη μεταφορά και διαρκούν περισσότερο.

4. Φτιάξε καφέ φιλικό προς στο περιβάλλον

Δοκίμασε βιολογικές ποικιλίες καφέ και φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους παρασκευής.

5. Χρησιμοποίησε γυάλινα μπουκάλια, οικολογικά ποτήρια και καλαμάκια για τον καφέ

Είναι και μια ευκαιρία να δώσεις το παράδειγμα και να εμπνεύσεις τους γύρω σου.

6. Δοκίμασε vegan πρωινό

Τουλάχιστον μια μέρα την εβδομάδα (αν όχι περισσότερο), προσπάθησε να φας ένα vegan πρωινό. Μια νόστιμη επιλογή είναι το smoothie με γάλα αμυγδάλου, μια χούφτα σπανάκι, σκόνη πρωτεΐνης από βανίλια φυτικής προέλευσης και μπανάνα.

7. Διάλεξε μπαμπού οδοντόβουρτσα

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο πλαστικές οδοντόβουρτσες πετιούνται κάθε χρόνο. Το μπαμπού, από την άλλη πλευρά, είναι βιοδιασπώμενο και ως φυτό αναπτύσσεται γρήγορα. Ένας μόνο μίσχος μπαμπού μπορεί να μεγαλώσει μέχρι 90cm σε μια μέρα!

8. Έχε μαζί επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια σου

Έτσι, θα είσαι προετοιμασμένη για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.

Η προσπάθεια για μια οικολογική καθημερινότητα δε σημαίνει ότι θα πετάξεις τα πλαστικά προϊόντα που ήδη έχεις. Ο στόχος είναι να υπάρχουν λιγότερα απόβλητα. Κάθε φορά που θα σου τελειώνει κάτι (χαρτί υγείας ή απορρυπαντικό ρούχων), δες το ως ευκαιρία για πιο φιλικές προς το περιβάλλον αντικαταστάσεις. Με την πάροδο του χρόνου, θα είσαι πλήρως εξοπλισμένη. Ο πιο βιώσιμος τρόπος για οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή είναι ένα βήμα κάθε φορά.


featured image: mindbodygreen.com