Ειδικά το χειμώνα, το να σηκωθείς από το κρεβάτι μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο. Το πρωινό ξύπνημα μοιάζει σαν βασανιστήριο, μιας και το πάπλωμα σε ζεσταίνει και σου είναι δύσκολο να το αποχωριστείς. Μέχρι εδώ η κατάσταση είναι, λίγο-πολύ, σε όλους γνώριμη. Τι γίνεται όμως όταν η αδυναμία αυτή γίνεται πιο έντονη και μοιάζει να σε εμποδίζει στην καθημερινότητά σου;

Τι λένε οι ειδικοί;

Οι ειδικοί λένε ότι η δυσκολία του να σηκωθείς από το κρεβάτι, ακόμη και αν έχεις κοιμηθεί τις ώρες που πρέπει μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Σύμφωνα με το BBC, υπάρχει συγκεκριμένη ονομασία για την κατάσταση αυτή. Το condition που σε κάνει να θέλεις να κοιμάσαι και να αρνείσαι πεισματικά να σηκωθείς να πας στη δουλειά ή τη σχολή λέγεται “dysania”. Δεν είναι άλλο από το συναίσθημα που έχεις όταν ακόμη και αν έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι αρκετή ώρα δεν μπορείς να βγεις από την κατάσταση του ύπνου. Με αποτέλεσμα να συνεχίζεις να χασμουριέσαι για τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά.

Σίγουρα είναι κάτι κοινό το να ακούσεις κάποιον να λέει «Σήμερα δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι». Όταν, όμως, αυτό γίνεται ρουτίνα και εμπόδιο στην εξέλιξη της ημέρας σου, μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη κατάθλιψης ή κάποιας παρόμοιας διαταραχής.

Η “dysania” έχει χαρακτηριστεί σαν επίσημη νόσος και συνδέεται κυρίως με προβλήματα ψυχογενούς φύσης. Και αν βιώνεις αυτή τη δυσκολία να αποχωριστείς το κρεβάτι σου για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό θα ήταν να το ψάξεις λίγο καλύτερα. Γενικά οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι σημάδια ψυχολογικής διαταραχής. Από πιο απλής μορφής, όπως άγχος και στρες, μέχρι πιο σοβαρές μορφές κατάθλιψης και μελαγχολίας.

Πώς θα καταλάβεις αν όντως κάτι τρέχει;

Τώρα αν σε μπήκες σε σκέψεις για το αν πάσχεις από dysania ή όχι, υπάρχει τρόπος να το διαπιστώσεις. Αυτός δεν είναι άλλος από το να γράψεις με λίγα λόγια πώς νιώθεις κάθε πρωί την ώρα που ξυπνάς. Αν τα λόγια αυτά περιλαμβάνουν ότι είναι δύσκολο, κουραστικό ή ενοχλητικό, τότε απλά λατρεύεις τον ύπνο. Αν στην περιγραφή σου υπάρχουν λέξεις όπως αγχωτικό, ανήσυχο, εξουθενωτικό ή δύσκολα διαχειρίσιμο ψάξε το καλά. Ενδέχεται η κατάσταση να είναι λίγο πιο σοβαρή. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις ψυχολογικά ζητήματα βέβαια, αλλά ίσως έχεις χάσει για κάποιους λόγους (οικονομικά-επαγγελματικά-προσωπικά ή προβλήματα υγείας) την εσωτερική σου ισορροπία.

Δες ακόμα:

Πως να σηκωθείς απο το κρεβάτι σε 60», τώρα που χειμωνιάζει

7 τρόποι με τους οποίους το κατοικίδιό σου σε κρατάει υγιή

Η προπόνηση το απόγευμα βλάπτει τον ύπνο σου – 8 tips για να τον βελτιώσεις


featured image: Shutterstock /nata_nytiaga