Θα έχεις βρεθεί σε έντονες συζητήσεις, με έντονες προσωπικότητες και έντονες ιδεολογίες. Θα έχεις παρατηρήσει επίσης πως καθένας χτίζει τις πεποιθήσεις του με βάση τα βιώματά του, τις συνήθειες του, το περιβάλλον του, την προσωπική εκτίμηση των γεγονότων γύρω του. Οπότε καταλαβαίνεις πως μερικές φορές είναι δύσκολο να μεταπείσεις κάποιον που έχει ξοδέψει χρόνο και κόπο για να θεμελιώσει μία πεποίθηση-άποψη-νοοτροπία.

Όχι όμως και αδύνατο. Μπορεί ενίοτε να νιώθεις πώς όσα θα υπερασπιστείς δεν θα καρποφορήσουν στο νου κάποιου που έχει ήδη μία στάνταρ άποψη αλλά αυτό δεν σημαίνει, πώς δεν μπορείς να προσπαθήσεις. Ο λόγος δεν είναι ότι η δική σου φιλοσοφία είναι σωστότερη όλων. Απλώς, μέσα από αυτή τη διαδικασία συνειδητοποιείς πώς πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να μάθεις- τόσο εσύ όσο και ο συνομιλητής σου-.

Με αυτές τις δύο τεχνικές θα κατορθώσεις να διαφωνείς εποικοδομητικά και ενδεχομένως να μεταπείθεις κάποιον με έντονες απόψεις:

Βρες ένα κοινό σημείο

Πολλές φορές βλέπουμε απόψεις που διαφέρουν χιλιομετρικά μεταξύ τους. Και πολλές φορές, θα δυσκολευτείς να βρεις κάποιο κοινό σημείο μεταξύ τους. Κάποιος που είναι μαρξιστής για παράδειγμα, δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί σε ό,τι αναφορά το φιλελευθερισμό. Και το αντίστροφο. Ή με απλά λόγια, κάποιος που είναι Παναθηναϊκός δεν θα συμφωνήσει με κάποιον Ολυμπιακό. Είναι σαν μια ξένη γλώσσα γι αυτούς ενώ πολλές φορές δεν θα ακούσουν καν όσα λες. Αυτή η ιδέα όμως δεν χρειάζεται να διαιωνίζεται. Το κλειδί είναι να χρησιμοποιήσεις στοιχεία από την ιδεολογία τους για να τους προσεγγίσεις.

Όπως δύο φίλαθλοι μπορούν να συνυπάρξουν, έτσι και δύο πολιτικά αντίθετοι μπορούν να κάνουν διάλογο. Αρκεί να βρεις αυτό το σημείο αναφοράς και να το αναδείξεις όσο καλύτερα λαμβάνοντας υπόψη και το δικό τους πιστεύω. Μπορεί να είναι το πάθος σας και ο αγώνας για την ελευθερία –διαφορετική σε κάθε περίπτωση- ή η αγάπη σας για το γήπεδο –με πανό για διαφορετική ομάδα. Κάνε focus σε αυτό που σας ενώνει, όχι σε αυτό που σας χωρίζει.

Άκουσε

Το σημαντικότερο tip σε κάθε είδους διάλογο είναι να ακούς το συνομιλητή σου. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση, η ανάγκη σου να υπερασπιστείς δυναμικά τα πιστεύω σου θα πρέπει να κατευναστεί για λίγο. Άκουσε πρώτα τις ιδέες του άλλου, προσπάθησε να καταλάβεις τον τρόπο σκέψης του. Διατύπωσε ερωτήσεις οι οποίες θα τον βοηθήσουν να ανοιχτεί, να μιλήσει περισσότερο και να ξεδιπλώσει τη σκέψη του.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει ίσως να φτάσει και σε καινούρια συμπεράσματα. Θα αναθεωρήσει και θα είναι πιο δεκτικός σε κάποια άλλη οπτική. Όταν καταλήγουμε σε κάτι μόνοι μας, κάνει μεγαλύτερο «κρότο» μέσα μας και είναι πιθανότερο να το υιοθετήσουμε. Δώσε αυτή την ευκαιρία ακούγοντας τον. Θα είναι πολύ ευκολότερο να ακούσει και τη δική σου οπτική μετά από αυτό. Με αυτό το σκεπτικό κι ο ίδιος, θα κάνει το ίδιο για εσένα ενώ επιπλέον, μπορεί να αφήσει και κάποιο περιθώριο αποδοχής όσων λες. Άκουσε τον, βοήθησε τον να σκεφτεί τις εμπειρίες του μέσα από τις ερωτήσεις σου και έπειτα, δώσε και τη δική σου οπτική.

featured image: Thought Catalog