Υποχρεώσεις, νέα project, άλλο ένα course, εσύ να βγάλεις το φίδι απ’την τρύπα για εκείνη την παρεξήγηση στην παρέα σου. Και μετά ακόμα ένα task, ακόμα μια τελειωμένη σχέση, ακόμα ένα φίδι, ακόμα μια τρύπα. Παραδέξου ότι έχεις βάλει πολλά στο τραπέζι χωρίς ντροπή. Απλά, είσαι ακόμα ένα δυνατό κορίτσι στα πρόθυρα του burnout.

Κόντρα σε ό,τι ίσως να πίστευες, τα δυνατά κορίτσια είναι εκείνα που παθαίνουν burnout, όχι τα αδύναμα ή εκείνα που νιώθουν ανεπαρκή. Μια γυναίκα που ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει όλα, ακόμα και ταυτόχρονα είναι πιο πιθανό να καταρρεύσει.

Τα δυνατά κορίτσια παθαίνουν burnout γιατί έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους. Παλεύουν να φτάσουν την επιτυχία και στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή. Έχουν όνειρα. Μεγάλα. Έχουν ελπίδες και πολλή πίστη, ατελείωτη. Είναι ωστόσο και προσγειωμένα, αντιλαμβάνονται πώς ακριβώς λειτουργεί ο κόσμος και ξέρουν πως χρειάζεται να δουλέψουν πολύ για να τα καταφέρουν. Και το κάνουν, ακόμα και όταν τα επίπεδα ενέργειάς τους έχουν πέσει και αυτό που πραγματικά χρειάζονται είναι ξεκούραση.

Τα δυνατά κορίτσια παθαίνουν burnout γιατί θέλουν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, γιατί θέλουν να κάνουν περήφανους όσους αγαπούν. Προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για όλους. Βοηθούν όποτε έχουν τη δυνατότητα, δεν αφήνουν ποτέ κανέναν μόνο. Εκείνες μπορούν να “ξελασπώσουν” τους πάντες. Ακόμα και αν είναι άβολο, ακόμα και αν δυσκολεύουν τη ζωή τους.

Θέλουν να κάνουν ένα εκατομμύριο διαφορετικά πράγματα. Να βοηθήσουν ένα εκατομμύριο διαφορετικούς ανθρώπους. Σπάνια ξεκουράζονται, γιατί νιώθουν πως θα απογοητεύσουν κάποιον αν κάνουν διάλειμμα. Ίσως και τον εαυτό τους.

Τα δυνατά κορίτσια παθαίνουν burnout γιατί δε θέλουν να μειώσουν ταχύτητα. Δεν είναι καλές στο να κάνουν διαλείμματα, στο να εκμεταλλεύονται τις διακοπές τους, στο να αφήνονται χωρίς να κάνουν τίποτα. Ακόμα και αν το έχουν κερδίσει και με το παραπάνω. Αυτά τα κορίτσια τσεκάρουν κρυφά τα emails τους και τις to-do λίστες τους, και τις μέρες που δεν χρειάζεται.

Τα δυνατά κορίτσια παθαίνουν burnout γιατί δε θέλουν να πιστεύει κανείς πως τεμπελιάζουν. Και κάποιες φορές το παρακάνουν. Βάζουν ξυπνητήρι ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, δουλεύουν ακόμα και με πυρετό, έστω και από το σπίτι. Δεν επιβραβεύουν τον εαυτό τους όμως για όλα αυτά.

Τα δυνατά κορίτσια παθαίνουν burnout, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι έτσι τα πράγματα. Δε χρειάζεται να συνεχίζουν το τρέξιμο αφού έχουν εξουθενωθεί. Δε χρειάζεται να μη δέχονται την εξουθένωσή τους. Είναι ΟΚ να δώσουν στον εαυτό τους την άδεια να κάνει διάλειμμα όταν νιώθουν πως καταρρέουν. Είναι ΟΚ να αφήνουν τον εαυτό τους να αναπνεύσει, να του δίνουν την ελευθερία να κάνει ένα βήμα πίσω και να απολαύσει όσα κατάφερε. Γιατί χωρίς εκείνες, αυτός ο πλανήτης δεν θα είναι τόσο ενδιαφέρον.

featured image: Elite Daily