Κάποιοι απ’ τους συνηθέστερους περιλαμβάνουν τη χρήση λάθος προϊόντος για τον τύπο δέρματος σου, την υπερβολική απολέπιση και την αμέλεια ενυδάτωσης του δέρματος αμέσως μετά. 

Επιπλέον, η τεχνική καθαρισμού είναι εξίσου σημαντική. Γι’ αυτό και, μόλις είδαμε τη νέα trending τεχνική του “στεγνού καθαρισμού” στο TikTok, αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα.

Αν κι εσύ ξεκινάς τη βραδινή ρουτίνα περιποίησης σου, βρέχοντας το πρόσωπό σου, ανήκεις στην πλειοψηφία. Αυτή, δεν είναι τυχαία η πιο δημοφιλής μέθοδος καθαρισμού αφού πολλά προϊόντα είναι σχεδιασμένα για χρήση σε υγρό δέρμα.

Αντίθετα, ο στεγνός καθαρισμός, όπως υποδηλώνει το όνομα, παραλείπει αυτό το βήμα. Έτσι, η διαδικασία ξεκινά με την εφαρμογή ενός καθαριστικού σε τζελ ή αφρώδη μορφή, κατευθείαν σε στεγνό δέρμα. Συνεχίζεις κάνοντας μασάζ, όπως θα έκανες αν είχες βρέξει το δέρμα σου. Έπειτα, ξεπλένεις τα χέρια σου με ζεστό νερό και ξανακάνεις μασάζ στο πρόσωπο σου.

Με αυτόν τον τρόπο, προσθέτεις αρκετό νερό για να δημιουργήσεις αφρό, χωρίς να ξεπλύνεις εντελώς το δέρμα σου.

Τέλος, ολοκληρώνεις τον καθαρισμό χρησιμοποιώντας μια νωπή πετσέτα ή πανί για να αφαιρέσεις τα υπολείμματα του καθαριστικού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείς ότι απομακρύνεις όλα τα υπολείμματα προϊόντος απ’ το δέρμα σου, αφήνοντας το πεντακάθαρο. Μετά τον καθαρισμό, προχωράς με την εφαρμογή του υπόλοιπου skincare σου, ολοκληρώνοντας με την ενυδατική σου.

Είναι πιο αποτελεσματικός ο στεγνός καθαρισμός;

Ο στεγνός καθαρισμός μπορεί να είναι η τελευταία skincare τάση του TikTok, αλλά δεν είναι απαραίτητα πιο αποτελεσματικός από τον κανονικό υγρό καθαρισμό. 

Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη στο δέρμα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείς καθαριστικό με ενεργά συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ ή το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, είναι πιο αποτελεσματικό να το αφήσεις να καθίσει για λίγο στο δέρμα σου. 

Απ’ την άλλη, αν χρησιμοποιείς ένα κανονικό, απαλό καθαριστικό, το να το αφήσεις να καθίσει στο δέρμα σου αντί να κάνεις αφρό με νερό και να το ξεπλύνεις, δε θα κάνει κάποια ιδιαίτερη διαφορά.

Ο στεγνός καθαρισμός είναι κατάλληλος για όλους τους τύπους δέρματος;

Εάν έχεις ξηρό δέρμα, ο στεγνός καθαρισμός ενδέχεται να σου προκαλέσει ελαφρύ ερεθισμό. Ένας βασικός λόγος πίσω απ’ αυτό είναι επειδή το προϊόν που χρησιμοποιείς δεν είναι σχεδιασμένο για χρήση σε στεγνό δέρμα. Έτσι, αν σκέφτεσαι να δοκιμάσεις το στεγνό καθαρισμό είναι σημαντικό να σιγουρευτείς ότι έχεις το κατάλληλο προϊόν. Μια καλή συμβουλή είναι να επιλέξεις ένα καθαριστικό με κρεμώδη υφή.

Παράλληλα, αν έχεις ιδιαίτερα λιπαρό δέρμα, η αυξημένη δραστικότητα του στεγνού καθαρισμού μπορεί να σου ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστική. Όμως, επειδή είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς εξαιρετικά ήπια, μη αφρίζοντα προϊόντα στο στεγνό καθαρισμό, όσοι έχουν πολύ λιπαρό δέρμα μπορεί να προτιμήσουν ένα αφρίζον καθαριστικό με περισσότερα δραστικά συστατικά ή να κάνουν διπλό καθαρισμό.

Ακόμα, αν έχεις ακμή, μπορείς να αφήσεις το καθαριστικό να καθίσει στο δέρμα σου για λίγα λεπτά για να επωφεληθείς από την πρόσθετη αποτελεσματικότητα του, ακόμη και αν καθαρίζεις το πρόσωπο σου με την παραδοσιακή μέθοδο με νερό.

Ποια προϊόντα καθαρισμού είναι κατάλληλα για στεγνό καθαρισμό;

Αν πρόκειται να δοκιμάσεις το στεγνό καθαρισμό, προμηθεύσου μια εξαιρετικά απαλή φόρμουλα, σε μορφή κρέμας ή βάλσαμου. Παράλληλα, απόφυγε να χρησιμοποιήσεις ένα καθαριστικό με ενεργά συστατικά, όπως χημικά απολεπιστικά. Αυτό είναι σημαντικό, αφού η εφαρμογή αυτών των συστατικών σε στεγνό δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και ερεθισμό.

Τέλος, αν δοκιμάσεις το στεγνό καθαρισμό, είναι καίριο να μην αμελήσεις την εφαρμογή της ενυδατικής σου αμέσως μετά. Δεδομένου ότι η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει περισσότερους ερεθισμούς από τον καθαρισμό με νερό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπληρώσεις την ενυδάτωση και προστατεύσεις το δερματικό φραγμό σου.

The Inkey List – Oat Cleansing Balm
Clinique – Take The Day Off™ Cleansing Balm

Youth to the People – Superberry Dream Cleansing Balm

Laneige – Cream Skin Milk Oil Cleanser