Είναι τελικά επιβλαβές το να προσθέτεις στην κούπα του καφέ σου γάλα; Ή μήπως έχεις μπει άδικα στη διαδικασία να αναρωτιέσαι για το κατά πόσον αυτή η απλή, καθημερινή συνήθεια περιορίζει τα οφέλη του καφέ;

Τι συμβαίνει όταν βάζεις γάλα στον καφέ;

Η ανάμειξη του καφέ με ένα γαλακτοκομικό συστατικό μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο πιάτο με αναμεμειγμένα συστατικά. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Anthony DiMarino, ο εν λόγω συνδυασμός δεν είναι παρά ένας συνδυασμός “από πολλαπλές ομάδες τροφίμων που ο οργανισμός διασπά στα πιο απλά τους μέρη”.

Ο καφές συνεισφέρει κυρίως καφεΐνη, πολυφαινόλες και λοιπά αντιοξειδωτικά και έναν μικρό αριθμό βιταμινών και μετάλλων, ενώ τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (αποβουτυρωμένα και 2%) παρέχουν κάποιες θερμίδες, ασβέστιο και πρωτεΐνες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλότερα λιπαρά ή τα πλήρη γαλακτοκομικά, παρέχουν όλα τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών απλώς σε διαφορετικές ποσότητες όσον αφορά τις πρωτεΐνες και τα λίπη.

Κατά την ανάμειξή τους με τον καφέ, οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα γαλακτοκομικά είναι ικανές να δεσμεύσουν τις πολυφαινόλες του καφέ, καθιστώντας τις μη διαθέσιμες για κατανάλωση από τα ‘καλά’ βακτήρια του εντέρου μας. Σύμφωνα μάλιστα με τον καρδιοχειρουργό Dr. Steven Gundry, το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί μεταξύ των πολιτισμών που πίνουν τσάι ή καφέ, μόνο όσοι το πίνουν μαύρο (ή πράσινο) αποκομίζουν οφέλη για την υγεία.

Τα ίδια αποτελέσματα παρατηρούνται και με ένα άλλο τρόφιμο πλούσιο σε πολυφαινόλες: τη σοκολάτα. “Η προσθήκη γάλακτος στη σοκολάτα (βλ. σοκολάτα γάλακτος) καθιστά τις πολυφαινόλες της σοκολάτας άχρηστες”, υποστηρίζει.

Ομοίως, “το βούτυρο δείχνει να έχει την ίδια επίδραση στην απορρόφηση των πολυφαινολών του τσαγιού“.

Την ίδια στιγμή, ο DiMarino προτιμά να χαρακτηρίζει “ασαφές” το κατά πόσον η προσθήκη ενός γαλακτοκομικού συστατικού στον καφέ θα “ακύρωνε” στην πραγματικότητα τα οφέλη του καφέ για την υγεία. Ωστόσο, αναφέρει ότι οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις του καφέ, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, θα μπορούσαν να εξουδετερωθούν από τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία, σε μεγάλες ποσότητες και με την πάροδο του χρόνου, ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

“Ο μαύρος καφές είναι πάντα ο καλύτερος, μιας και εξασφαλίζει στον οργανισμός όλα τα οφέλη του καφέ χωρίς να τον επιβαρύνει με περιττές θερμίδες”, λέει.

Πώς να αναβαθμίσεις τον καφέ σου χωρίς να θυσιάσεις τα οφέλη του

Υπάρχουν τρεις πολλοί απλοί τρόποι, και σου προτείνουμε να τους δοκιμάσεις.
Πρόσθεσε μπαχαρικά

Λίγη σκόνη κακάο, κανέλα ή/και εκχύλισμα βανίλιας μπορούν να αναβαθμίσουν το γευστικό προφίλ του καφέ σου χωρίς να περιορίσουν τα οφέλη του για την υγεία.

Αντικατάστησε το ζωικό γάλα με φυτικό

Ακόμη και αν δεν ακολουθείς χορτοφαγική διατροφή ή διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά, μπορείς πάντα να δοκιμάσεις να αντικαταστήσεις το ζωικό γάλα με γάλα βρώμης, καρύδας ή γάλα ξηρών καρπών. Και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θαυμάσιο.

Προτίμησε γαλακτοκομικά με λιγότερα λιπαρά

Για μια πιο light αλλά εξίσου γευστική εκδοχή.