Όσο #μένουμεσπίτι, το ότι δουλεύουμε από το σπίτι είναι το δεδομένο. Για κάποιο παράξενο λόγο, το να συγκεντρωθούμε στο σπίτι έχει γίνει ένα δύσκολο task. Είναι λογικό, μιας και εν μέσω πανδημίας, το να βρεις τον νοητικό ρυθμό σου γίνεται κάπως πιο challenging. Στο μυαλό σου είναι οι γονείς σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα, και στο πώς θα μείνουν ασφαλή και υγιή.

Μπορεί το να συγκεντρωθείς ώστε να είσαι παραγωγική στο σπίτι να είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Διάβασε τα παρακάτω tips και βοήθησε τον εαυτό σου σε αυτή την πρόκληση.

Αποδέξου τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου

Αντικειμενικά, αυτή την περίοδο, βιώνουμε πράγματα και εμπειρίες που δεν έχουμε ξαναζήσει. Είναι, λοιπόν, λογικό να αγχώνεσαι, μιας και δεν έχεις κάποιον ήδη δοκιμασμένο τρόπο να το αντιμετωπίσεις. Αποδέξου το πόσο νορμάλ είναι το να νιώθεις πως δεν έχεις κανέναν έλεγχο και κανένα πλάνο. Μόνο έτσι θα φτάσεις στον τρόπο να περιορίσεις αυτές τις αγχωτικές σκέψεις. Χρησιμοποίησε την αναπνοή σου και προσπάθησε να έχεις πλήρη συνείδηση του τι σκέφτεσαι.

Χρησιμοποίησε το mindfulness για να συγκεντρωθείς

Το να μπορέσεις να συγκεντρωθείς εκτός του εργασιακού σου περιβάλλοντος είναι νορμάλ. Ειδικά όταν ο cabin fever κάνει την εμφάνισή του, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μοναδικό όπλο που έχεις είναι το mindfulness. Προσπάθησε να μένεις συγκεντρωμένη στο “τώρα” και στην κάθε στιγμή. Κοίταξε γύρω σου δίνοντας προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, άκου τον παραμικρό ήχο, από το ψυγείο μέχρι τα αυτοκίνητα που περνούν έξω από το σπίτι σου. Νιώσε την παραμικρή σου κίνηση δίνοντας την απόλυτη προσοχή σου σε αυτή.

Φτιάξε μια ρουτίνα και βρες νέες, υγιεινές συνήθειες

Για όσο διαρκεί η κοινωνική απομόνωση και το καθήκον μας να μένουμε σπίτι, φτιάξε ένα βιώσιμο πρόγραμμα. Προσπάθησε να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, να τρως ένα υγιεινό πρωινό και να θεσπίσεις κάποιες νέες, υγιεινές συνήθειες. Τώρα έχεις την κατάλληλη ευκαιρία να δοκιμάσεις όλα όσα δε σου επέτρεπε ο περιορισμένος χρόνο σου τόσο καιρό. Εκμεταλλεύσου την “πολυτέλεια” της καραντίνας στο έπακρο.

featured image: Stylist