Τελευταία στις συζητήσεις περί αντιγήρανσης έχει μπει μια νέα σειρά άγνωστων όρων, όπως το DMAE. Όλες θα θέλαμε να παγώσουμε το χρόνο και σχεδόν φλερτάρουμε με την ιδέα του botox. Αλλά πάντα η αντίδρασή μας είναι να ψάξουμε ένα προϊόν που θα μας βοηθούσε να αποφύγουμε τις βελόνες. Μπορείς να χαμογελάσεις! Την απάντηση σε αυτή την μικρή “κρίση” ηλικίας έρχεται να δώσει το DMAE (διμεθυλαμινοαιθανόλη-2).

Τι είναι το DMAE;

Ο “σιδηρόδρομος” αυτός είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παράγεται από το οξύ ενός φρούτου. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, εξομαλύνει, ενυδατώνει και συσφίγγει το δέρμα, αφού η αντιοξειδωτική του δράση στοχεύει στη διόρθωση των σημαδιών γήρανσης. Η εφαρμογή του DMAE στην επιδερμίδα ενεργοποιεί τους μύες του προσώπου, διεγείροντας την απελευθέρωση ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Χωρίς αρκετή ακετυλοχολίνη, οι μύες δυσκολεύονται να λειτουργήσουν με αποτέλεσμα να εμφανίζουν σημάδια γήρανσης. Η ακετυλοχολίνη διευκολύνει αυτή τη διεργασία όπως και τη μεταφορά μηνυμάτων μέσω του νευρικού συστήματος και προς τους μύες. Επίσης το DMAE προστατεύει την κυτταρική δομή και αποτρέπει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας υπεύθυνης για τις φλεγμονές και τους πόνους. Έτσι το αποτέλεσμα είναι μια λαμπερή επιδερμίδα χωρίς ρυτίδες. Το συστατικό DMAE μπορείς να το βρεις σε μορφή serum ή κάψουλας και συνίσταται να το εντάξεις στην πρωινή σου ρουτίνα περιποίησης. Αλλά μήπως όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά;

DMAE Το αμφιλεγόμενο συστατικό που υπόσχεται αντιγηραντικές ιδιότητες
Byrdie

Τι πρέπει να προσέχεις;

Οι έρευνες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, οπότε υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που πρέπει τουλάχιστον να αναλογιστείς πριν το αγοράσεις. Το DMAE είναι ένα συστατικό που υπάρχει στην αγορά από τη δεκαετία του 1990. Η δεανόλη κυκλοφορούσε σε μορφή χαπιού, αλλά απαγορεύτηκε το 1985. Αυτό γιατί όταν λαμβάνεται από το στόμα σε υψηλές δόσεις, εισπνέεται ή χρησιμοποιείται τοπικά, το DMAE έχει συσχετιστεί με πολλούς πιθανούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι οι εξής: Ερεθισμός του δέρματος, όπως ερυθρότητα και οίδημα, μυϊκές συσπάσεις, αϋπνία, φτέρνισμα, βήχα και σοβαρό οφθαλμικό ερεθισμό (αλλά αυτός είναι ένας μικρός κίνδυνος για άτομα που είναι ευάλωτα σε αυτό).

Αυτοί είναι κίνδυνοι που έχουν εμφανιστεί σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Απλά πριν ψάξεις να βρεις τα σημεία πώλησης, συμβουλέψου ένα δερματολόγο.

featured image: L’Oreal Paris