Τα «χαλάρωσε» και «μην αγχώνεσαι» είναι φράσεις καταδικασμένες να αποτυγχάνουν στις περιπτώσεις που το άγχος σε έχει κυριεύσει. Ακόμα κι αν είναι ο μοναδικός τρόπος, που κι εσύ αναγνωρίζεις, για επανακτήσεις την αυτοκυριαρχία σου. Όταν όλα καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος μπροστά σου ακόμα και η ιδέα του ότι δεν πρέπει να αγχώνεσαι σε αγχώνει.

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή που σκέφτεσαι ότι δεν έχεις ολοκληρώσει μια εργασία το μυαλό σου θα σε οδηγήσει μέσα από μία δαιδαλώδη διαδρομή σε όλα εκείνα τα ανολοκλήρωτα. Στο τηλέφωνο που δεν έκανες στη φίλη σου, στο αγόρι που δεν κατάφερες να δεις, στην απότομη κουβέντα που είπες στη μαμά σου, στο ρούχο που δεν αγόρασες, στη δίαιτα που ποτέ δεν άρχισες τη Δευτέρα. Σε όλα αυτά δηλαδή που είναι η πιο λάθος στιγμή για να σκεφτείς αλλά όλα γυρίζουν σαν δίνη και το μόνο που θες είναι να βγεις από αυτή. Δε ξέρω πόσο συχνά βιώνεις τέτοιες μέρες. Ξέρω όμως ότι συμβαίνει σε όλους.

Διάβασε ακόμα: Νιωθεις και εσυ πως θα εκραγεις με το “Ηρεμησε“;

Όταν το άγχος φτάνει να γίνεται ο καλύτερός σου φίλος και δεν έχεις βρει τον δικό σου τρόπο για να το διώξεις – γιατί για τον καθένα λειτουργεί αλλιώς η φάση- τότε να θυμάσαι μία μαγική φράση: day by day.

Δεν έχει νόημα να γίνεις Δον Κιχώτης και να αρχίζεις να τα βάζεις με ανεμόμυλους. Δεν είσαι υπερήρωας για να καταφέρεις να λύσεις με μιας όλα σου τα θέματα. Εξαιρείσαι αν είσαι ο Μπατμαν και μας διαβάζεις. Και ξέρεις κάτι; Δεν έχει τίποτα κακό το να είσαι απλά ένας άνθρωπος που παλεύει με όσα μέσα έχει για να τα καταφέρει. Δώσε στον εαυτό σου το περιθώριο της αποτυχίας χωρίς να τον καταδικάσεις. Βρες για τον εαυτό σου μια καλή κουβέντα και σταμάτα να θέτεις συνεχώς τον πήχη σου όλο και πιο ψηλά. Κάπου χρειάζεσαι να χαίρεσαι την κατάκτηση ενός στόχου και να μην πηγαίνεις συνέχεια στον επόμενο.

Το να φροντίζεις τον εαυτό σου δεν είναι εγωιστικό, είναι υγιές. Το να ζεις, λοιπόν, χωρίς άγχος ή με το λιγότερο δυνατό, είναι φροντίδα για τον εαυτό σου. Ξεκίνα από σήμερα. Ξέχνα τι δεν έκανες χθες. Αν δεν είναι σημαντικό και δεν μπορείς να το κάνεις σήμερα, ξεκίνα από αυτά που μπορείς.

Μην «αυτομαστιγώνεσαι» γιατί όλο το χειμώνα δεν πήγες γυμναστήριο και έχει ήδη μπει το καλοκαίρι. Για να νιώθεις καλά με το σώμα σου πρέπει αρχικά να συνειδητοποιήσεις ότι όλες οι αλλαγές σε αυτό γίνονται για να αρέσεις σε εσένα και όχι γιατί το επιβάλουν τα πρότυπα ή το αγόρι που σου αρέσει ή οι φίλες σου που έχουν ήδη γίνει «φέτες».

Διάβασε ακόμα: Ιδεες για να χαλαρωσεις το σαββατοκυριακο

Μη νιώθεις ενοχικά για όλα όσα θα μπορούσες να έχεις κάνει για τους φίλους σου και τους δικούς σου και δεν τα έχεις κάνει. Δεν μπορείς να είσαι εκεί για όλους 24/7. Κανείς δεν θα σου το χρεώσει αρκεί να μη εγκλωβιστείς στην ενοχή σου και σταματήσεις να προσπαθείς επειδή σε έχεις ήδη καταδικάσει.

Μην απελπίζεσαι επειδή στη δουλειά δεν άλλαξαν όλα όσα ήθελες να αλλάξουν. Χρειάζεται να αφήσεις το χρόνο να κάνει και τη δική του δουλειά. «Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα» να το θυμάσαι. Επίσης, δεν χρειάζεται να αλλάξεις μόνη σου τον κόσμο ή τουλάχιστον να ξέρεις ότι δεν μπορείς να το κάνεις σε μία μέρα.

Βάζοντας, λοιπόν, το πλαίσιο που χρειάζεσαι ξεκίνα με το να διώξεις το άγχος σου για σήμερα. Αύριο θα είναι μια άλλη μέρα και θα το πας από την αρχή. Σήμερα, πάρε ανάσα και κάνε ένα ένα τα πράγματα που έχεις στο πρόγραμμα. Χωρίς να πιεστείς αλλά και χωρίς να χαζολογήσεις.

Στο τέλος της μέρας, πες στον εαυτό σου μπράβο και ξεκίνα την επόμενη από την αρχή.

16316279c36e244c6ed406284a536017