Δε θέλω να είμαι αυτή που θα σου χαλάσει τα όνειρα, αλλά τα προϊόντα make-up λήγουν και μάλιστα κάποια έχουν και μικρότερη διάρκεια ζωής από όση νόμιζες.
Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει ότι τα πουδρένια προϊόντα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα υγρά, ακόμα κι αν μιλάμε για ίδιο τύπο προϊόντος, π.χ. ρουζ. Έτσι σε ότι αφορά τα χείλη, τα liquid κραγιόν έχουν διάρκεια ζωής δώδεκα μήνες, ενώ τα κλασικά κραγιόν τους δεκαοκτώ. Η μάσκαρα καλό θα ήταν να αλλάζεται ανά έξι μήνες, κυρίως γιατί ο αέρας που εισέρχεται κάθε φορά που βουτάς το βουρτσάκι χαλάει τη σύσταση του προϊόντος. Οι σκιές είτε είναι κρεμώδεις, είτε πουδρένιες λήγουν συνήθως στους έξι μήνες, αλλά αυτό διαφέρει από εταιρία σε εταιρία. Το foundation αν είναι υγρό λήγει στους δώδεκα μήνες και αν είναι σε μορφή πούδρας στους δεκαοκτώ. Τα μολύβια χειλιών ή ματιών καλό θα ήταν να αλλάζονται ανά έξι μήνες. Τέλος, τα κρεμώδη ρουζ έχουν δώδεκα μήνες διάρκεια ζωής κι τα πουδρένια δεκαοκτώ.
Extra tip: Αν αντιμετωπίσεις κάποια δερματική πάθηση ή μόλυνση, θα πρέπει να αλλάξεις τα προϊόντα που χρησιμοποίησες άμεσα και όχι απλά να τα απολυμαίνεις! Τα μολύβια μπορείς να τα ξύσεις καλά και να πλύνεις πολύ σχολαστικά τα πινέλα.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις για τη διάρκεια ζωής των προϊόντων makeup
#1 Μην αποθηκεύεις τα καλλυντικά σου στο μπάνιο
Η θερμότητα και η υγρασία μπορούν να προκαλέσουν ταχύτερη ανάπτυξη βακτηρίων, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις ημερομηνίες λήξης. Αντ’ αυτού, άφησε τα σε ξηρό μέρος, όπως το υπνοδωμάτιο σου.
#2 Προσοχή στην περιοχή των ματιών
Πάρε ένα μπουκάλι με spray και ψέκασε τις σκιές και τα πινέλα σου (όταν δε τα πλένεις) με αντιμικροβιακό διάλυμα αλκοόλ καθαρίζοντας τα κάθε λίγες εβδομάδες.
#3 Τα μολύβια ματιών και χειλιών σκληραίνουν με την έκθεσή τους στον αέρα
Χρησιμοποιήστε μια καθαρή ξύστρα (ναι, πρέπει να πλένεις και τη ξύστρα σου) μία φορά την εβδομάδα για να τα κρατήσεις σαν καινούργια.
Υ.Γ.: Οι παραπάνω συμβουλές δεν ισχύουν για τα οικολογικά καλλυντικά, που παρασκευάζονται χωρίς τα παραδοσιακά συντηρητικά.