Με τα αδέσποτα συνεχώς να πληθαίνουν στους δρόμους, θίγεται το ζήτημα της στείρωσης.

Πολλοί άνθρωποι τάσσονται κατά της στείρωσης των αρσενικών σκύλων, με το σκεπτικό ότι τους καταστρέφει ένα κομμάτι τους. Αυτό όμως δεν ισχύει και η στείρωση είναι μία πολύ σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρεις, αν θέλεις να λέγεσαι υπεύθυνος κηδεμόνας.

Εν συντομία, η στείρωση, όπως λογικά ήδη γνωρίζεις, είναι η χειρουργική επέμβαση με την αφαίρεση των αναπαραγωγικών οργάνων του αρσενικού σκύλου και έχει σκοπό την αποτροπή τυχόν ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε θηλυκά σκυλιά.

Γιατί όμως είναι τόσο σοβαρό και ποια είναι τα πλεονεκτήματα για την υγεία του σκύλου;

Και όμως, εκτός από την αύξηση των πεινασμένων αδέσποτων, η στείρωση είναι ουσιαστικά μόνο θετική για την υγεία του σκύλου. Αρχικά, εξαλείφει τον κίνδυνο για καρκίνο των όρχεων, ένα συχνό φαινόμενο. Επιπλέον, προλαμβάνει ασθένειες που επηρεάζουν τον προστάτη. Αν μάλιστα ο σκύλος στειρωθεί πριν κλείσει τους έξι μήνες ζωής του, μειώνεται η πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού (και ναι, οι αρσενικοί σκύλοι παρουσιάζουν συχνά καρκίνο του μαστού).

Με τη στείρωση, μειώνεται επίσης η τάση για επιθετικότητα και γενικότερα κάθε συμπεριφορά που επηρεάζεται από τις ορμόνες. Έτσι, είναι πιθανότερο ο σκύλος να τα πηγαίνει καλά με τα υπόλοιπα σκυλιά, αλλά και τους ανθρώπους. Θα είσαι πιο ήσυχος ότι δε θα προσπαθήσει να “δραπετεύσει” για να βρει το ταίρι του.

Τι συμβαίνει όμως με την ανάρρωση;

Τηρώντας τις βασικές οδηγίες, το πιο πιθανό είναι ότι ο σκύλος σου θα αναρρώσει γρήγορα και χωρίς επιπλοκές. Το πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείς ότι θα αποφύγει να πειράξει την τομή του. Γι’αυτό συνήθως οι γιατροί προτείνουν την τοποθέτηση του κώνου, ώστε να αποφευχθεί η επαφή του στόματος με την τομή. Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο για τον σκύλο, αλλά θα πρέπει να δείξετε και οι δύο υπομονή για δύο εβδομάδες.

Τι άλλο πρέπει να προσέξεις;

Αν χρειαστεί να κινηθεί σε σκάλα, είναι προτιμότερο να τον μεταφέρεις στην αγκαλιά σου, παρά μόνος του.

Ανά φάσεις, να ελέγχεις το τραύμα της επέμβασης και αν όλα βαίνουν καλώς.

Για τις δύο πρώτες εβδομάδες, είναι καλύτερο να μην έρθει σε επαφή με το νερό, οπότε απόφυγε το μπάνιο εκείνη την περίοδο.

Κράτα τον όσο πιο απομονωμένο από άλλους σκύλους γίνεται, καθώς άθελά τους μπορεί να πληγώσουν την χειρουργημένη του περιοχή.

Ακολούθησε όποια συμβουλή σου δώσει ο κτηνίατρος που εμπιστεύεσαι, και ο μικρός σου φίλος δε θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Featured photo: k9ofmine.com