Δεν έχουμε συνηθίσει η αλήθεια είναι στα διαλείμματα των σχέσεων. Μοιάζουν υπερβολικά πολύ με χωρισμό ή συχνά αποτελούν δικαιολογία για free pass ενός από τους δύο.

Στην πραγματικότητα όμως, το διάλειμμα σε μία σχέση μπορεί να είναι αναγκαίο και δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει χωρισμό. Αλλά οι ισορροπίες είναι λεπτές, θα συμφωνήσω.

Το να αποφασίσετε με τ@ν σύντροφό σου από κοινού όμως, να θέσετε τη σχέση σας σε προσωρινή παύση δεν σημαίνει ότι θα χωρίσετε αναπόφευκτα.

Η ψυχοθεραπεύτρια Parisa Ghanbari αναφέρει: «Το να κάνετε ένα διάλειμμα σε μια σχέση μπορεί να είναι χρήσιμο και να βοηθήσει να αποκλιμακώσετε τη δυναμική μιας ανθυγιεινής κατάστασης» (όπως για παράδειγμα συχνοί καβγάδες).

Πώς όμως μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα από μια σχέση με τρόπο που να οδηγεί σε θετικό αποτέλεσμα;

Πριν αποφασιστεί το διάλειμμα, είναι σημαντικό να έχετε μια ανοιχτή συζήτηση με τ@ σύντροφό σου. Οι σχέσεις είναι από τη φύση τους συνεργατικές, αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για το διάλειμμα πρέπει να είναι αμοιβαία.

Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο θα πρέπει να συμφωνείτε 100% με την απόφαση αυτή.

«Αν ένας εκ των δύο δεν συμφωνεί με το διάλειμμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αγανάκτησης και αποξένωσης», αναφέρει η Parisa Ghanbari. Θα πρέπει επίσης να είστε πολύ ξεκάθαροι για το τι σημαίνει το διάλειμμα για τον καθένα από εσάς κι αν τα ραντεβού με άλλα άτομα είναι επιλογή. Για κάποιους, το να βγαίνεις με άλλα άτομα είναι οκ, ενώ άλλοι μπορεί να το θεωρούν απάτη.

Δώσε προσοχή στις λέξεις που χρησιμοποιείς.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις τα λεγόμενα κάποιου μπορεί να παρεξηγηθούν. Αν λοιπόν ο σκοπός είναι να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση περνώντας λίγο χρόνο χωριστά, τότε δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί η λέξη διάλειμμα αν δεν είναι ξεκάθαρο το τι εννοείτε (είτε το θέλει ο ένας είτε είναι αμοιβαίο).

Μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις φράσεις που δεν παραπέμπουν σε χωρισμό. Αντί να πεις «θέλω ένα διάλειμμα από εμάς», μπορεί να θέλεις να ζητήσεις λίγο χώρο ή χρόνο για να επανεκτιμήσεις τα πράγματα.

Το πιο σημαντικό, είναι να προαποφασίσετε σαν ζευγάρι τον χρόνο που θα επανασυνδεθείτε. Έτσι τα χρονικά πλαίσια θα είναι ξεκάθαρα και δεν θα έχει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, περισσότερο άγχος ή αβεβαιότητα.

Η επικοινωνία είναι ο πυρήνας κάθε υγιούς σχέσης και μπορεί να λύσει πολλά ζητήματα και αυτό πρέπει να το θυμάσαι σε κάθε φάση της σχέσης σου. Ακόμα και στο ‘’διάλειμμά’’ της.

Μόλις τελειώσει η περίοδος του διαλείμματος και επανασυνδεθείς με τ@ν σύντροφό σου, φροντίστε να έχετε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για το τι κάνατε κατά τη διάρκεια της παύσης, τι θέλετε από τη σχέση και τι ο ένας από τον άλλον καθώς και τι πρέπει να αλλάξει στο μέλλον.

Εάν μπορείτε να ακούσετε ο ένας τον άλλον και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές, τότε το διάλειμμά ήταν επιτυχημένο.