Αν συχνά νιώθεις ότι κολυμπάς σε έναν ωκεανό ατελείωτων καθηκόντων, δεν είσαι μόν@. Η ζωή φαίνεται να περιμένει και να απαιτεί όλον τον χρόνο μας, την ενέργειά μας και τους νοητικούς μας πόρους, αφήνοντάς μας εξουθενωμένους μέχρι να φτάσει η Κυριακή και μετά έρχεται ξανά η Δευτέρα.Η TikToker, Marisa Jo, έφερε το #bareminimummonday το οποίο υποστηρίζει το να κάνεις το καλύτερο σου για τα βασικά και τα sos καθήκοντα και να αφιερώσεις το υπόλοιπο της ημέρας σε οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις καλά.

Υπάρχουν οφέλη;

Η ζωή είναι δύσκολη, και το να ζούμε σε έναν κόσμο που προωθεί τη συνεχή προσπάθεια δεν την κάνει πιο εύκολη. Αν και θα θέλαμε όλοι να έχουμε περισσότερο χρόνο να σταματήσουμε και να μυρίσουμε τα τριαντάφυλλα, αυτό απλά δεν είναι εφικτό. Ο κόσμος δεν σταματάει μόνο επειδή είμαστε εξουθενωμένοι και καταπονημένοι, εξακολουθούμε να έχουμε λογαριασμούς να πληρώσουμε, δουλειές που προστίθενται, και πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και το να χαλαρώνουμε τη Δευτέρα δεν είναι επιλογή.Ωστόσο, παρά ταύτα, όλοι γνωρίζουμε την αναπόφευκτη κόπωση που προκύπτει από τη συνεχή δουλειά. Το #bareminimummonday ενθαρρύνει την προτεραιότητα για μια υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Έτσι, αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαλαρώνουμε ή να παραλείπουμε τη δουλειά τη Δευτέρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αρχές που προτείνει η TikToker για να εργαζόμαστε πιο έξυπνα, όχι πιο δύσκολα, και να ολοκληρώνουμε τα καθήκοντά μας ενώ παράλληλα φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία.

Πώς;

1. Οργάνωσε την Παρασκευή σου 

Αν και η ζωή συχνά φέρνει πάντα απροσδόκητες εκπλήξεις, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε από την Παρασκευή τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη εβδομάδα. Έτσι, πριν κλείσεις την εβδομάδα και βουτήξεις στο Σαββατοκύριακο, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να οργανώσεις τα πράγματα. Τι μπορείς να περιμένεις για την επόμενη εβδομάδα και πώς μπορείς να κάνετε τη ζωή σου πιο εύκολη;Αν ξέρετε ότι μια μέρα θα είναι ιδιαίτερα γεμάτη, ίσως θέλεις να προετοιμάσεις το φαγητό σου από νωρίς ή να επιλέξετε takeout. Ο στόχος είναι να εργαστείς πιο έξυπνα, όχι πιο δύσκολα, και ένας προσεκτικός σχεδιασμός θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτές τις αγχωτικές σκέψεις της Κυριακής.

2. Να έχεις μια σταθερή πρωινή και μετά από τη δουλειά ρουτίνα

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που βιώνουμε κόπωση είναι επειδή δεν μας δίνουμε αρκετό χρόνο ανάπαυσης. Δεν αποσυνδεόμαστε ποτέ πραγματικά, αφού απαντάμε σε emails ακόμα κι όταν δεν εργαζόμαστε και επιτρέπουμε στη δουλειά μας να πάρει περισσότερο χώρο από την ημέρα μας. Γι’ αυτό έχει τόση σημασία να έχεις μια σταθερή πρωινή και μετά από τη δουλειά ρουτίνα.

Ο χρόνος για να ξεκουραστείς πριν και μετά τη δουλειά σου δίνει την επαναφόρτιση που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις και να φέρεις εις πέρας τα καθήκοντά σου την επόμενη μέρα. Βρες ποιες δραστηριότητες σε βοηθούν να επαναφορτιστείς και ενσωμάτωσέ τις στην καθημερινή σου ρουτίνα, και θυμήσου ότι θα πρέπει να απαλλαγείς από το τηλέφωνό σου, ώστε να μπορέσεις πραγματικά να αποσυνδεθείς. Δώσε προτεραιότητα στο να φας ένα υγιεινό πρωινό ή να κάνεις μια πρωινή προπόνηση για να ανεβάσεις τα επίπεδα ενέργειάς μέσα στην ημέρα, και δώσε στον εαυτό σου την άδεια να ξεκουραστείς το βράδυ με ένα χόμπι που αγαπάς, ένα καλό βιβλίο ή μια σειρά ή ένα ωραίο γεύμα. Δεν υπάρχει “σωστός” ή “λάθος” τρόπος για να το κάνεις αυτό· βρεις τι λειτουργεί για σένα.

3. Δώσε προτεραιότητα στα καθήκοντα με βάση τη σημασία τους

Οι μακροσκελείς λίστες καθηκόντων μπορούν να δημιουργήσουν άγχος, αλλά το να τα βάλεις σε σειρά μπορεί να βοηθήσει. Για να το κάνεις αυτό, καθόρισε ποια καθήκοντα είναι επείγοντα και σημαντικά, όχι επείγοντα αλλά σημαντικά, επείγοντα αλλά όχι σημαντικά, και δευτερεύοντα. Τα επείγοντα καθήκοντα είναι αυτά που θα πρέπει να αναλάβεις πρώτα ή μέχρι μια συγκεκριμένη προθεσμία, ενώ τα σημαντικά καθήκοντα μπορούν να περιμένουν μέχρι να τελειώσεις τα πρώτα.

4. Δοκίμασε να μοιράσεις τις δουλειές της εβδομάδας 

Έχεις να αντιμετωπίσεις πολλά στην καριέρα, τα προσωπικά και τον ελεύθερο χρόνο σου και δεν ξέρεις πώς θα καταφέρεις να τα κάνεις όλα; Ο χρονικός καταμερισμός μπορεί να βοηθήσει. Με αυτήν τη μέθοδο διαχείρισης του χρόνου, δεσμεύεις ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για κάθε εργασία που πρέπει να ολοκληρώσεις. Προγραμματίζοντας κάθε κομμάτι της ημέρας, δεν χάνεις χρόνο πηγαίνοντας από μια εργασία στην άλλη, αλλά ολοκληρώνεις τα πάντα γρήγορα και αποτελεσματικά.

5. Μην επιτρέπεις στη Δευτέρα να καθορίσει το υπόλοιπο της εβδομάδας

Θα υπάρχουν Δευτέρες που θα είναι πιο δύσκολες από άλλες, και αυτό είναι εντάξει – είναι μέρος της ζωής. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να παραμείνεις ευέλικτ@, ανοικτ@ σε εκπλήξεις, και πρόθυμ@ και ικαν@ να προσαρμοστείς όσο καλύτερα μπορείς. Όλοι έχουμε καλές και κακές μέρες, και δεν μπορούμε να αφήσουμε μια κακή μέρα να ορίσει την ψυχολογία μας για την υπόλοιπη εβδομάδα.