Αναρωτιέμαι αν ισχύει ακόμα ο κλασικός κανόνας πως κάθε λουλούδι και κάθε συνδυασμός συμβολίζει κάτι συγκεκριμένο κι είναι κατάλληλος για μία αντίστοιχη περίσταση και η Δέσποινα Ισοπούλου, ιδιοκτήτρια του Eikō Flower Studio είναι η κατάλληλη για να μου λύσει την απορία λέγοντάς μου ότι κάποιοι τους ακολουθούν, αλλά δεν είναι κάτι που τηρεί η ίδια.

“Έχουν έρθει πελάτες που έχουν ζητήσει λουλούδια για τη γέννηση ενός αγοριού, για παράδειγμα -ίσως εννοώντας ότι δεν θα ήθελαν ροζ λουλούδια. Δεν με απασχολούν αυτοί οι παλιοί άγραφοι κανόνες, σχεδόν δεν τους γνωρίζω εκτός από έναν-δυο.” μου λέει.

Συχνά, για πολλούς εκεί έξω μία ανθοδέσμη είναι μία εύκολη λύση δώρου. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά το “προσφέρω σε κάποιον λουλούδια;”

Παρατηρώ ότι οι περισσότεροι που επιλέγουν να δώσουν λουλούδια και όχι κάτι άλλο ως δώρο είναι άνθρωποι που τα αγαπούν, που τους αφορούν και σχεδόν πάντα τα επιλέγουν και τα στέλνουν με αγνό ενδιαφέρον. Μου συζητούν για την περίσταση ή για την προσωπικότητα του παραλήπτη, τι δουλειά κάνει, αν περνάει δύσκολα αυτό το διάστημα, πώς είναι το σπίτι του και πολλά άλλα, ώστε να είναι το δώρο του στοχευμένο.

Μέχρι στιγμής μπορώ να πω ότι δεν έχω ιδιαίτερες εμπειρίες με “διαδικαστικά” δώρα. Μου έρχεται κόσμος που τους ενδιαφέρει τόσο το λουλούδι, όσο και το καλό design.

Υπάρχουν λουλούδια ή συνθέσεις ιδανικές ανα εποχή ή αρκεί να επιλέγουμε ό,τι μας ταιριάζει και μας φτιάχνει τη διάθεση;

Για μένα το ιδανικό είναι το εποχιακό, μόνο η εποχικότητα είναι ο βασικός μου άξονας. Κατά τα άλλα, τα λουλούδια είναι μια προσωπική υπόθεση, άλλοι θέλουν χρώμα, άλλοι να είναι ευωδιαστά, κάποιοι να είναι πολλά. Δεν υπάρχουν κανόνες, είναι ένα θέμα ιδιοσυγκρασιακό.

Ποιο είναι το βασικό στοιχείο που κάνει 2-3 διαφορετικά λουλούδια να ταιριάζουν; Το χρώμα τους; Το σχήμα τους; Υπάρχουν κανόνες ή κάνει κανείς δοκιμές μέχρι να πετύχει το αισθητικό αποτέλεσμα;

Υπάρχουν κανόνες στην παραδοσιακή ανθοδετική, τόσο για την παλέτα (που βασίζεται στο γνωστό color wheel) όσο και για το σχήμα. Είναι κάποια βασικά πράγματα που μαθαίνουν και στις σχολές. Για μένα η αρμονία δημιουργείται και στην πράξη, την ανακαλύπτω την ώρα που φτιάχνω. Μπορώ να επιλέξω από πριν τις αποχρώσεις στις οποίες θα ήθελα να κινηθώ, αλλά το ιδανικό (μου) αισθητικό αποτέλεσμα, η ισορροπία σε αυτό που βλέπω, είναι κάτι πολύ προσωπικό που το αναγνωρίζω όταν το δω.

Το σχήμα, οι υφές, η κίνηση, το χρώμα των λουλουδιών είναι ό,τι με οδηγεί. Δεν υπάρχει ένας κανόνας, είναι υποκειμενικό. Ευτυχώς υπάρχουν κι άλλοι που βλέπουν την ομορφιά ή την αρμονία εκεί που την βλέπω κι εγώ και αγαπούν τη δουλειά μου και την στηρίζουν.

Για τις γιορτές τι μπορεί να επιλέξει κανείς για να αποφύγει τα κλισέ;

Επειδή ούτε εγώ είμαι του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου στολισμού, προτιμώ να παίρνω ένα στοιχείο που υποδηλώνει Χριστούγεννα, π.χ. το κόκκινο χρώμα και να κάνω κάτι εορταστικό μεν, αλλά πιο μοντέρνο, όπως μια μονοχρωματική σύνθεση με πολλές διαφορετικές υφές σε κόκκινους τόνους. Ένα στεφάνι ολόλευκο με βελούδινη κορδέλα, ή ένα ασύμμετρο καταπράσινο χωρίς τα διακοσμητικά που αναμένει κανείς να δει.

Παίρνω ένα στοιχείο που δίνει τον τόνο, αλλά δεν φωνάζει.

Στα πρακτικά, πως μπορούμε να δούμε τις συνθέσεις σου; Πώς μπορούμε να παραγγείλουμε;

Αφενός μέσω e-shop στο eikoflowers.com, όπου μπορεί κανείς να παραγγείλει από την χριστουγεννιάτικη συλλογή, να εγγραφεί στη μηνιαία συνδρομή ή να ζητήσει ένα bespoke μπουκέτο, με βάζο ή χωρίς. Αφετέρου μέσω Ιnstagram (@eiko.flowers) μπορεί να ενημερωθεί για τα λουλούδια της εβδομάδας και να μας δώσει μια κατεύθυνση και το επιθυμητό budget, ώστε να ετοιμάσουμε κάτι μοναδικό.

Κάθε εβδομάδα μπορεί κανείς να βρει άλλα λουλούδια;

Κάθε εβδομάδα το studio γεμίζει με διαφορετικά λουλούδια, οπότε πάντα οι συνθέσεις μας είναι διαφορετικές. Στις μηνιαίες συνδρομές, για παράδειγμα, ο συνδρομητής λαμβάνει ένα μπουκέτο “έκπληξη”, με βάση την εποχικότητα και την παλέτα της εβδομάδας. Στα πιο συγκεκριμένα αιτήματα, λειτουργούμε με προπαραγγελία.