Στις αγχωτικές στιγμές της καθημερινότητας θέλουμε κάτι που θα μας βοηθήσει να ανακουφίσουμε το άγχος επί τόπου.

Ένα κόσμημα παρόμοιο με το fidget spinner, τα δαχτυλίδια άγχους είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο TikTok, όπου έχουν συγκεντρώσει 69,3 εκατομμύρια προβολές. Τι είναι όμως και πώς λειτουργούν;

Τι είναι τα δαχτυλίδια άγχους;

Τα δαχτυλίδια άγχους φαίνεται να είναι μία wellbeing τάση αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύεται ότι είναι εμπνευσμένα από τις αρχαίες θιβετιανές βουδιστικές παραδόσεις διαλογισμού, οι οποίες χρησιμοποιούν τους περιστρεφόμενους «τροχούς προσευχής» για να προσευχηθούν και να ηρεμήσουν το σώμα και το μυαλό.

Παρόλο που μπορείς να αγοράσεις θιβετιανά δαχτυλίδια, τα περισσότερα από τα δαχτυλίδια είναι πολύ πιο απλά στη φύση τους, συνήθως αποτελούνται από έναν μεγαλύτερο εξωτερικό δακτύλιο που περιστρέφεται γύρω από έναν μικρό, μη στερεωμένο εσωτερικό δακτύλιο ή μια σειρά από χάντρες που κινούνται.

@myconquering When I couldn’t find any helpful yet #discreetfidgets I had to invent one. 🤷‍♀️ #anxietyring #stressrelieftips #anxietyrelieftips #justbreathebaby ♬ original sound – Tammy | myconquering

Λειτουργούν τα δαχτυλίδια άγχους για να ανακουφίσουν το άγχος;

Αν και δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι τα δαχτυλίδια άγχους μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διώξει κανείς τις ανήσυχες σκέψεις στιγμιαία.

«Υπάρχουν άφθονα στοιχεία που δείχνουν ότι το να κατευθύνεις την προσοχή σου μακριά από ανήσυχες σκέψεις προς ένα αντικείμενο, όπως ένα δαχτυλίδι, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση βραχυπρόθεσμα», εξηγεί η εγκεκριμένη ψυχολόγος Catherine Hallissey σε άρθρο στο Stylist.co.uk. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κοσμήματα για τη γείωση ή προσευχή εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν διαδοθούν από το TikTok».

@blindalley42 And these are only 15k each 🥺 #anxietyring #anxietyrelief ♬ anchor – mar

Πώς λειτουργούν τα δαχτυλίδια άγχους;

Στην ουσία αναγκάζοντάς μας να εστιάσουμε σε κάτι έξω από το σώμα μας, τα δαχτυλίδια άγχους μας αποσπούν την προσοχή από ανησυχητικές σκέψεις και ανακατευθύνουν την προσοχή μας αλλού.

Ενώ τα δαχτυλίδια άγχους δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του άγχους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανακουφίσουν το άγχος φέρνοντας μας στην παρούσα στιγμή, κάτι που σε στιγμές έντονου άγχους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά κάποιους.

Εστιάζοντας την προσοχή στο δαχτυλίδι και χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας για να το κοιτάξουμε και να το μετακινήσουμε στο δάχτυλό μας, μπορεί να κατευθύνει την προσοχή μας μακριά από τυχόν ανησυχητικές σκέψεις. Αυτός είναι ένας τύπος γείωσης που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση του άγχους.

Φυσικά δεν χρειάζεται να αγοράσει κανείς ένα δαχτυλίδι για να εξασκηθεί στη γείωση – υπάρχει στην πραγματικότητα ένας πολύ απλός (και δωρεάν) τρόπος να το κάνει κι αυτός είναι η μέθοδος γείωσης 5-4-3-2-1. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να εστιάσεις την προσοχή σου σε πέντε πράγματα που μπορείς να δεις, τέσσερα πράγματα που μπορείς να αγγίξεις, τρία πράγματα που μπορείς να ακούσεις, δύο πράγματα που μπορείς να μυρίσεις και ένα πράγμα που μπορείς να γευθείς.

Που θα τα βρεις στην αγορά

Αν και δεν αρκεί να βασιστεί κανείς σε ένα δαχτυλίδι άγχους για να αποκομίσει τα οφέλη της γείωσης – μπορεί για κάποιους να αποδειχθεί ως ένα άλλο εργαλείο αντιμετώπισης του στρες.

Ασημένιο spinner δαχτυλίδι με Γρανάδα

Ασημένιο δαχτυλίδι ”anti-stress” με σκούρο μαίανδρο

Δαχτυλίδι άγχους Fidget